Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć.
Chciałabym zacząć sprzedaż na allegro . Mam nierejstowaną działalność gospodarczą i nie posiadam NIP. Czy jest taka możliwość czy pozostaje mi tylko allegro lokalnie ?
Pozostaje tylko konto zwykłe, a gdzie... jak wybierzesz.
Możesz sprzedawać na Allegro ale jedynie z konta prywatnego i nie wystawisz towarów marek chronionych, a jest tego bardzo dużo. Zależy więc, co chcesz sprzedawać. Bez NIPu nie założysz konta firmowego.
@ja_Nitka konto nazywa się FANT+AZJA, więc raczej marek chronionych nie sprzedaje😋
Z NIP-em też nie założy konta firmowego, przerabiałem temat (mam NIP, który figuruje w wykazie podatników VAT na stronie Ministerstwa Finansów, jako podatnik czynny oraz w VIES, ale Allegro tego nie uznaje).
To co jest potrzebne do założenia konta firmowego? NIP to podstawa
dlaczego Twój okazał się trefny?
NIP-ów osób prowadzących działalność nierejestrowaną, nie ma w CEIDG oraz bazie REGON. One są co najwyżej w bazie MF (https://www.podatki.gov.pl/wykaz-podatnikow-vat-wyszukiwarka/) ale Allegro jej nie uznaje.
A tak naprawdę, to Allegro wymaga nr REGON, aby założyć konto firmowe. W regulaminie oczywiście nic na ten temat nie ma.
Do tego Allegro odmawia wystawienia faktury za prowizję z nr NIP. Nie interesuje ich to, że ktoś jest czynnym płatnikiem VAT, a tylko to, czy NIP jest w CEID lub KRS. Nawet zaświadczenie z Urzędu Skarbowego nie uznają.
@pecela no tak ... nic mnie już tu nie zdziwi, równoległa rzeczywistość Allegro 🙄
@Monika__L pewnie wymagają potwierdzenia zarejestrowania działalności, np. wpisu do CEIDG
No to wsyztsko jest w wyszukiwarce ceidg ewentualnie mozna pobrać pdf