anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Usunięcie oferty z powodu naruszenia wzoru przemysłowego

kkocis
#8 Zapaleniec#

W dniu wczorajszym jedna z moich ofert została usunięta przez Allegro z powodu zgłoszenia o naruszeniu wzoru przemysłowego sprzedawanego przedmiotu. Ok, zgadzam się z tym ponieważ zostało to poparte linkiem do opatentowanego i zarejestrowanego wzoru. Nie mam co do tego żadnych zastrzeżeń. Mam za to kilka pytań:

1. Jak na przyszłość można uniknąć takich sytuacji? Przedmiot, który oferowałem był połączony z katalogiem produktów Allegro, miał swój numer EAN (inny niż produkt, którego wzór jest zarejestrowany), nie posiadał żadnych zastrzeżonych znaków towarowych innego producenta, miał podaną swoją markę wraz z uzupełnionymi danymi producenta oraz adresem i miejscem pochodzenia.

Skoro ktoś przede mną taki produkt dodał do katalogu Allegro, zostało to sprawdzone i zaakceptowane przez pracownika Allegro to dlaczego Allegro nie weryfikuje takich produktów? Powinno zostać uniemożliwione wystawienie takiego produktu aby uniknąć takich sytuacji.

2. Gdzie można sprawdzić/zweryfikować czy oferowany przedmiot nie jest obwarowany jakimiś patentami czy zastrzeżeniami wzoru (zaznaczam, że nie chodzi mi o sprzedawanie podrobionych produktów pod oryginalną marką). Mam na myśli sprzedaż produktów tzw zamienników np końcówek do maszynek, szczoteczek, klamek do samochodu i innych akcesoriów. 

Otrzymałem od pracownika Allegro link do strony gdzie znajduje się baza produktów posiadających patenty czy zastrzeżenia, ale jest ona tak niejasna, tak bardzo nieintuicyjna, że nie potrafię się po niej poruszać. Chodzi o stronę https://euipo.europa.eu/eSearch/. Na pierwszy rzut oka jest super bo można nawet wyszukiwać przy pomocy zdjęć, ale gdy wrzuciłem w wyszukiwanie jakieś przykładowe zdjęcie produktu, który chcę sprawdzić to w wynikach wyszukiwania pojawia się 18tys produktów 🙂 z kompletnie wszystkich możliwych branż absolutnie nie związanych z wyszukiwanym produktem. Próba wpisywania nazwy czy zastosowania takiego produktu również nic nie daje. 

Odkryłem, że super to wyszukuje gdy wpisze się numer patentu, ale skąd taki numer uzyskać? Ten jeden konkretny dostałem od pracownika Allegro.

Macie jakieś sprawdzone metody ?

oznacz moderatorów
0 ODPOWIEDZI 0