anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Reklamacja podartej kurtki.

v-hary
#7 Wielbiciel#

Witam, mam zapytanie jestem sprzedającym na allegro i kobieta zgłosiła mi reklamacje zakupionej w październiku kurtki. Napisała mi wiadomość i wyslała zdjęcia, kurtka na zdjęciach wygląda na typowo zajechaną użytkowaniem, jest podarta w kilku miejscach. (Dodam że te kurtki są mega twarde, dobrze uszyte z dobrej jakości materiałów, narciarskie) na ponad 100 sprzedanych sztuk w tym i poprzednim sezonie ani jednego zwrotu z takiego powodu. Wydaje mi się ze kombinuje i chce zwrócić zajechaną ktorą kupiła kilka sezonów wcześniej u kogoś innego (tak, sprzedaje ja kilku sprzedawców). Jak się zachować w takiej sytuacji?

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

Client:44052296
#21 Demiurg#

@v-hary  a podarcie nie kwalifikuje się do uszkodzeń mechanicznych czy też winy użytkownika?

oznacz moderatorów

v-hary
#7 Wielbiciel#

W mojej opinii tak, zacznijmy od tego że jak jako kupujący wstydziłbym się takie coś odesłać. Ale wiesz jacy są ludzie, jak napisze że odmowa rozegra się piekło. Już raz miałem tak że zablokowałem gościa bo co chwilę kupował i odsyłał, czasami tą samą odzież tego samego rozmiaru, ja tylko traciłem na smarcie po 7zł. Zrobił mi taką awanturę że szok bo go zablokowałem, on zna swoje prawa, straszył urzędami. Ludzie są tragiczni (promil oczywiście)

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@v-hary jeżeli nie miałeś podobnych sytuacji to może warto podesłać zdjęcia do producenta niech powie czy to wada materiału czy uszkodzenie mechaniczne. I wtedy albo bierzesz na klate albo spuszczasz na drzewo.

oznacz moderatorów

v-hary
#7 Wielbiciel#

Tyle że to jest import z państwa środka, ciężko będzie skontaktować się z producentem.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

A niby jak, skalda reklamację a więc musisz ją rozpatrzyć, możesz rozpatrzyć na odległość a możesz prosić o odesłanie, masz 14dni.

oznacz moderatorów

v-hary
#7 Wielbiciel#

Czyli napisać żeby odesłała wraz z formularzem reklamacyjnym, rozpatrzeć oczywiście negatywnie z powodu uszodzeń mechanicznych lub niewłaściwego użytkowania i tyle?

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Moim zdaniem prosić o odesłanie, masz czas i zobaczysz czy i jak wygląda. A jak nie odeśle to odrzucisz reklamację.

oznacz moderatorów

AGD-SERVICE
#13 Ambasador#

Patrzyłem - nie ma takiego sprzedawcy na Allegro.

Nie wiemy, czy kurtki nowe, czy używane.

Jeśli nowe - to sprawa prosta.

Jeśli sprzedajesz używane - to chyba trzeba wystawiać każdą z osobna i zamieszczać zdjęcia.

Wtedy masz jakieś dowody.

A reklamację musisz rozpatrzyć w ustawowym terminie. Pozytywnie lub negatywnie. Nie ma czegoś takiego, jak odrzucenie reklamacji - każdą musisz przyjąć.

oznacz moderatorów

v-hary
#7 Wielbiciel#

Pisze z konta prywatnego dlatego nie możesz znaleźć. Tak, kurtki są nowe.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

powód odrzucenia reklamacji - uszkodzenia mechaniczne wynikające z nieprawidłowego użytkowania i konserwacji produktu oraz naturalnego zużycia produktu w wyniku intensywnego użytkowania nie podlegają reklamacji 

oznacz moderatorów