Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Skoro klient otrzymał ode mnie towar 18 grudnia i zgłosił chęć zwrotu dnia 2 stycznia to czy takie prawo go jeszcze obowiązuje czy nie? Zgodnie z prawem, konsument ma 14 dni kalendarzowych na wypełnienie formularza zwrotu, licząc pełne dni, czyli od 19 grudnia. A zatem według moich obliczeń pierwszy dzień przypada 19 grudnia, a 14-sty i zarazem ostatni dzień na wypełnienie formularza przypada na 1 stycznia. Allegro jednak twierdzi inaczej i podaje termin 2 stycznia. Ktoś tu nie potrafi liczyć, pytanie kto?
@bannereq Ma 14 dni na wysłanie formularza od dnia otrzymania towaru i kolejne 14 dni na odesłanie paczki, razem 28 dni. Data otrzymania przesyłki zwrotnej przez sprzedawcę nie ma znaczenia.
Jeśli ostatni dzień na odstąpienie przypada w święto, może to zrobić następnego dnia.
Jest na to podstawa prawna w Kodeksie Cywilnym, poszukaj sobie.
Już mam - taki przepis znajdziesz w art. 115 Kodeksu Cywilnego.
@xyz96 Czy sobota jest uważana za święto? Bo skoro nie, to 14 dni mija 1 stycznia. To co napisałeś jest mi znane. Chciałbym żeby ktoś wprost powiedział, czy 2 stycznia w takiej sytuacji można odesłać wypełniony formularz i domagać się zwrotu pieniędzy czy jest już po terminie. Według mnie jest po, bo 2 stycznia jest 15-tym dniem.
1 stycznia to dzień nieroboczy, może wysłać 2 stycznia. Sobota to także dzień nieroboczy.
@bannereq Tak, ponieważ na odstąpienie od umowy ma czas 14 dni licząc od następnego dnia po tym jak stał się jego właścicielem (dzień odbioru) a że 14 dzień przypadał na 1 stycznia (ustawowo dzień wolny od pracy) to automatycznie termin został wydłużony do kolejnego dnia roboczego, który wypadał 2 stycznia 2021r