anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Uszkodzona paczka – Allegro żąda decyzji od sprzedawcy, choć nie daje żadnych narzędzi

Mott_Coffee
#8 Zapaleniec#

Kupujący zgłosił, że paczka jest uszkodzona. Zamiast reklamacji do przewoźnika (DPD), Allegro otworzyło w jego imieniu dyskusję, mimo że od dostawy minęło 5 dni.
Dostaliśmy wiadomość z prośbą o podjęcie decyzji – zwrot pieniędzy lub ponowna wysyłka – w ciągu 24 godzin.

Problem w tym, że:

• nie mamy żadnych zdjęć ani dowodów uszkodzenia,

• nie wiemy, czy sporządzono protokół szkody,

• nie możemy sami zgłosić reklamacji do przewoźnika – może to zrobić tylko kupujący,

• nie mamy żadnej pewności, że w ogóle dostaniemy jakiekolwiek odszkodowanie.

W skrócie: paczka mogła zostać uszkodzona przez kuriera, ale odpowiedzialność i koszty spadają na nas – sprzedających. Nawet jeśli kupujący nic nie zgłosił oficjalnie i nie zadbał o podstawowe formalności.

Czy to naprawdę jest w porządku?

Rozumiem, że Allegro chce chronić kupujących – ale czy w tej ochronie jest jeszcze miejsce na zdrowy rozsądek i sprawiedliwość wobec sprzedających?

Czy ktoś z Was miał podobnie?

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

abakus-olsztyn
#8 Zapaleniec#

Grubo! Ciekawe co same alegro na to, chociaż jak czytam problemy sprzedających to tam gdzie coś się dzieje - milczą.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@Mott_Coffee zweryfikowałam Twoją dyskusję. W pierwszej wiadomości część odnosząca się do roszczeń wymiana/naprawa jest skierowana do kupującego nie do Ciebie: 

W tej sytuacji może Pan skorzystać z uprawnień z tytułu braku zgodności towaru z umową. Aby ją poprawnie złożyć, proszę wybrać jedno z poniższych rozwiązań i wskazać je w dyskusji:

- naprawa,
- wymiana.

Podsumowując, aby zgłoszenie reklamacji było skuteczne klient powinien wskazać swoje roszczenie. Nie oczekujemy od Ciebie wydania pozytywnej decyzji. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Mott_Coffee
#8 Zapaleniec#

@Syrena_zT Proszę cytować dalej 😉

Mott_Coffee proszę o informację, czy Kupujący ma odesłać przedmiot. Następnie proszę odnieść się do wady opisanej przez Kupującego i wydać decyzję reklamacyjną.
Oczekiwane rozwiązanie: wymiana

Nie mając żadnych danych i dowodów mam podjąć decyzje w ciągu 24 godzin 🙂
dyskusja.jpg

tu decyzja może być tylko jedna 
oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@Mott_Coffee Tak jak wspomniała Alicja, nie oczekujemy wydania pozytywnej decyzji. Możesz podjąć negatywną. To jest Twoja decyzja. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

abakus-olsztyn
#8 Zapaleniec#

Dasz decyzję odmowną, doliczą Ci to do rachunku , ponieważ wypłacą mu to z protect. 

oznacz moderatorów

Mott_Coffee
#8 Zapaleniec#

Ale dadzą mi wybór 🤣 mogę odmówić 😂 , to jest wybór jak:  czy chcesz skoczyć w przepaść lub czy chcesz rzucić się pod pociąg ? I allegro mówi no masz wybór, a poźniej protect i negatyw od klienta, jestem bardzo ciekawy jak to się skończy.

oznacz moderatorów