anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedaż na FV na rynek zagraniczny.

lolakim
#8 Zapaleniec#

Dzień dobry , potrzebuję porady na temat wystawiania FV przy zakupie przez zagraniczne rynki. Klienci z Czech i Słowacji, kupili u nas laptopy. Są to kraje UE i towar przy zakupie na firmę powinien być sprzedany w ramach Wewnątrzwspólnotowej Dostawy Towarów z VAT 0%. Ale przecież oni zapłacili nasze ceny brutto... i teraz moje pytanie, jak mam im wystawiać FV i kto ten VAT zwróci? W moim programie jest opcja wystawienie na 0% w ramach WDT, ale jak klient zapłacił 2000euro za laptopa (ok. 8712,28zł) to na polskim allegro jest to cena brutto z 23% VAT. Czy mam wystawiać na 2000 euro i traktować to jako kwotę netto?

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

kostas11
#21 Demiurg#

@lolakim całe allegro 😄 musisz oddać im Vat i wystawić fakturę 0% oczywiście będziesz w plecy o prowizję od oddanego Vatu 😄 

________
Κώστας
oznacz moderatorów

lolakim
#8 Zapaleniec#

Dziękuję za informację? Czy są jeszcze jakieś inne rozwiązania?

oznacz moderatorów

lanstol
#8 Zapaleniec#

Dopytaj księgowej, ale ja gdy kupuję coś na firmę w UE, to albo od razu przy zakupie mam zdejmowany VAT, albo sklep robi mi TAX Refund i oddają mi VAT na konto/kartę.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@lolakim a w jaki sposób podali Ci dane do faktury, bo ze względu na problemy z Vat allegro wyłączyło możliwość takich zakupów ? 

26 czerwca 2024 wprowadzimy zmiany dotyczące zakupów w czeskim serwisie.

Czescy klienci biznesowi nie będą mogli zrobić zakupów z fakturą na firmę w ofertach, które udostępniacie na allegro.cz. Nadal będzie możliwe wystawienie faktury za zakupy prywatne. 

Dzięki temu unikniecie problemów z wystawianiem faktury z VAT 0%, o którą często proszą czescy przedsiębiorcy.

________
Κώστας
oznacz moderatorów

bosek_2804
#12 Orędownik#

oczywiście sprawdziłeś, czy firma aktywna w VIES ?

VIES VAT number validation 

oznacz moderatorów