Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam , otrzymałem o to taką wiadomość od allegro i została usunięta mi aukcja.
Nie wyrażamy zgody na manipulacje słowami kluczowymi, które prowadzą do zwiększenia popularność swojej oferty. W opisie oraz w nazwie przedmiotu niedozwolone jest umieszczanie słów kluczowych w celu manipulowania wynikami wyszukiwania. Takie działania są nieuczciwe w stosunku do Kupujących, ponieważ mogą im utrudniać dotarcie do interesującego ich przedmiotu.
Aukcja dotyczy przedmiotu o nazwie Niewidzialna Wycieraczka
Pod taką nazwą sprzedawane są impregnaty do szyb samochodowych i nie wiem w jaki inny sposób miałbym opisać ten przedmiot aby nie zawierał słowa kluczowego.
Czy sprzedając mydło i opisując w tytule aukcji że jest to mydło to też manipuluje słowami kluczowymi?
@Quantum-System podaj proszę numer oferty, która została usunięta.
proszę 9493700647
@Quantum-System dziękuję! Wyjaśniam to i dam znać 🙂
dziękuję
@Quantum-System wracam z odpowiedzią, oferta została usunięta, ponieważ "niewidzialna wycieraczka" to zastrzeżona nazwa i nie można jej używać w kontekście innych produktów.
W takim bądź razie musicie usunąć ponad 200 aukcji gdzie produkt jest sprzedawany jako niewidzialna wycieraczka. Można wiedzieć która firma zastrzegła taką nazwę produktu?
@Quantum-System napisz proszę do nas za pomocą tego formularza, ja nie mogę udzielić tej informacji.
Otrzymałem odpowiedź. Okazuje się że nazwa niewidzialna wycieraczka jest nazwą zastrzeżoną od 1999 roku. Firma która zastrzegła nazwę, do tej pory nie zgłaszała naruszania zasad i jestem święcie przekonany że teraz też tego nie zrobiła. Dziwi mnie że wpisując w wyszukiwarkę allegro frazę niewidzialna wycieraczka wyświetla się ponad 200 ofert i tylko moja oferta została usunięta ponieważ naruszyła zasady. Informując Państwa że uczciwym by było przywrócenie mojej aukcji albo usuniecie innych. Otrzymuje od Państwa wiadomość że oferty są weryfikowane w trybie ciągłym i jak tylko otrzymacie zgłoszenia wszystkich to zatrzymacie oferty. Chciałbym poinformować że nie wychowano mnie na donosiciela więc podziękuję za takie rozwiązanie sprawy. Dziękuję Pani za pomoc 🙂 możemy zamknąć ten temat.
@Quantum-System zastrzeżona jest "niewidzialna wycieraczka"? To zmień na "wycieraczka niewidzialna".
A bardziej serio, napisz w odpowiedzi na piramidalną bzdurę, że zastrzeżenie nazwy opisowej z użyciem podstawowych zwrotów, które weszły do języka potocznego jest bezskuteczne.
"Zgodnie z ustawą prawo własności przemysłowej (art. 1291 ust. 1 pkt 3-4), nie udziela się prawa ochronnego na oznaczenie, które składa się WYŁĄCZNIE z elementów mogących służyć w obrocie do wskazania, w szczególności rodzaju towaru, jego pochodzenia, jakości, ilości, wartości, przeznaczenia, sposobu wytworzenia, składu, funkcji lub przydatności, a także na takie oznaczenia, które weszły do języka potocznego lub są zwyczajowo używane w uczciwych i utrwalonych praktykach handlowych."
Tu masz to fajnie opisane - https://zastrzezone.pl/nie-popelniaj-tego-bledu-czyli-o-opisowej-nazwie-firmy/
Na zgłoszenie odpisz, że w związku z powyższym wznawiasz ofertę (jak ma blokadę administratora, to tylko pod nowym numerem oferty) i czekasz na udowodnienie racji w sądzie przez właściciela praw. Natomiast w razie dalszego nękania Cię przez Allegro i bezprawnego oraz bezpodstawnego usuwania oferty, zgłosisz to naruszenie do UOKiK. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że nie zgłosił tego do Allegro właściciel prawa do nazwy, tylko konkurencja 😛
@medalik_2009 ja bym sie z tym nie zgodził
1) wyrażenie " niewidzialna wycieraczka" nie jest wyrażeniem powszechnym - pytałem 5 osób i żadna sie z nim nie spotkała mimo ze składa sie z powszechnie używanych słów to są one użyte w takim kontekscie że o całości wyrażenia nie można mówić jako o wyrażeniu powszechnie używanym - ergo może być nazwą zastrzezoną
2) Nazwa została zastrzeżona w 1999r kiedy jeszcze nie była używana w praktykach handlowych - to stało sie dopiero później i to własnie na skutek rozpowszechnienia zastrzeżonej nazwy.
3) przed zarejestrowaniem urząd patentowy odpowiednio bada czy dana nazwa spełnia określone warunki aby być nazwą zastrzeżoną
4) @Quantum-System zastrzeżenie znaku towarowego musi być odpowiednio przedłużane w przeciwnym razie bodajże po 10 latach traci sie ochrone. Musiałbyś sprawdzic czy było przedłużone i kto w tym momencie jest właścicielem danego znaku
5) zastrzeżenie znaku towarowego czy nazwy nie musi być tylko Urzędzie Patentowym RP ( tutaj zastrzega sie tylko znaki na terenie Polski) . Sprawdziłbym jeszcze inne instytucje chroniące nazwy na terenie EU lub też różnych wybranych krajów.
6) z zastrzeganiem nazw i produktów ostatnio zrobiła sie plaga. Kilku moich dostawców wycofuje niektóre produkty własnie z związku z tym że ktoś zastrzegł wzór danego produktu na terenie EU wiec generalnie kazdy produkt wymaga dość poważnego sprawdzenia . To skutek tego ze duże firmy zamawiały swoje produkty w tych samych chinskich fabrykach. Teraz gospodarki hamują a duże firmy zaczynają to odczuwać wiec w ten sposób walczą miedzy sobą
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy nie dziwne jest to że usuwacie moją aukcję która w tytule ma zawartą frazę niewidzialna wycieraczka ponieważ nazwa ta jest zastrzeżona, a przy okazji kategoria w której wystawiane są te produkty nazwana jest przez was niewidzialne wycieraczki. Czy możecie w kategorii produktów używać nazwy zastrzeżonej?
@Quantum-System wyjaśniam to i dam znać, gdy otrzymam odpowiedź!
zmień na transparentna wycieraczka (transparentna = przezroczysta)
@Quantum-System albo niewidoczna wycieraCZKA