Spadek sprzedaży szkoda że nie prima aprilis :-/

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Sprzedaję na allegro już ponad 15 lat.
Ale doszedłem do punktu, w którym rozważam zamkniecie sklepu i wycofanie się z allegro
Nie mam dużej firmy, ale w dobrym czasie zawsze pracowało 3 pracowników.
Od roku jestem ja i jeden pracownik.
Nasz asortyment jest cały czas powiększany nie jest sezonowy.
Zostawiamy miesięczne naprawdę duże pieniądze na allegro wiec mogli by się delikatnie wysilić i
zrobić coś co sprzedawcy chcą.
1 Koszty są nie adekwatne do otrzymanej obsługi przez allegro.
- Wyszukiwarka to dno jest za bardzo zmanipulowana klienci sami mają problem z odnalezieniem konkretnego modelu.
- Promowanie lub wyróżnienie powinno mieć widełki kwotowe jak można coś wyróżnić, jak to pochłania z dostawą prawie 40 procent kwoty. Gdzie z tego zarobek.
4 Ograniczyć smart-zwroty max 3 do 5 darmowych lub do 30% zamówień, ponieważ sprzedawcą generuje dodatkowy koszt. Trzeba spakować przesyłkę w coś? To też kosztuje następnie zrobić zwrot i korektę to też jest czas. Jestem za prawem zwrotu, ale klienci na gminie wykorzystują lukę allegro.
5 Zmienić nazwę dostawy – jutro jest to wprowadzanie w błąd, ponieważ według regulaminu czas dostawy to minimum 3 dni.
6 Jak ma być katalog to niech go poprawią. Przykładowo mój produkt z własnym kodem EAN został podpięty do innego produktu z innymi kodami EAN zgłoszone do allegro nie uznali znowu zgłoszone marka nie może być zmieniona. Mój produkt, ale allegro uważa, że się mylimy.
Przy wznawianiu jest podobnie ktoś podpiął mnóstwo kodów i jest wielki bałagan cały czas zgłaszane, ale jak coś zrobią okazuje się, że jakiś produkt jest błędnie podpięty lub ktoś się podpina z całkiem czym innym,
7 Możliwość wyszukiwania wyboru dla klienta z katalogiem lub bez – osobiście wolałem bez katalogu.
8 Dodanie więcej parametrów do wyszukiwania przykładowo jeden worek pasuje do kilku odkurzaczy Karcher parkside itd może pasować do ponad 50 różnych modeli odkurzaczy. Nie da się wszystkich wypisać.
9 Allegro powinno więcej wydawać z własnej kieszeni na promowanie ADS przerzucone zostało to na sprzedawców.
Wiem, że są inne platformy sprzedażowe dzięki nim chyba jeszcze istniejemy, ale niestety allegro ma monopol chodź z każdym miesiącem coraz mniejszy.
To tyle w temacie jak macie podobnie to proszę o waszą opinię.
Zamiast zająć się firmą właśnie pisze ten tekst, ponieważ moja frustracja doszła do granic rozsądku.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Rozważ założenie swojego sklepu i internetowego, jeżeli nie masz, załóż sklepy również na innych platformach, gdzie prowizje są mniejsze, a ludzie mniej bezczelni. Mam wrażenie, że Allegro dostaje po pupci finansowo i może mieć pewne problemy - przeholowali z ujeżdżaniem sprzedawców.
Nie stawiaj wszystkiego na ten, ekhem, "serwis", bo oni żyją z Twojej pracy i Twoich pieniędzy, a zostawiają Ci ochłap, żebyś przypadkiem z głodu nie zdechł.
Zgadzam się ze wszystkim co mówisz, ale tu się nic nie zmieni, a gdy do nich w końcu dojdzie, że wypada mniej nas doić, to będzie już za późno.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@belsklep @foto-hurtownia my już swoje zrobiliśmy, dzięki nam wybudowali magazyn, zdobyli klientów, małe firmy wypad z allegro, allegro będzie jak amzon z magazynem i dużymi producentami czy sklepami 😞 Zobacz jaki asortyment ma OSA a jaki miała kiedyś, zobacz że wszystkie oferty na głównej, promocje kierują do ofert OSA 😞
Κώστας

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Jestem również 15 lat na Allegro i doszedłem do takich samych wniosków.
Maksymalnie zredukowałem koszty i tak niewiele zostaje. Nie da się tak funkcjonować. Klamka zapadła. Skupiam się na działalności w innej branży i tak szybko jak to będzie możliwe - EWAKUACJA z Allegro.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@rgizara co znaczy że niewiele zostaje, to po co sprzedawać ? ja właśnie podniosłem ceny żeby allegro nie zarabiało więcej niż ja 😄
Κώστας

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Jak widzę po jakich cenach sprzedaje konkurencja to się chwytam za głowę. Podwyżka cen nie wchodzi w grę, bo nikt nie kupi. Zostaje niewiele, ale jak pisałem wcześniej zaczynam działalność w innej branży i Allegro jest tylko na jakiś czas.