Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Allegro staje się miejscem coraz mniej przyjaznym dla Kupujących
Jakiś czas temu @xyz96 punktował Sprzedawcom regulaminy, punktując w nich zawarte klauzule abuzywne
i braki formalne
Ostatnio sprawdzając konkurencję jestem przerażony, gdzie ja od 22 lat sprzedaję produkty i wszystko już tu widziałem
Ukryte dane sprzedawcy, brak danych do reklamacji czy zwrotów towarów o innych obowiązkowych klauzulach informacyjnych wymienionych w ustawie konsumenckiej nie wspomnę
lub wystawione hurtowe ilości nowych towarów z dopiskiem nie wystawiam faktury
i to wszystko przy aprobacie allegro - oferty wyróżnia 100% powiązanie z katalogiem produktów, brak opisu
lub opisy kradzione od innych
wśród tych ofert konsumenci starają się znaleźć ofertę po najlepszej cenie
Serwis z tym ewidentnym łamaniem praw konsumenta nic nie robi
Ostatnie zmiany z porządkowaniem kont prywatnych sprzedających na firmę mają raczej chronić serwis przed ewentualnymi roszczeniami prawnymi niż być zmianą prokonsumencką
specjalnie podaje przykład sprzedawcy, który wg norm allegro jest wzorowym i idealnym oferentem
https://allegro.pl/oferta/bateria-dell-latitude-e6500-4400mah-metal-szara-12173138135
i z tego co widzę dużo lepszym od nas (polecany, lubiany, terminowy)
ale
@_HolaOla_ czy do tego zmierza Allegro?
😁 trochę naciągane, ale czy niemożliwe?
Być może się mylę, poprawcie mnie 🙂 Sprzedaż elektroniki itp. obowiązkowy podatek Vat.
@FalaPlanty Tak, VAT od pierwszej złotówki.
5900 ofert i nie jest przedsiębiorcą. Ewidentnie sprzedaż na czarno.
Jeśli tak można to też chcę.
Szukając informacji na temat tego sprzedawcy otarłem się o dziwne rzeczy.
1. Że jest to istniejąca firma, ale budowlana (chociaż po nazwie nie znalazłem nic takiego w rejestrze).
2. Śladowe ilości aktywności w sieci przy sprzedaży... biżuterii? Stare reklamy, jakieś przedziwne domeny (numer telefonu używany na Allegro jako domena).
3. Teraz niby sprzedają elektronikę?
Nie wiem, co tutaj jest grane, ale ten sprzedawca śmierdzi na milę.
@RED
Pisałem m.in. tu: https://spolecznosc.allegro.pl/t5/dyskusje-kupuj%C4%85cych/reklamacja-z-tytu%C5%82u-r%C4%99kojmii-ro...
o ofertach przedsiębiorców w których deklarowane jest przez nich działanie mogące być niezgodne z prawem, a biorąc pod uwagę wartość uszczupleń podatku VAT i ilość transakcji które doszły do skutku w Serwisie: przestępcze (sprzedaż przez czynnego podatnika VAT fabrycznie nowych urządzeń elektronicznych na fakturę "bez VAT" lub "VAT-marża")
Można zadać pytanie: Dlaczego Serwis mający wiarygodną informację (potwierdzoną deklaracjami sprzedających: Przedsiębiorca: NIP - czynny podatnik VAT, wystawiający ofertę w kategorii: ELEKTRONIKA, stan: NOWY, faktura: BEZ VAT) o możliwości zawarcia w Serwisie transakcji o charakterze przestępczym - zamiast chronić Konsumentów narażonych na udział w transakcji w której może dojść do przestępstwa (skarbowego), np. blokując możliwość wystawiania takich ofert - toleruje je ?
@RED jak sam nie zgłosisz do skarbówki czy UOKiK to nie licz na allegro przecież to ich kasa i dbają o każdego kto dorzuca do skarpety 😄
@kostas11
Skarbówka nie ma instrumentów do karania za sam "zamiar".
Może co najwyżej sprawdzić u Sprzedawcy prawidłowość rozliczeń za dokonane transakcje - i to robi: na co wskazują coraz liczniejsze doniesienia np. o wizytach policji u Kupujących biorących udział w takich transakcjach, a w przypadku telefonów komórkowych - nawet wizytach u aktualnego posiadacza karty SIM umieszczonej w takim telefonie.
Serwis powinien jednak nie dopuszczać do wystawiania oferty (a wystawioną usuwać), która została umieszczona w Serwisie z zamiarem popełnienia (co wynika wprost z deklaracji sprzedawcy w ofercie - a co może być trudne do rozszyfrowania przez konsumenta, i nie powinno sprawiać żadnych trudności osobom odpowiedzialnym za bezpieczeństwo konsumentów na Allegro) czynu zabronionego (wykroczenia lub przestępstwa).
@RED, dzięki za zgłoszenie. Weryfikujemy tę sytuację.
według mnie jest legalnie działająca firma, która postanowiła
sobie wykorzystując w pełni mechanizmy allegro, kosztem praw konsumentów
wystawić sobie na wiele kont automatami swoje oferty
konto będzie istnieć dopóki nie załapie dużej ilości negatywów, potem oferty zostaną przeniesione do innego konta a to postoi w zamrażarce tak długo jak negatywy znikną
firma posiada zapewne kilkadziesiąt podobnych kont, którymi rotuje wg potrzeb
za pół roku konsument nie znajdzie tego sprzedawcy, nie założy dyskusji i nie złoży reklamacji
konto idealnie wpisuje się w politykę anonimizacji allegro
i pokazuje doskonale jak serwis jest daleko w tyle w stosowaniu ustawy konsumenckiej
a takich są tysiące na allegro w tym takie, które kradło od nas opisy ofert
sprzedawców
@RED, podjęliśmy odpowiednie kroki, natomiast nasze działania na tym się nie kończą. Będziemy monitorować całą sprawę i w razie potrzeby, zareagujemy.