anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wniosek o rabat transakcyjny (zwrot prowizji) - koszty wysyłki

1971MalKow
#9 Pomysłodawca

Witam

Gdzie mogę złożyć wniosek o rabat transakcyjny (zwrot prowizji) w przypadku zwrotu kosztów wysyłki

Klient zrezygnował z wysyłki, gdyż sam odbierze zamówienie, dokonałem zwrotu opłaty za przesyłkę.

Nie widzę jednak w wiosku o rabat transakcyjny (zwrot prowizji) opcji zaznacznia zwrotu prowizji od kosztów wysyłki.

Jak wiadomo Allegro pobiera prowizję  od kosztów wysyłki, a w tym przypadku wysyłki nie będzie, bo koszty wysyłki zostały zwrócone.  

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

Wyd_Eurograf
#10 Popularyzator

@1971MalKow  Kiedyś pytaliśmy się Allegro o możliwość zwrotu części rabatu w przypadku udzielenia rabatu klientowi i otrzymaliśmy odpowiedź, że rabat może być zwrócony tylko w całości za dany produkt, więc w przypadku zwrotu tylko cześci wpłaty nie ma sposobu, żeby go uzyskać. Podejrzewam, że w przypadku kosztów wysyłki jest tak samo.

oznacz moderatorów

1971MalKow
#9 Pomysłodawca

W przypadku zwrotu pieniędzy za zakupiony przedmiot, następuje, automatycznie zwrot prowizji, za koszt zakupu, i koszt wysyłki.

Tutaj sytuacja jest inna, nie następuje zwrot pieniedzy za koszt zakupu, a następuje tylko zawrot pieniędzy za koszty wysyłki. Chciałem złożyć wniosek o zwrot prowizji, ale nie ma opcji zaznaczenia, zwrotu za koszty wysyłki. Byłoby to niemormalne gdyby serwis nie zwracał w tym przypadku prowizji, bo przecież pieniądze zostały kupującemu zwrócone.  

oznacz moderatorów

Wyd_Eurograf
#10 Popularyzator

Ale jeśli zwrócona jest niepełna kwota za przedmiot to nie ma zwrotu prowizji za ten % ceny. Zapewne prowizja za wysyłkę rozdzielana jest proporcjonalnie do ilości zakupionych przedmiotów i zwracana jest tylko w przypadku zwrotu całego produktu z zamówienia. A co do moralności to niestety myślę, że taka linia argumentacji nie sprawdzi się tutaj;)

oznacz moderatorów

1971MalKow
#9 Pomysłodawca

To literówka, chciałem napisać, że jest to nienormalne, pobieranie prowizji od kosztów wysyłki, gdy koszty wysyłki zostały kupującemu zwrócone. To jest jakiś inny rodzaj matematyki, bo jak koszt wysyłki wyniósł zero, to jakikolwiek procent od zera to też jest zero. 🙂 

Czyli zgodnie z logiką serwisu, należy klientowi powiedzieć, bardzo się cieszymy drogi kliencie, że odbierzesz osobiście zakupiony przedmiot, ale zwrotu kosztów wysyłki nie otrzymasz. 🙂 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@1971MalKow Alicja już odpowiedziała no to pytanie w innym wątku😉

KOGIEL_T_0-1764630298234.png

oznacz moderatorów

1971MalKow
#9 Pomysłodawca

Powinna się wstydzić. 🙂  

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka Allegro Gadane

@1971MalKow czy możesz doprecyzować, czego powinnam się wstydzić? Jeżeli masz na myśli moją odpowiedź, to jest ona zgodna z prawdą. Czy udzielenie niepoprawnej odpowiedzi byłoby w Twojej ocenie lepsze? 
Do tego (i tamtego) tematu dodam, że w takich przypadkach sprzedający może skontaktować się z nami przez formularz w kwestii korekty opłaty. Co też Tobie sugeruję. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

1971MalKow
#9 Pomysłodawca

Uważam, że system nalicznia wielokrotnie prowizji od jednego kosztu wysyłki który opłaca kupujacy jest nieprawidłowy. Próba wytłumaczenia tej sytuacji określeniem, że system pobiera wielokrotnie prowizję, bo pobiera ją za połączenie kupującego z sprzedającym, jest po prostu zawstydzająca. Mam nadzieję, że kiedyś stosowny organ temu się przyjrzy i ten pieniądze zostana przez Państwa wszystkim zwrócone, i zaprzestaniecie Państwo dalszego pobierania wielokrotnie prowizji od jednego kosztu wysyłki.      

oznacz moderatorów

1971MalKow
#9 Pomysłodawca

Mam również nadzieję, że w przypadku, zwrotu kupującemu kosztu wysyłki, system będzie atomatycznie zwracał pobraną prowizję od kosztów wysyłki. Nie można pobierać prowizji od wpłaty, która, pod dokonaniu zwrotu, wynosi 0 (zero) złotych. Należy ją zwrócić, tak jak jest dokonywany automatycznie zwrot prowizji w przypadku zwrotu kosztów zakupu. 

oznacz moderatorów

Syrena_zT

@1971MalKow zachęcam Cię do zgłoszenia swojego pomysłu tutaj. A na ten moment, w kwestii zwrotu/korekty opłaty napisz do nas przez formularz. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

1971MalKow
#9 Pomysłodawca

System pobierania wielokotnie prowizji od jednego kosztu wysyłki był zgłaszany wielokrotnie. Firma Allegro tego nie zmieniła i nadal pobiera prowizje wielokrotnie, od kosztów wysyłki, pobiera od wpłat które nie wpłynęły od kupującego do sprzedającego.

Można wprawdzie to rozwiązać tak, że ustawiamy tylko odbiór osobisty, oraz udostępnić opcję, "podaj koszt wysyłki ustalone z sprzedającym". Wtedy system pobierania prowizji nie będzie wogóle pobierał prowizji od kosztów wysyłki (bo w momecnie zakup są zerowe) Tylko, że w takim przypadku, będziemy mieli dziesiątki maili z zapytaniem, czy jednak nie można wysłać przedmiotu, oraz opcja "podaj koszt wysyłki ustalone z sprzedającym" pojawi się tylko w przypadku zakupu 2 i więcej przedmiotów.

Czyli będzie patalogia, bo część klientów nie kupi widząc tylko odbiór osobisty, a ci co by nawet chcieli kupić będą zmuszeniu kupić 2 przedmioty, czyli w większości przypadków zrezygnują z zakupu.

Jedna patalogia, rodzi tutaj drugą patologią. 

Ale może to ma sens, bo przy kosztach wysyłek, w roku rzędu  20 tys, pozostaje u nas w kieszeni ok 2 tys. 🙂 W tym akurat dziale. Jeśli firma Allegro nie chce tych pienięddzy, to my je chętnie weźmiemy. 🙂 

oznacz moderatorów

Syrena_zT

@1971MalKow to nie jest próba wytłumaczenia, a stwierdzenie faktu. Dlatego też działa to w dwie strony, czyli przy pierwotnie zerowym koszcie dostawy i zmianie przez klienta na płatną przesyłkę prowizja za przesyłkę nadal będzie wynosiła 0zł. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów