Roczne zestawienie sprzedaży na koncie zwykłym.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Witam.
Mam konto zwykłe i chcę się rozliczyć ze sprzedaży z US. Proszę o informację jak wygenerować roczne zestawienie sprzedaży i czy ma ona obejmować również koszty obsługi przesyłek?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
A może wystarczy do rozliczenia HISTORIA OPERACJI w pdf?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Roczne rozliczenie z US jako osoba fizyczna? Nie potrzebujesz zestawienia sprzedaży. Jeżeli prowadzisz KPiR podsumuj zapisy miesięczne. Jeżeli nie masz zgłoszenia do CEIDG to nie ujmujesz tych dochodów ze sprzedaży rzeczy używanych w deklaracji rocznej.
"Sprzedaż rzeczy prywatnych dokonana po sześciu miesiącach liczonych od końca miesiąca, w którym nabyto przedmioty nie podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym. Podatnik nie musi również wykazywać transakcji w rocznym zeznaniu podatkowym".

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
US upomniał się o rozliczenie podatku na PIT36 ponieważ kwota sprzedaży przekroczyła dopuszczalną która nie podlega opodatkowaniu. Więc muszę jakoś ogarnąć to zestawienie tylko nie wiem czy ma obejmować również koszty dostawy?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Możesz dokładnie powiedzieć o przekroczeniu czego mówisz?
Jeżeli prowadzisz tzw. działalność nierejestrowaną to:
- w żadnym miesiącu kalendarzowym twoje przychody nie mogą przekroczyć połowy minimalnej płacy (czyli w 2020 roku poziomu 1300 zł)
Jeżeli przekroczyłeś wielkość sprzedaży wolnej od VAT to mówimy o PIT + VAT.
W każdej z tych sytuacji musisz założyć KPiR która obejmuje wszystkie przychody (wielkość sprzedaży) i koszty zakupu towarów i usług (w tym przesyłek). Różnica to dochód, który wykazujesz w PIT-36

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Dziękuje za odpowiedź. proszę wyjaśnić to KPiR w jakiej ma być formie? Pani w urzędzie nie była w stanie dokładnie wyjaśnić jak mam to rozliczyć.Co się dowiedziałem: PIT36, zestawienie roczne jako podkładka oraz jakieś oświadczenie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Trudno mi udzielić konkretnej odpowiedzi bo dalej nie rozumiem dlaczego US zwrócił się do ciebie i dlaczego oczekuje przedstawia zestawienia przychodów ze sprzedaży ... no właśnie czego? Płodów natury zbieranych w w lasach i na łonkach? To nie jest działalność gospodarcza tylko chyba rolna?

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Tak przekroczyłem kwotę 1300zł. Dochód dotyczy sprzedaży runa leśnego.
Pobrałem zestawienie sprzedaży ale w pliku exel mam wszystko wymieszane.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Opis pobrana zestawienia masz w linku przedstawionym wyżej przez @xyz96
Nie jest to łatwe do analizy ale nie ma rady.
Wartości sprzedaży dla zamówień masz w wierszach zawierających w kolumnie A = orders:
- kolumna AT (TotalPaidAmount) - wartość otrzymanej wpłaty
- kolumna W (DeliveryAmount) - koszt dostawy opłacony przez kupującego (z reguły jest to twój koszt jeżeli nie opłacasz go dla Allegro)
Ważne: opłaty uiszczone dla Allegro są twoim kosztem pomniejszający przychód. Możesz pobrać ich zestawienie tu WYGENERUJ ZESTAWIENIE lub na podstawie zapłaconych faktur.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@exodus387 z interpretacji przepisów prawa podatkowego wydanej przez Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu w
"Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 72 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych wolne od podatku dochodowego są dochody ze sprzedaży surowców roślin zielarskich i ziół dziko rosnących leśnych sklasyfikowanych w Polskiej Klasyfikacji wyrobów i Usług (PKWiU) w grupie o symbolu 01.11.91-00, jagód, owoców leśnych (PKWiU 01.13.23-00) i grzybów (PKWiU 01.12.13-00.43) - ze zbioru dokonywanego osobiście albo z udziałem członków najbliższej rodziny. Korzenie drzew nie mieszczą się w kategoriach, które wymienia powołany przepis."
W przypadku tej interpretacji chodziło o zbieranie korzeni w rzekach.
"Reasumując należy uznać, że w przypadku sprzedaży przedmiotowych korzeni, dokonanej przed upływem pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie, uzyskany dochód z odpłatnego zbycia podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych."

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Czy ta ustawa dotyczy również nasion roślin ze stanu naturalnego? bo takowe tez miałem w sprzedaży?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Sprawdziłem aktualne brzmienie ustawy (Dz.U.2020.0.1426 t.j. - Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych) :
Art. 21. pod. doch.od osób fi
Zwolnienia przedmiotowe od podatku dochodowego