Witam wszystkich.
Czy ktoś wie na jakiej zasadzie działa skokowe sprawianie że moje oferty są widoczne jakby lepiej ?
Moja sprzedaż każdego dnia wygląda mniej więcej podobnie.
W ciągu np 20 minut mam 3 zamówienia, po to by przez następne 6 godzin nie mieć ich wcale.
Np wczoraj między 15 a 15:30 miałem 3 zaówienia, później do 20 0 zamówień i między 20 a 20:20 3 zamówienia.
Tak jest każdego dnia o każdej porze, czasami nawet w nocy.
Sprawa dotyczy 2 kont na allegro i różnych kategori. Te 3 zamówienia w ciągu 20 minut potrafią dotyczyć 2 kont i różnych kategorii tak jakby nagle widoczne lub gdzieś promowane były nie oferty a produkty lub dany sklep allegro. Zastanawiałem się że może mam kiepskie oferty, złe opisy itp... Ale skoro towar się sprzedaje to jest ok z tym 🙂 .Nie mogę tego rozgryźć.
Dzięki za pomoc
Dzięki za pomoc.
@nel-mal już to weryfikuję, wrócę do Ciebie z informacją.
Coś wiadomo ?
@nel-mal sprawę konsultuję z zespołem zajmującym się tą tematyką na naszej platformie. Z racji tego, że mamy weekend, odpowiedzi możemy spodziewać się najprawdopodobniej w poniedziałek. Także proszę Cię o cierpliwość. Jak tylko będę miała dalsze wieści, dam znać.
I jak coś wiadomo ?
@nel-mal Nie mamy jeszcze informacji. Proszę o cierpliwość.
Tu nie ma co rozgryzać, Allegro manipuluje algorytmem własnej wyszukiwarki. Zresztą trudno znaleźć choć jeden punkt w którym Allegro stosuje uczciwe zasady..
norma - u mnie to samo - dwa konta - sprzeda się parę rzeczy - potem cisza - dzien , dwa... wiecej / mniej - to zależy od Allegro.
Przykro mi - od czasu jak to działa jak działa- ja nie mam zaufania do tego portalu - ponieważ Twój los zależy od algorymtu - widzimisie portalu -- co byś nie robił - super oferta itd - to i tak na nic.
Mnie jedno konto - "zniszczono" w sumie z dnia na dzień - nagle przestało się sprzedawać i już.
@nel-mal @-Outlet-Butik- @Maxsklep24 @dar-mal norma większość tak ma i to jest manipulacja bo w sklepie czy na innych portalach są wahania ale takie dzień do dnia 20 - 30 % to norma jednego dnia miej innego więcej ale jest to stabilne a na allegro tak jak u Was 2 dni bez zamówień potem jeden dzień kupują potem dzień nic i tak w kółko 😄 i dzieje się tak od roku - dwóch jak zaczęli kombinować z wyszukiwarką 😞
potwierdzam - trwa to ponad rok.
Ja zero zaufania obecnie - zatem czekam z niecierpliwością na konkurenta.
Dni są różne - słabsze , lepsze , super - ale tu nie widać tego - po prostu "raz działa raz nie"
No to skoro nie mam wpływu - to ja się wypisuje.
@-Outlet-Butik- ale jest konkurent i to Polski, tylko nie rozumiem sprzedawców co sprzedają tu i tam ( mają wyższe ceny ) ale widać że wielu już tam poobniżało, mimo że narzekają na allegro 😞
Pamiętaj że te wahania mogą być przez to że klienci odchodzą gdzie indziej, poprzedni weekend 0 sprzedaży na allegro sobota - niedziela a w sklepie i na innym portalu eldorado, zamówienia leciały jak głupie 🙂
nie idą gdzie indziej - tz. idą - bo ja np 90% zakupów już robię poza Allegro - a robiłem tu 99% zakupów. Ale to proces- a nie - dziś kupują - potem 3 dni nic - potem znów kupują.
To widac doskonale ,że to działa on/off
Co do konkurenta - to ja czekam na sklep In...a. Wg. mnie to jedyny konkurent - co może przewrócić ten stolik w końcu. Wydaje mi się ,że allegro doskonale o tym wie - i zacznie być nagle - "miłe dla sprzedawców".
@-Outlet-Butik- bardziej stawiam na Er i, Inpost raczej za skromną ma ofertę i brak wielu kategorii, co najlepsze nie planują dodania bo już z nimi pisałem 😞
Allegro nigdy nie zacznie być miłe dla sprzedawców. Jesteśmy dla nich darmową siła roboczą i nośnikiem informacji o produktach , które potem wprowadzają do swojego sklepu.. Problemem są sprzedawcy, którzy na własnych sklepach sprzedają drożej niż na Allegro, a potem płaczą , że są niewypłacalni...Co do konkurencji to są w tej chwili co najmniej 4 platformy, ale pazernością gonią Allegro , a niektórzy nawet już wyprzedzili...
Allegro powoli odrzuca wszystkich swoimi działaniami, ofert nie widać, nie można wyszukiwać po ich treści, niezrozumiałe zmiany i "polityka co złe to nie to oni"
Kontakt beznadziejny - ja pisze o "a" oni odpowiadają nie na temat na "b"
Sprzedawcy ich nie lubią - ja dotąd nie uzyskałem konkretnych odpowiedzi na zadawane pytania i składane reklamacje.
Marże są drakońskie.
Na pytanie np: dlaczego moderator mi grozi bezpośrednio - odpowiedź - on uświadamia mi dostępne opcje
Obok tutaj na forum ktoś twierdzi kolejny raz, że allegro go obciążyło z aok, chwile wcześniej deklarując, że tego nie zrobi
Kupujący ich nie lubią - nic tak nie denerwuje jak godzinne szukanie jakiegoś towaru, brak wyświetleń, a w zakładce chcesz coś podobnego - nagle pojawia się wyszukiwany towar.
W dyskusjach ciągle im przykro za legalne i zgodne z prawem działania sprzedawcy to dezorientuje zupełnie kupujących, kompletnie nie wiedzą czy roszczenia są zasadne czy nie.