Dobry wieczór Allegrowicze złoci. Jakoś rok temu zaczęliśmy sprzedaż na allegro i tak jakoś się kręciło aż do marca tego roku. sprzedaż z 2000-3000zł dziennie spadła nam do nawet śmiesznych 400zł.
Mamy 400+ punktów jakości sprzedaży, smarta, super sprzedawcę, ogromną liczbę ofert, superceny na prawie wszystkich ofertach, multum obniżek, i wystawiamy nowe produkty dzień w dzień. support allegro powiedział że żadnych ograniczeń nie mamy a oferty są wystawiane prawidłowo.
Ma ktoś podobny problem/wie jak go rozwiązać lub zwiększyć sprzedaż?
I jak ktoś ma podobne historie to z chęcią wysłuchamy, może na ich podstawie uda nam się coś wykombinować 😛
W mojej opini jednym z powodow spadku sprzedazy sa, zmiany ktore zostaly wprowadzone przez Allegro w sposobie prezentacji oferty. Zniknal przycisk " Porownaj X ofert tego produktu" dlatego czesc klientow nigdy sie nie dowie ze istnieja inni sprzedawcy oferujacy ten sam produkt, byc moze z lepszym opisem, lepszym czasem dostawy.
Co prawda jest na dole okienko oferty innych sprzedawców ale ono jest na dole i slabo czytelne.Z wlasnego doswiadczenia wiem ze znalezienie opcji aby pogladac inne oferty nie bylo takie oczywiste a poczatku
A zeby produkt byl widoczny w serwisie jedynym kryterium jest najnizsza cena, w teorii allegro moze byc 100 sprzedawców z tym samym prduktem, ale czesc kupujacych bedzie myslala ze jest tylko ten jeden najtanszy niekoniecznie od najlepszego sprzedawcy,
Też to zaobserwowałam, tak beznadziejnej sprzedaży nie miałam od roku gdy zrobiłam 7dniową wysyłkę z powodu wyjazdu... 1 -2 dziennie sprzedaży , przy tylu milionach Polakach i wiem że towar ma zainteresowanie - nie pojęte. Allegro nie rozumie że tysiące małych firm to tysiące ludzi chcących normalnie zarobić na chleb - i robią sobie ruletki z algorytmów, poleceń - a gaże dostaje większą niż sprzedający... chyba wszystko ma na celu pokazania ICH ofert - jeśli mówicie że pokazuje najtańsze to innego wytłumaczenia niema - dążą do monopolizacji serwisu, reszta sprzedawców na doczepkę będzie..
oczywiście - wyżynka cenowa - do tego sprowadził się ten portal. A jak nie - wogóle Cię nie pokażą.
A jak zainwestuje w ADS-y to promoujesz konkurecnję
Trochę tu działa system tak : zarabiają duże firmy - konkurują zwykle z nimi "młode wilki" - co nie mają pojecia jak to działa - wchodzą na allegro - sprzedaję pare ms - aż się zorientuję,że nic tu nie zarabiają - potem się wycofują - i wchodzą nowi - co myślą,że zbawią świat. I tak koło ....
Co się dziwić jak Allegro idzie na maksa w produktyzację, a klient ma coraz większy problem znalezienia właściwej dla siebie oferty.
Usunięcie własnej wielowariantowości, spowodowało, że klient nie widzi innych rodzajów lub wariantów produktów co było kiedyś, a realnie zwiększało szansę na zakup. Zobaczył coś co mu się przyda i zakupił. Teraz tego nie ma, a wielowariantowość na produktyzacji, no proszę....
Niedawno zauważyłem (choć nie u wszystkich), że Allegro idzie również w taką stronę, że nie widać ile sztuk kupiło danej oferty tylko ile sztuk kupiło danego produktu. Wchodzisz do sprzedawcy, gdzie produkt sprzedał się w 100 sztuk np. ale szukając głębiej, widać że sprzedał tylko kilka sztuk.
Niestety sprzedaż na Allegro jest coraz droższa co powoduje większe ceny, a klienci są coraz bardziej tego świadomi i szukają produktu na innych marketplace, albo bezpośrednio na sklepie sprzedającego.
Z własnego punktu widzenia jako klient, nie podobają mi się te zmiany, bo coraz ciężej kupić to co mnie najbardziej interesuje
Ja u konkurencji wystawiłem 15 ofert. Dwie oferty z wyróżnieniem w promocji zapłaciłem łącznie 20 zł na miesiąc. Wyświetleń podobna ilość co na 300 aukcjach na Allegro. Piękny, drogi przedmiot, który wisiał na Allegro 2 lata tam sprzedany po tygodniu. Zamiast 200 zł prowizji zapłaciłem 50 zł i ok. 7 zeta za darmowa dostawę dla klienta.
@drekenzes możesz napisać na jakim portalu?
@ja_Nitka taki na O, w mojej kategorii jest opcja zapłać jeśli sprzedaż, wiec jest fajnie. Często promocje na wyróżnienia - wtedy 10-12 zł na miesiąc z pełnym pakietem. Wcześniej miałem 5 aukcji, promowałem raz, później zapomniałem ale i tak towar zszedł w 2 miesiące. wszystkie dziwadła tam wrzucę, a topowy towar pójdzie na sklep internetowy. Daje tam towar w który moge wrzucić darmowego Inposta, bo wtedy kosztuje mnie 6,99 zł 😉 Na E tez cos kapie, choć tam tez mam symbolicznie parę ofert.
@drekenzes czy jak sprzedajesz na O z konta firmowego to dostajesz dane kupującego (jego adres) ?
@ja_Nitka Dostajesz nazwa (de facto imię i nazwisko), email, numer telefonu plus etykietę. Ja mam ustawiony tylko darmowy paczkomat Inpostu. Używam tylko tej darmowej opcji, bo inaczej pobiorą kasę za wysyłkę od kupującego - nie wiesz nawet ile, a później za miesiąc dadzą ci fakturę, gdzie twierdzą że to Twój koszt (ani tego nie nabijesz na paragon, ani zbytnio nie powinno wliczyć się w koszty, fakturę wystawić to horror).
oczywiscie.
Mnie też Allegro wycieło. W tym ms - wycofałem już jedno konto - gdzie miałem pare tysiecy aukcji.
Teraz wysprzedaje na kolejnym - aby uciekać z tego - nie wyrażę się czego.
Dlaczego ? Bo jesteśmy mikro sprzedawcami - nie liczymy się dla tego portalu.
Potrafią zniszczyć sprzedawcę z ms na ms.
Ja czekam na konkurencję - może tam będę uczciwe zasady.
Tu - owszem - możesz próbować konkurować z dużymi sprzedawcami co na 100% mają inne zasady rozliczeń niż my - tylko u nas - koszt prowadzenie ( bez reklam ) podchodzi do 20% prowizji.
Aby konkurować z dużymi - trzeba by inwestowac ciężką kasę w ADS - jeśli nie - idziesz na sam koniec łalegro - albo wogólę Cię nie pokażą.
Mnie mają w d... po blisko 15 lat współpracy.
To ja mam ich 🙂
@PatrycjaRoyal @Butiktalulla @drekenzes szkoda komentować, zmiany, ukrywanie opisów, ukrywanie X ofert, manipulacja, bałagan 😞 ja mam z tego weekendu tylko 2 zamówienia nigdy nie było tak kiepsko, a co śmieszne inny portal i sklep internetowy śmiga aż miło 🙂
Ze strony produktu, zrobiła się taka choinka że masakra, kto to wymyślił, allegro bo ma kasę z promować i ciśnie, utrudnia sortowanie co by sprzedawcy reklamowali, promowali itp.
Zanim napisałem posta w sklepie wpadły mi dwa zamówienia
20 kwietnia 2026 10:58
20 kwietnia 2026 10:57
a na allegro ostatnie zamówienia 19 kwi 2026, 11:34 i cisza 😞
@kostas11 Mi przywrócili stary widok opisu aukcji, za to wdrożyli asystenta AI wersja Beta.....
@drekenzes ja dalej jestem testerem i nic nie kupuje prócz tego co już kupowałem lub nie muszę czytać opisów jak "papier velvet" 😄
Wystarczy negatywnie rozpatrzeć reklamację lub odmówić z jakiegoś powodu zwrotu środków za zwracany produkt. Niby nic się nie dzieje, ale sprzedaż spada o 90 procent, do tego zaraz znajdą jakiś błąd w ogłoszeniu i odejmą punkty tak, żeby stracić tytuł superspraedawcy. Takie praktyki się tutaj stosuje.
@Kuki_Outlet nieprawda 🙂 odmówiłem zwrotu, bo zakup na firmę, była dyskusja, dostałem negatywa a sprzedaż nic się nie zmieniła 😄
A widzisz, ja zaobserwowałem że sprzedaż spada i to mocno po negatywnie rozpatrzonej reklamacji (odmówiłem wypłaty środków, ponieważ gość reklamował zerwaną gumkę przy okularach do pływania po blisko 2 latach użytkowania). Sprzedaż z kilkudziesięciu przedmiotów dziennie spadła nagle do 2-3 a nieraz do 0. Do tego nagle zaczęto sprawdzać ogłoszenia i usunięto mi 3, ponieważ na produkcie był napis. Od razu -120 pkt za naruszenie przepisów i tytuł supersprzedawcy szlak trafił.
Proszę państwa, po raz kolejny - dziwny spadek sprzedaży = nowe testy portalu
u mnie padło na max -a jak sie coś sprzeda - to wyłudzacze smart - sprzedajesz coś za 60zł - 90% - wraca. Portalik - śmiech. Bawcie się sami
W dodatku wzięli się za to w miesiącu podatkowym... ludzie mają ważne sprawy nieraz większe wydatki - wiadomo jak z małymi firmami - nie rozumieją że tu się naprawdę człowiek gimnastykuje żeby być na styk - i nagle ten już i tak MARNY zarobek SRUUU.. ALLEGRO SZANOWNE NIE ZROZUMIE ŻE MALI PRZEDSIĘBIORCY POŚWIĘCAJĄ CAŁY CZAS NA PRACĘ SPRZEDAŻOWĄ ŻEBY MIEĆ NA ŻYCIE - TO NIE ŻADNE HOBBY - DOSŁOWNIE ZABIERAJĄ LUDZIOM PRACĘ I ZAROBEK. U mnie po Świętach zastój - 2 marne sprzedaże dziennie , dziadostwo.. niema z czego zakupić towaru nawet..