Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy was też denerwuje ten wysyp ofert z Chin?
Codziennie szukam kilkunastu, kilkudziesięciu produktów na allegro i do szału doprowadza mnie to, że albo nie da się ustawić filtra "Wysyłka z Polski", albo on nie działa.
Jestem wkurzona jako klient, bo:
- po pierwsze, marnuje się mój czas,
- po drugie, w aukcjach majfrendów jest "czas wysyłki: 24h", tylko towar dotrze może za trzy niedziele,
- po trzecie, kwestie bezpieczeństwa danych osobowych (Tak, wiem, Chińczyk już wie o mnie więcej, niż bym przypuszczała)
- wiele ofert to nie oferty sprzedaży towaru, a sprzedaż usługi pośrednictwa w sprzedaży, gdzie ktoś w naszym imieniu składa zamówienie na ali express
Jestem wkurzona jako sprzedający, bo:
- klienci szukający wysyłki z PL muszą marnować czas, mogą się zniechęcić nim trafią na ofertę krajowego sprzedawcy
- klientom trudniej ocenić atrakcyjność naszej ofert (cena/czas realizacji/obsługa przed- i posprzedażowa, etc.)
- klienci zawracają tyłek pytaniami, czy na pewno sprzedajemy towar, czy tylko składamy zamówienie na zagranicznym portalu
Allegro, mam dwa postulaty:
1. dajcie możliwość ustawienia w każdym momencie filtra "Wysyłka wyłącznie z Polski", do tego przydałoby się móc ustawić DOMYŚLNIE, że we wszystkich wyszukiwaniach danego użytkownika chodzi mu tylko o wysyłkę z PL (jak będę miała kaprys na wysyłkę z Chin to sobie ręcznie odznaczę)
2. dodajcie jakiś znacznik, symbol, by już na karcie wyszukiwania móc podejrzeć, że oferta pochodzi od sprzedającego, który realizuje wysyłkę z terenu Polski
ms
myslenie-szkodz
* "DOSTAWA Z POLSKI"
@konto zamknięte NIE ZAWSZE 😛
Podam przykład:
Link do kategorii alkomaty, w filtrach po lewej masz kolejno:
- smart
- stan
- rodzaj oferty
- cena
- czas dostawy
- sposoby dostawy
- opcje dostawy
- lokalizacja [ALE NIE DA SIĘ WYBRAĆ "POLSKA" tylko po województwach, co jest idiotyczne]
- marka, rodzaj, blabla...
@myslenie-szkodzi, napewno to do mnie? 😮
@myslenie-szkodzi Dobry pomysł można by był stworzyć kategorie "chiński produkt" i żeby tylko tam można było wystawiać takie rzeczy najlepiej wyłącznie AL.
@myslenie-szkodzi, @mwmonety Wszystkie pomysły jak ustawić wyszukiwanie na niewiele się zdadzą jeśli serwis nie znajdzie ochoty na wprowadzenie porządku w ofertach. To nie tylko o dostawy z Chin chodzi ale o wszelkie inne metody wciskania przez sprzedawców własnych ofert tam gdzie ich być nie powinno. No bo może klient zauważy i kupi ...
A to szkodzi bo może któryś klient da się na to złapać ale większość odejdzie zirytowana.
Przycisk "Zgłoś nieodpowiednią treść" powinien być zdecydowanie bardziej widoczny i skutecznie wykorzystywany przez adminów. Nie ma obawy usunięcie nieodpowiedniej oferty nie zmniejszy sprzedaży, sprzedawca w końcu musi się dostosować jeśli się go umiejętnie zachęci.
A mówi się że Allegro głaszcze kupujących, właśnie tutaj widać jak sprzedawcy są hołubieni i rozpuszczeni do granic a nawet więcej...
@br.Z tym zgłaszaniem podróbek to radzą sobie średnio sam kiedyś zgłaszałem takie oferty w swojej kategorii numizmatyka gdzie chińskiego i nie tylko badziewia jest mnóstwo i nie zawsze takie są usuwane ,dawniej na cafejce jak zgłosiłeś adminowi jakiegoś kombinatora aukcje od razu mu spadały a teraz przestałem nawet przeglądać co wystawiają inni ,nie ma na to czasu coraz więcej papierkowej roboty i trzeba się skupić na swoim.
@mwmonety Ja miałem na myśli nie tylko podróbki. Wiem już tak się przyjęło że nieodpowiednia treść to tylko towary zabronione, a reszta to wszystko OK. Ale to nie tak powinno działać. Kiedyś aukcje umieszczone w niewłaściwych kategoriach były usuwane, teraz nikt tego nie przestrzega, a już zgodność danych czy zgodność z opisem to norma że się nie zgadza. Oczywiście że jest grupa uczciwych którzy się starają wystawiać dobrze , ale tych cwaniaczków którzy starają się wszyskimi metodami naciągnąć klienta nikt nie przegania z serwisu.
I w tym jest problem, nie w ustawieniu wyszukiwarek, bo to sprzedawcy wstawiają nazwy i parametry do aukcji, a wyszukiwarka tylko czyta niestety.
Niestety, jest to nadal plaga na Allegro. I jest wiele kategorii, gdzie filtr "wysylka z Polski" po prostu nie istnieje.