Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupujący zgłosił, że paczka jest uszkodzona. Zamiast reklamacji do przewoźnika (DPD), Allegro otworzyło w jego imieniu dyskusję, mimo że od dostawy minęło 5 dni.
Dostaliśmy wiadomość z prośbą o podjęcie decyzji – zwrot pieniędzy lub ponowna wysyłka – w ciągu 24 godzin.
Problem w tym, że:
nie mamy żadnych zdjęć ani dowodów uszkodzenia,
nie wiemy, czy sporządzono protokół szkody,
nie możemy sami zgłosić reklamacji do przewoźnika – może to zrobić tylko kupujący,
nie mamy żadnej pewności, że w ogóle dostaniemy jakiekolwiek odszkodowanie.
W skrócie: paczka mogła zostać uszkodzona przez kuriera, ale odpowiedzialność i koszty spadają na nas – sprzedających. Nawet jeśli kupujący nic nie zgłosił oficjalnie i nie zadbał o podstawowe formalności.
Czy to naprawdę jest w porządku?
Rozumiem, że Allegro chce chronić kupujących – ale czy w tej ochronie jest jeszcze miejsce na zdrowy rozsądek i sprawiedliwość wobec sprzedających?
Czy ktoś z Was miał podobnie?
Grubo! Ciekawe co same alegro na to, chociaż jak czytam problemy sprzedających to tam gdzie coś się dzieje - milczą.
@Mott_Coffee zweryfikowałam Twoją dyskusję. W pierwszej wiadomości część odnosząca się do roszczeń wymiana/naprawa jest skierowana do kupującego nie do Ciebie:
W tej sytuacji może Pan skorzystać z uprawnień z tytułu braku zgodności towaru z umową. Aby ją poprawnie złożyć, proszę wybrać jedno z poniższych rozwiązań i wskazać je w dyskusji:
- naprawa,
- wymiana.
Podsumowując, aby zgłoszenie reklamacji było skuteczne klient powinien wskazać swoje roszczenie. Nie oczekujemy od Ciebie wydania pozytywnej decyzji.
@Syrena_zT Proszę cytować dalej 😉
tu decyzja może być tylko jedna
@Mott_Coffee Tak jak wspomniała Alicja, nie oczekujemy wydania pozytywnej decyzji. Możesz podjąć negatywną. To jest Twoja decyzja.
Dasz decyzję odmowną, doliczą Ci to do rachunku , ponieważ wypłacą mu to z protect.
Ale dadzą mi wybór 🤣 mogę odmówić 😂 , to jest wybór jak: czy chcesz skoczyć w przepaść lub czy chcesz rzucić się pod pociąg ? I allegro mówi no masz wybór, a poźniej protect i negatyw od klienta, jestem bardzo ciekawy jak to się skończy.