Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
W ostatnim czasie mam mnóstwo zakupów po 3-4szt takiego samego przedmiotu przez jedno konto, każda sztuka kupiona osobno z wysyłką do innego odbiorcy, kurierem DPD. Zakupy nie są na fakturę. Większość tych kont, to konta osób prywatnych, choć zdarzyła się też chińska firma korzystająca z magazynu Allegro. Widzę, że allegro blokuje te konta, ale czy nie pora już wprowadzić lepszą weryfikację kupujących przy zakładaniu konta?
@pkgroup w czym masz problem, jak są chętni przepłacać, niech kupują, za dużo masz zamówień ?
@pkgroup Jaką weryfikację? czego? > nawet jak ma zweryfikowane konto to ma prawo dokonać i zamówić na dowolny adres > ja czasami kupuję coś i zamawiam na adres córki > to miało by to być zakazane > chciałbyś sztywny przepis > zakup tylko na adres wskazany przy zakładaniu konta? > totalna bzdura
@Ziolko39 inny adres jest nieistotny - problemy mogą wystąpić gdy jest to inna firma i itp
dokładnie, nikt nie ma nic przeciwko wysyłce na inny adres, do rodziny lub znajomych, ale tutaj to jest jakaś typowa szara strefa. Te konta powstają jedno po drugim, na różne a czasami na identyczne dane (np. zamienione kolejnością imię i nazwisko w danych). Patrzę w sprzedaż i widzę dwa zakupy z jednego konta, które allegro już zablokowało i kolejne dwa z następnego. To wszystko są nowe konta (0 dni na allegro)
@pkgroup a słyszałeś o działalności nierejestrowanej ( tu allegro nie pozwala złożyć konta firma ) aż tak Cię boli że u Ciebie kupują, zawsze możesz nie wysyłać i zwracać kasę 😄
tak jak mówię, allegro z tym walczy, ale jest ciągle wysyp nowych kont
@RED co to zmienia, jak nie bierze faktury przecież dostawa może być na adres dowolnej firmy 🙂
@pkgroup nie rozumiem.
1) sprzedajesz
2) ktoś płaci Ci tyle ile chciałeś
Wiec nie widze w czym jest problem ??????
Jesli to problem to po prostu podnieś ceny. Dropshipingowcy z reguły kupują najtańszą oferte jeśli Twoja nie bedzie najtańsz - kupia u kogoś innego i problem sie rozwiąże
Mi tam takie zamówienia nie przeszkadzają i tak robie paczke, i tak ją wysyłam wiec co to za różnica kto za to płaci ?
co to za różnica kto za to płaci ?
@_Likos_ jest problem i to duży - tego typu działalność to łamanie polskiego prawa - począwszy od np: rodo poprzez możliwe oszustwa na vacie i itp
może Cię wciągnąć w sytuacje w których nie chciałbyś być - od awantur z takich końcowym kupującym, poprzez kontrole krzyżowe, czy wizyty jako świadek w sądzie lub na policji
załóż konto sprzedażowe na allegro, koniecznie bez smarta
kupuj na allegro produkty ze smartem od innych sprzedawców i wysyłaj je do swoich kupujących
zarabiasz dodatkowo na smarcie, nie musisz mieć magazynu lub nawet działalności gospodarczej
@RED nie widze tu łamania prawa
Generalnie dane osobowe w tym przypadku są przekazywane wyłacznie w celu realizacji zamówienia ( dokładnie to samo robi allegro przekazując dane sprzedawcom)
KOntrola krzyżowa - dotyczy podmiotów na które wystawionajest FV wiec tak czy inaczej przebiegnie prawidłowo ( zakładając że sprzedajacy i kupujący ksziegują prawidłowo)
Wiziyy jako swiadek ? coż niestety to nas może spotkać w każdej chwili - tego nie przeskoczmy
Zarabianie na smarcie ? - jeśli odprowadzany jest podatek - nie jest karalne
Wiec naprawde nie widze tutaj łamania prawa
Ja widzę łamanie prawa i ewentualne problemy.
Nie mamy problemów z firmami, które legalnie i normalnie nabywają u nas towary do dalszej odsprzedaży - mamy od 25 lat na allegro wiele takich podmiotów ale mieliśmy już "konfliktowe" sytuacje z dropowcami.
Proste pytanie - czy kupujący wyraził zgodę na przekazanie swoich danych adresowych innemu sprzedawcy?
Czy końcowy sprzedawca wyraził zgodę na udział w dropie?
@pkgroup metoda by ukrócić takie zakupy jest prosta - do każdego zakupu dokładaj fakturę papierową lub materiały reklamowe
jak kupujący zobaczy i porówna informacje od kogo kupił towar i za ile - sam zrobi awanturę takiemu dropowcowi