anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wpis do BDO

MiroDolas52
#8 Zapaleniec

Witam. Mam pytanie odnośnie BDO. Mam firmę od 2 lat ale dopiero teraz się o tym dowiedziałem. Czy to dotyczy każdego sprzedającego bez wyjątku? Ja posiadam folię opakowania w które pakuję zamówienia  itd z odzysku, nigdy nic nie zakupiłem czy to oznacza że i tak muszę się wpisać do BDO ? 

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MiroDolas52 jak masz kartony z odzysku czy folię wypełniacze np. z marketu itp. to nie odprowadzasz od nich opłaty bo już ktoś je wprowadził na rynek ale czym to zaklejasz, taśma, etykieta czy kangurki już musisz rozliczyć 🙂

Teraz jak jest ksef a kupiłeś nawet jedną taśmę to łatwo to kontrolują a koszt BDO nie jest duży a kary już bolą 😄

MiroDolas52
#8 Zapaleniec

Nigdy nic nie kupiłem na fakturę ponieważ nie jestem vatowcem 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MiroDolas52 no to trudniej będzie Cię namierzyć co nie znaczy że kiedyś nie wyślesz paczki do pracownika Urzędu Marszałkowskiego 😄 a karę walą za każdy rok wstecz 🙂

• Brak wpisu do rejestru i prowadzenie działalności: od 5 000 zł do 1 000 000 zł (kara administracyjna) lub grzywna / areszt nakładana przez sąd.
  • Brak numeru BDO na dokumentach (np. fakturach, rachunkach, kartach przekazania odpadów): od 1 000 zł do 1 000 000 zł.
  • Brak sprawozdania rocznego w terminie (lub jego niezłożenie): zazwyczaj do 5 000 zł oraz wezwanie do uzupełnienia dokumentacji.

Koszty śmieszne, opłaty jak masz mało też śmieszne, możesz korzystać z pomocy de minimis  do tony i nie masz żadnej opłaty produktowej ani za kampanię jedynie 200 zł rocznie za numer BDO 🙂

Sam przeanalizuj i podejmij decyzję 😄

MiroDolas52
#8 Zapaleniec

Jasne rozumiem. Ale czy jeśli dzisiaj dokonam wpisu samodzielnie to zapłacę jedynie 200 zł? Nie pociągną mnie do odpowiedzialności za poprzednie lata? Bo rozmawiałem z jakąś kobietą która pomaga się wpisać itd to mówiła o opłacie 299 zł plus jakieś kolejne 300 zł jakiś wpis do urzędu itd. Czy zwykły szary sprzedający poradzi sobie z tym wpisem? 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MiroDolas52 ale to mówisz o firmie co zarabia za zrobienie tego za Ciebie, rejestrując się sam i sam rozliczając, masz w tym roku 200 zł za rejestracje a w kolejnych po 200 zł za utrzymanie numeru BDO a do sprawozdania dokładasz wniosek w załaczniku o pomoc de minimis i nic więcej nie płacisz o ile ogarniesz to sam 🙂

Wstecz też się można rozliczyć, napisz czynny żal że nie wiedziałeś że w trybie pilnym rozliczysz zaległe, zapłacisz z odsetkami i po problemie 😄

MiroDolas52
#8 Zapaleniec

Ciekawe tylko jakie to są kwoty za zaległości. Pozniej muszę ten nr BDO mieć na każdym paragonie i fakturze? 

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@MiroDolas52 nie jesteśmy w stanie udzielić Ci tutaj dokładnej porady prawnej w tej kwestii. Dlatego poza dobrymi sugestiami @kostas11 zachęcam Cię do zaciągnięcia porady w dedykowanych przez państwo miejscach. Tutaj np. znajdziesz informację o tematycznych infoliniach: https://bdo.mos.gov.pl/kontakt/

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MiroDolas52 tak musisz mieć na paragonach fakturach w danych itp., składasz zaległe i od kwoty jaka Ci wyjdzie płacisz odsetki czyli jakieś 10 % rocznie więc nie jest to dużo, w necie masz kalkulatory odsetek podatkowych 🙂