Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Chciałbym napisać tutaj trochę o sytuacjach jakie się nam przydarzają w ostatnich miesiącach, dokładnie chodzi o wyłudzenia klientów z AP.
Schemat działania jest taki sam - klient kupuje kod do produktu cyfrowego, przed zakupem wyskakuje okienko że produktu nie można zwrócić - jest to logiczne, klient po otrzymaniu takiego zwrotu dalej mógłby aktywować kod lub go odsprzedać dalej. No więc kupuje kod do jakiejś usługi albo gry, po czym zgłasza reklamację że kod nie działa/sprzedający nie chce przyjąć zwrotu(powód: nie podoba mi się najczęściej), prosimy w takim razie o wyjaśnienie sytuacji - klient piszę albo że produkt nie działa i koniec, po sprawdzeniu sprawdzamy że kod działa - nagrywamy nawet film dla KAŻDEGO klienta gdzie pokazujemy jak dokładnie aktywować kod oraz to że działa, klient dalej idzie w swoje i mówi że nie działa. Końcowo wzywa Allegro które mówi krótko "sprzedający jak najbardziej może nie przyjąć zwrotu", potem klient dostaje wniosek o Allegro Protect i na razie NIE BYŁO sytuacji by nie otrzymał zwrotu z Allegro Protect, kod potem jest najczęściej aktywowany. Na szczęście Allegro nie obarcza nas kosztami, ale chciałem tylko przytoczyć tutaj że Allegro po prostu daje wyłudzać od siebie pieniądze bez powodu, jest to dosyć dziwne bo klient dosłownie może sobie kupić coś za darmo na konto Allegro...
Jestem ciekawy od ilu lat tak to działa oraz ile klientów już sobie po prostu zakupiło grę albo jakąś subskrypcję lub doładowanie, zgłosiło szybko reklamację i otrzymało pełny zwrot od Allegro Protect po 14 dniach, potem aktywowało sobie produkt i się śmiało 🤣.
Taka tylko historia by może ktoś z Allegro się temu przyjrzał, ponieważ takie sytuacje zdarzają nam się średnio raz na dwa tygodnie, może to być nawet ten sam kupujący tylko na innym koncie, nie wiemy - my nie tracimy bo AP nie jest naliczane na nasz koszt, klient zyskuje produkt za darmo, a Allegro daje wyłudzać od siebie po parę stówek miesięcznie - więc końcowo chyba wszyscy są szczęśliwi.
@-TanieGierki- Dziwi Cię to? Mnie już dawno przestało. Cały program to promil w obrocie, a końcowo i tak Ty za to płacisz w prowizji, a nie Allegro. Dlaczego więc by tak nie robić... Ty nie masz problemu z klientem, allegro ma zadowolonego klikacza "Kup teraz", klient ma 2x tyle za co zapłacił... Wszyscy zadowoleni.
Kup sobie kiedyś coś na Alisrali, albo na EMU i zgłoś zwrot towaru... 90% że nikt Ci nawet nie będzie kazał go odsyłać, masz towar i zwrot wpłaty... Takie czasy.
Witam.
To nie do końca tak, że to sprzedawca płaci w prowizji, bo prowizja jest przez sprzedawcę uwzględniona w cenie produktu i ostatecznie za wszystkie "przekręty" kupujących płaci ogół kupujących.
Poza tym, jak się daje przyzwolenie na "nieetyczne" zachowania, to w dobie mediów społecznościowych informacja o tym rozchodzi się błyskawicznie i rzesza takich "cwaniaczków" rośnie lawinowo. Kiedyś osiągnie punt krytyczny, gdy realne koszty zdecydowanie przekroczą potencjalne zyski, ale wtedy może już być za późno na "wychowanie".
Sytuacja w której nabywca ma i kupiony przedmiot (sprawny) i pieniądze które na niego wydał jest niedopuszczalna.
Ja wiem, że obsługa zwrotów, tak rezygnacji jak i reklamacji, często jest bardziej kosztowna niż wartość zwrotów i dlatego wielu (szczególnie dużych) sprzedawców nie wprowadza takiego towaru ponownie do sprzedaży, tylko sprzedaje "na paletach" drobnym przedsiębiorcom by się nim dalej zajęli. Być może Chińczycy mają na ten temat inne zdanie, ale nie wiem, czy ich podejście powinno wytyczać standardy w Europie.
Pozdrawiam. Marek.
@-TanieGierki- to nie wiesz że można zgłosić to na policję z art 286kk oraz do platformy że zakupiony kod został wyłudzony. Jak klient dostanie permabana na konto to se już nie pogra cwaniak jeden.
Jeżeli chodzi o policję to nie ode mnie są wyłudzane pieniądze tylko od Allegro, jeżeli chodzi o zgłoszenie tego Allegro - W Dyskusji jasno wskazaliśmy że klient kłamał w reklamacji oraz że chce wyłudzić środki, Allegro przecież właśnie na bazie wniosku od klienta + przebiegu Dyskusji przyznaje AP, więc można powiedzieć że im to "wisi", napisałem tylko jako przestroga bo osobiście nie lubię kiedy cwaniak wyłudza pieniądze od kogokolwiek.
@-TanieGierki- to co że im wisi? Zgłosić może każdy a tu jest działanie na szkodę allegro. Zgłaszałbym w celach wychowawczych i do platformy obsługującej kod też ban na konto i straci kilkadziesiąt gierek to się oduczy zachowań januszowych
@-TanieGierki- dziękuję, że nam to zgłosiłeś, rozumiem, że z Twojej perspektywy może to być podejrzane działanie.
Weryfikujemy naruszenia w ramach Allegro Ochrona Kupujących, więc gdy ktoś nadużywa tego programu, odpowiednio reagujemy.