anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Spór z klientem - drobny niuans do wyjaśnienia. Może ktoś to opisze w sposób zrozumiały

KOMIKOMP
#8 Zapaleniec

Reklamacja nr 444105/2026

Cała sytuacja lekko abstrakcyjna bo reklamacja jest niesłuszna - przedmiot działa... ale pomińmy ten fakt bo chcę to rozpatrzyć na innej płaszczyźnie.

------ sterownik silnika kupiony kilka miesięcy temu, po kilku miesiącach awaria i naprawa w ramach gwarancji ( skuteczna ). Teraz zgłoszona kolejna awaria, klient żąda zwrotu pieniędzy. Ja proponuje zamianę sterownika na inny.

Czy klient może odrzucić tą propozycje ? 

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@KOMIKOMP przepraszam, że czekałeś na odpowiedź. 
Tak, kupujący może odrzucić taką propozycję. Zgodnie z art. 43e ust. 1 pkt 3 ustawy o prawach konsumenta:

Art. 43e.[Obniżenie ceny; odstąpienie od umowy]
1.  Jeżeli towar jest niezgodny z umową, konsument może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, gdy:

[...]
3) brak zgodności towaru z umową występuje nadal, mimo że przedsiębiorca próbował doprowadzić towar do zgodności z umową;

Monika
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

TechartGSM
#15 Entuzjasta

@KOMIKOMP Zaraz zaraz... Skoro napisałeś że przedmiot działa, to dlaczego chcesz uznać reklamację i go wymieniać... To już nawet nie strzał w kolano, tylko w głowę...

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@la_nika

Jak naprawa była w ramach gwarancji, to nie stosuje się tu przepisy ustawy o prawach konsumenta, lecz obowiązują warunki zawarte w karcie gwancyjnej a kwestie nieuregulowane reguluje KC.

@KOMIKOMP

Reklamacje z tytułu niezgodności z umową (rękojmi) i reklamacje z tytułu gwarancji rozpatruje się niezależnie od siebie. Jedna w żaden sposób nie wpływa na drugą. 

oznacz moderatorów

Pyza871
#7 Wielbiciel

A co to oznacza w tej sytuacji ?

Naprawa nr 1 była skuteczna, kolejna ( inna ) usterka wystąpiła po pewnym czasie ( hipotetycznie bo jak pisałem wcześniej wszystko działa )

oznacz moderatorów