Uważam, że każdy szanujący się Sprzedający na Allegro, a posiadający w swojej ofercie artykuły do spożycia oraz lekarstwa, obowiązkowo powinien podawać w treści, albo pod - daty ważności danych artykułów i lekarstw. Jestem Kupującą, na dokładkę mieszkam sama, jestem inwalidą I grupy i często dokonuję zakupów jedzenia oraz lekarstw. Denerwuje mnie to, że muszę za każdym razem pisać i pytać do kiedy jest termin przydatności danej rzeczy. To wiąże się z oczekiwaniem na odpowiedź i z opóźnionym zakupem przeze mnie, ponieważ nie kupuję po 1 sztuce, tylko już w większej ilości. I ostatnio zakupiłam majonez w zgrzewce, uprzednio nie pytając o termin przydatności i okazało się, że jest ważny tylko 5 miesięcy. Nie jem majonezu codziennie i podejrzewam, że go nie zjem przez 5 miesięcy, bo nie zapraszam gości, nie robię sałatek, ja za młodych lat. Myślę, że nie jest to aż tak trudne, aby na końcu treści wpisać Uwagę o terminie przydatności. Czy mam rację, czy może wydziwiam. Ciekawa jestem, jakie Wy macie na to zdanie.
Kontakt przed zakupem pozwoli zaoszczędzić tego typu sytuacji, z 2 strony skoro sama określiłaś że nie spożywasz za często majonezu to po co kupować całą zgrzewkę🤔. Technicznie pewnie zmiana co kilka dni daty ważności na dziesiatkach tysiecy produktów u niektórych sprzedawców byłoby problemem.
@Ania1337 Temat przewijał się tu już wielokrotnie.
W skrócie:
Jeśli ktoś sprzedaje kilka pozycji towaru to jest to do upilnowania.
Jeśli ktoś ma tych pozycji setki / tysiące - nie ma możliwości aby ktokolwiek był w stanie to ogarnąć i upilnować chociażby ze względu na to, że można mieć na stanie kilka partii towaru z różnymi datami albo na to, że towary mogą być wysyłane bezpośrednio z hurtowni.
@Ania1337 Cześć. Rozumiem Twoją irytację i masz rację- gdyby takie daty były od razu widoczne w ofercie, ułatwiłoby to kupowanie.
Niestety na ten moment Allegro nie oferuje narzędzi, które pozwoliłyby sprzedawcom automatycznie aktualizować terminy przy np. ciągłych zmianach partii towaru. Przez te techniczne ograniczenia podawanie dokładnych dat w opisach jest obecnie po prostu niemożliwe.
Zachęcam Cię jednak do zgłoszenia takiego pomysłu/sugestii tutaj 🙂