anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Spadek sprzedaży do śmiesznego obrotu

PatrycjaRoyal
#7 Wielbiciel

Dobry wieczór Allegrowicze złoci. Jakoś rok temu zaczęliśmy sprzedaż na allegro i tak jakoś się kręciło aż do marca tego roku. sprzedaż z 2000-3000zł dziennie spadła nam do nawet śmiesznych 400zł.

Mamy 400+ punktów jakości sprzedaży, smarta, super sprzedawcę, ogromną liczbę ofert, superceny na prawie wszystkich ofertach, multum obniżek, i wystawiamy nowe produkty dzień w dzień. support allegro powiedział że żadnych ograniczeń nie mamy a oferty są wystawiane prawidłowo. 

Ma ktoś podobny problem/wie jak go rozwiązać lub zwiększyć sprzedaż?

I jak ktoś ma podobne historie to z chęcią wysłuchamy, może na ich podstawie uda nam się coś wykombinować 😛

oznacz moderatorów
26 ODPOWIEDZI 26

datsun1931
#10 Popularyzator

W mojej opini jednym z powodow spadku sprzedazy sa, zmiany ktore zostaly wprowadzone przez Allegro w sposobie prezentacji oferty. Zniknal przycisk " Porownaj X ofert tego produktu"  dlatego czesc klientow nigdy sie nie dowie ze istnieja inni sprzedawcy oferujacy  ten sam produkt, byc moze z lepszym opisem, lepszym czasem dostawy.

Co prawda jest na dole okienko  oferty innych sprzedawców ale ono jest na dole i slabo czytelne.Z wlasnego doswiadczenia wiem ze znalezienie opcji aby pogladac inne oferty nie bylo takie oczywiste a poczatku

A zeby produkt byl widoczny w serwisie jedynym kryterium jest najnizsza cena, w teorii  allegro moze byc 100 sprzedawców z tym samym prduktem, ale czesc kupujacych bedzie myslala ze jest tylko ten jeden najtanszy niekoniecznie od najlepszego sprzedawcy,

oznacz moderatorów

GaleriaAV
#12 Orędownik

Też to zaobserwowałam, tak beznadziejnej sprzedaży nie miałam od roku gdy zrobiłam 7dniową wysyłkę z powodu wyjazdu... 1 -2 dziennie sprzedaży , przy tylu milionach Polakach i wiem że towar ma zainteresowanie - nie pojęte. Allegro nie rozumie że tysiące małych firm to tysiące ludzi chcących normalnie zarobić na chleb - i robią sobie ruletki z algorytmów, poleceń - a gaże dostaje większą niż sprzedający... chyba wszystko ma na celu pokazania ICH ofert - jeśli mówicie że pokazuje najtańsze to innego wytłumaczenia niema - dążą do monopolizacji serwisu, reszta sprzedawców na doczepkę będzie.. 

oznacz moderatorów

Butiktalulla
#13 Ambasador

oczywiście - wyżynka cenowa - do tego sprowadził się ten portal. A jak nie - wogóle Cię nie pokażą. 

A jak zainwestuje w ADS-y to promoujesz konkurecnję

Trochę tu działa system tak : zarabiają duże firmy - konkurują zwykle z nimi "młode wilki" - co nie mają pojecia jak to działa - wchodzą na allegro - sprzedaję pare ms - aż się zorientuję,że nic tu nie zarabiają - potem się wycofują - i wchodzą nowi - co myślą,że zbawią świat. I tak koło ....

oznacz moderatorów

Fentick9
#9 Pomysłodawca

Co się dziwić jak Allegro idzie na maksa w produktyzację, a klient ma coraz większy problem znalezienia właściwej dla siebie oferty.

Usunięcie własnej wielowariantowości, spowodowało, że klient nie widzi innych rodzajów lub wariantów produktów co było kiedyś, a realnie zwiększało szansę na zakup. Zobaczył coś co mu się przyda i zakupił. Teraz tego nie ma, a wielowariantowość na produktyzacji, no proszę....

Niedawno zauważyłem (choć nie u wszystkich), że Allegro idzie również w taką stronę, że nie widać ile sztuk kupiło danej oferty tylko ile sztuk kupiło danego produktu. Wchodzisz do sprzedawcy, gdzie produkt sprzedał się w 100 sztuk np. ale szukając głębiej, widać że sprzedał tylko kilka sztuk.

Niestety sprzedaż na Allegro jest coraz droższa co powoduje większe ceny, a klienci są coraz bardziej tego świadomi i szukają produktu na innych marketplace, albo bezpośrednio na sklepie sprzedającego.

Z własnego punktu widzenia jako klient, nie podobają mi się te zmiany, bo coraz ciężej kupić to co mnie najbardziej interesuje

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

Ja u konkurencji wystawiłem 15 ofert. Dwie oferty z wyróżnieniem w promocji zapłaciłem łącznie  20 zł na miesiąc. Wyświetleń podobna ilość co na 300 aukcjach na Allegro. Piękny, drogi przedmiot, który wisiał na Allegro 2 lata tam sprzedany po tygodniu. Zamiast 200 zł prowizji zapłaciłem 50 zł i ok. 7 zeta za darmowa dostawę dla klienta.

ja_Nitka
#13 Ambasador

@drekenzes możesz napisać na jakim portalu?

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@ja_Nitka taki na O, w mojej kategorii jest opcja zapłać jeśli sprzedaż, wiec jest fajnie. Często promocje na wyróżnienia - wtedy 10-12 zł na miesiąc z pełnym pakietem. Wcześniej miałem 5 aukcji, promowałem raz, później zapomniałem ale i tak towar zszedł w 2 miesiące. wszystkie dziwadła tam wrzucę, a topowy towar pójdzie na sklep internetowy. Daje tam towar w który moge wrzucić darmowego Inposta, bo wtedy kosztuje mnie 6,99 zł 😉 Na E tez cos kapie, choć tam tez mam symbolicznie parę ofert.

ja_Nitka
#13 Ambasador

@drekenzes czy jak sprzedajesz na O z konta firmowego to dostajesz dane kupującego (jego adres) ? 

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@ja_Nitka Dostajesz nazwa (de facto imię i nazwisko), email, numer telefonu plus etykietę. Ja mam ustawiony tylko darmowy paczkomat Inpostu. Używam tylko tej darmowej opcji, bo inaczej pobiorą kasę za wysyłkę od kupującego - nie wiesz nawet ile, a później za miesiąc dadzą ci fakturę, gdzie twierdzą że to Twój koszt (ani tego nie nabijesz na paragon, ani zbytnio nie powinno wliczyć się w koszty, fakturę wystawić to horror).

Butiktalulla
#13 Ambasador

oczywiscie.

Mnie też Allegro wycieło. W tym ms - wycofałem już jedno konto - gdzie miałem pare tysiecy aukcji.

Teraz wysprzedaje na kolejnym - aby uciekać z tego - nie wyrażę się czego.

Dlaczego ? Bo jesteśmy mikro sprzedawcami - nie liczymy się dla tego portalu.

Potrafią zniszczyć sprzedawcę z ms na ms. 

Ja czekam na konkurencję - może tam będę uczciwe zasady.

Tu - owszem - możesz próbować konkurować z dużymi sprzedawcami co na 100% mają inne zasady rozliczeń niż my - tylko u nas - koszt prowadzenie ( bez reklam  ) podchodzi do 20% prowizji.

Aby konkurować z dużymi - trzeba by inwestowac ciężką kasę w ADS - jeśli nie - idziesz na sam koniec łalegro - albo wogólę Cię nie pokażą. 

Mnie mają w d... po blisko 15 lat współpracy.

To ja mam ich 🙂 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@PatrycjaRoyal @Butiktalulla @drekenzes szkoda komentować, zmiany, ukrywanie opisów, ukrywanie X ofert, manipulacja, bałagan 😞 ja mam z tego weekendu tylko 2 zamówienia nigdy nie było tak kiepsko, a co śmieszne inny portal i sklep internetowy śmiga aż miło 🙂

Ze strony produktu, zrobiła się taka choinka że masakra, kto to wymyślił, allegro bo ma kasę z promować i ciśnie, utrudnia sortowanie co by sprzedawcy reklamowali, promowali itp. 

Zanim napisałem posta w sklepie wpadły mi dwa zamówienia 

20 kwietnia 2026 10:58

20 kwietnia 2026 10:57

a na allegro ostatnie zamówienia 19 kwi 2026, 11:34 i cisza 😞

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@kostas11 Mi przywrócili stary widok opisu aukcji, za to wdrożyli asystenta AI wersja Beta.....

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@drekenzes ja dalej jestem testerem i nic nie kupuje prócz tego co już kupowałem lub nie muszę czytać opisów jak "papier velvet" 😄

Kuki_Outlet
#9 Pomysłodawca

Wystarczy negatywnie rozpatrzeć reklamację lub odmówić z jakiegoś powodu zwrotu środków za zwracany produkt. Niby nic się nie dzieje, ale sprzedaż spada o 90 procent, do tego zaraz znajdą jakiś błąd w ogłoszeniu i odejmą punkty tak, żeby stracić tytuł superspraedawcy. Takie praktyki się tutaj stosuje.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Kuki_Outlet nieprawda 🙂 odmówiłem zwrotu, bo zakup na firmę, była dyskusja, dostałem negatywa a sprzedaż nic się nie zmieniła 😄

Kuki_Outlet
#9 Pomysłodawca

A widzisz, ja zaobserwowałem że sprzedaż spada i to mocno po negatywnie rozpatrzonej reklamacji (odmówiłem wypłaty środków, ponieważ gość reklamował zerwaną gumkę przy okularach do pływania po blisko 2 latach użytkowania). Sprzedaż z kilkudziesięciu przedmiotów dziennie spadła nagle do 2-3 a nieraz do 0. Do tego nagle zaczęto sprawdzać ogłoszenia i usunięto mi 3, ponieważ na produkcie był napis. Od razu -120 pkt za naruszenie przepisów i tytuł supersprzedawcy szlak trafił.

oznacz moderatorów

kosmeteusz
#12 Orędownik

Proszę państwa, po raz kolejny - dziwny spadek sprzedaży = nowe testy portalu

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/katalog-produkt%C3%B3w/wy%C5%9Bwietlanie-nazwy-produktu-zamiast-ty...

oznacz moderatorów

Butiktalulla
#13 Ambasador

u mnie padło na max -a jak sie coś sprzeda - to wyłudzacze smart - sprzedajesz coś za 60zł - 90% - wraca. Portalik - śmiech. Bawcie się sami 

oznacz moderatorów

GaleriaAV
#12 Orędownik

W dodatku wzięli się za to w miesiącu podatkowym... ludzie mają ważne sprawy nieraz większe wydatki - wiadomo jak z małymi firmami - nie rozumieją że tu się naprawdę człowiek gimnastykuje żeby być na styk - i nagle ten już i tak MARNY zarobek SRUUU.. ALLEGRO SZANOWNE NIE ZROZUMIE ŻE MALI PRZEDSIĘBIORCY POŚWIĘCAJĄ CAŁY CZAS NA PRACĘ SPRZEDAŻOWĄ ŻEBY MIEĆ NA ŻYCIE - TO NIE ŻADNE HOBBY  - DOSŁOWNIE ZABIERAJĄ LUDZIOM PRACĘ I ZAROBEK. U mnie po Świętach zastój - 2 marne sprzedaże dziennie , dziadostwo.. niema z czego zakupić towaru nawet..

oznacz moderatorów