Dzień dobry, ostatnio nie przeszła mi wiadomość, na scrinie ją widać.
Nie wiem dlaczego wiadomość została zatrzymana.
Od razu powiem, że użyty tam adres [edycja] to adres przypisany do allegro, a link prowadzący do galerii pudełek prowadzi tylko do galerii - nie ma możliwości przejścia dalej, więc nie prowadzi bezpośrednio, ani pośrednio na nasze strony sprzedaży.
Więc w czym problem??
Dzień dobry @www_puzzla_pl! Wiadomości są blokowane przez automat, a w treści tej wiadomości mamy zarówno adres e-mail jak i adres sklepu internetowego, więc z tego powodu została zatrzymana, sugeruje to zachętę do zakupu poza Allegro.
Dzień dobry, czy Pani czyta ze zrozumieniem. Przecież mówiłem, że ten adres nie prowadzi do żadnego punktu sprzedaży. Z tego miejsca nie można wyjść poza stronę, więc o czym Pani mówi.
To jest trochę tak, że ja mówię, że mam samochód elektryczny, a Pani mówi, że spalinówką nie mogę wjechać... Ja rozumiem, że automat okraja wszystkie linki. Ale jaki pozbawiony wyobrażni pracownik zaostrzył te reguły podczas największej spradaży. Czy polityką firmy jest ciągle robić na załość spradawcą.
Jako, że link nie prowadzi do sprzedaży, ani jej nie sugeruje. Państwa blokada jest bezpodstawna, zatem oczekuje jej ściągnięcia.
Nie możecie powoływać się na regulamin skoro go nie łamie.
Pozwolę sobie "odbić piłeczkę" i zadać to pytanie ponownie: "czy czytasz ze zrozumieniem?". Monika napisała, że wiadomości są blokowane przez automat, a nie na podstawie czyjejś oceny treści.
Automat reaguje na samą obecność adresu e-mail oraz adresu strony internetowej w wiadomości. Nie analizuje, dokąd dokładnie prowadzi link, czy da się z niego "wyjść", ani czy faktycznie coś sprzedajesz. Z punktu widzenia systemu jest to potencjalne przekierowanie poza Allegro i dlatego wiadomość została zatrzymana.
Twoje porównania i stawiane tezy są niewątpliwie efektowne, natomiast nie zmieniają zasad działania mechanizmu ani obowiązujących reguł. Regulamin nie odnosi się do intencji ani funkcjonalności linku, tylko do samego faktu jego użycia.
Jeśli nie zgadzasz się z naszym działaniem lub uważasz, że automat zadziałał błędnie, możesz napisać do nas przez formularz kontaktowy - tam sprawą zajmie się odpowiedni zespół. Na forum nie mamy możliwości zdejmowania blokad ani ingerowania w decyzje systemowe.
Przeszykałem regulamin i nie widzę zapisu który mówi, że taki link jest niezgodny z regulaminem. Proszę o wskazanie takie punktu, z tego co ostatni widziałem w tym temacie, to link miał tylko zastrzeżenie, że nie może prowadzić do strony sprzedaży lub pozwalający do takiej strony się dostać, czy się mylę?
Od razu zaznaczę, że nie ma możliwości z tego linku dokonać zakupu, przenieść się na inną stronę www. To wyłacznie galeria pudełek dla klienta do wyboru. Tym samym utrudniacie spredaż produktu...
Jestem nieco rozbity, bo wcześniej zadałeś mojej koleżance z zespołu pytanie „czy czyta ze zrozumieniem?”, a teraz to ja muszę zadać dokładnie to samo Tobie.
Wyjaśniłem już, na czym polega problem. To nie jest kwestia interpretacji treści ani Twoich intencji, tylko zasad działania mechanizmu. Automat reaguje na samą obecność adresu e-mail oraz linku do strony internetowej - nie analizuje, dokąd prowadzi link, czy da się z niego "wyjść", ani czy faktycznie dochodzi do sprzedaży.
Jeśli się z tym nie zgadzasz, ponownie podpowiem jedyne możliwe rozwiązanie: skontaktuj się z nami przez formularz kontaktowy. Na forum nie mamy możliwości ingerowania w decyzje systemowe ani zdejmowania blokad.
@gdvorek Może jak nie macie wpływu na działania systemowe to dało by się coś zmienić by te automaty były "bardziej inteligentne" i lepiej rozpoznawały sens treści. Informatykiem nie jestem ale podobno dla chcącego nie ma rzeczy niemożliwych.
Zgadzam się z Tobą. Ja ze swojej strony przekazałem taką uwagę do odpowiedniego zespołu odpowiedzialnego za ten automat.
Rozumiem, napiszę przez formularz kontaktowy.
Chciałbym jednak rozstrzygnąć sprawę zasadności tej blokady.
Pytam o podstawę na jakiej blokujecie te linki, prosiłem o zapis w regulaminie, bo go przejrzałem i nie znalazłem takiego zakazu. Przypuszczałem, że go nie znalazałem przez nieuwagę lub nie zrozumienie, dlatego poprosiłem o wkazanie go. Jeśli bym ten zapis zobaczył, temat by się urwał. Jednak, Państwo moderatorzy mówicie mi, że to nie jest zgodne z regulaminem, to chyba zasadnym pytaniem jest, który to punkt regulaminu jest łamany.
Są dwie drogi:
1. Albo łamię regulamin
2. Albo blokada linków jest nieuzasadniona i przez to wynikające problemy z oceną sprzedaży i oraz utrudniona sprzedaż jest winą szkodliwego działania allegro dla mnie jako sprzedawcy i zapewnie nie tylko ja się w takiej sytuacji znalazłem.
Więc proszę tylko odnieść się co do zasadności zastosowania blokady na ten link - chodzi o pt w którym łamie to regulamin.
Naprawdę, stwierdzenie, że automat sobie wesoło kasuje wszystkie linki jakoś nie trafia do mnie i mojej sprzedaży.
Pozdrawiam
Grzegorz Borys
@www_puzzla_pl punkty regulaminu, które odnoszą się do zatrzymania wiadomości, które naruszają regulamin to:
"13.5 Spółka zastrzega sobie prawo do filtrowania i zatrzymywania wiadomości wysyłanych przez Użytkowników w ramach narzędzi udostępnionych w Allegro, w szczególności jeśli mają charakter spamu, zawierają treści naruszające niniejszy Regulamin lub w inny sposób zagrażają bezpieczeństwu Użytkowników.
oraz
"13.3. [...] W szczególności zabronione jest wykorzystywanie przedmiotowych informacji w celach komercyjnych polegających, w szczególności na promowaniu w jakiejkolwiek formie działalności Użytkownika prowadzonej poza Allegro".
Sam mechanizm blokady, ani szczegóły weryfikacji nie są opisane w regulaminie, to informacje techniczne.