Przed chwilą przyszła wiadomość:
Od 23 lutego zaczniemy porównywać Twoje ceny z cenami na wybranych platformach i w sklepach internetowych. Jeśli na Allegro Twoja oferta będzie miała taką samą lub niższą cenę – to znaczy, że jest konkurencyjna, a Ty zyskasz dostęp do dodatkowych korzyści:
A tutaj niespodzianka związana z tą sprawą:
No lepiej by dążyli do dywersyfikacji i poprawy jakości oraz wydajności usług/systemów, aniżeli monopolii.
Katalog produktów to była tylko przykrywka by móc (próbować) prawnie przywłaszczyć opisy i zdjęcia sprzedawców, tym samym ograniczyć innym możliwości rozwoju.
Fajnie że nie dają się wepchnąć zagranicznym kałmazonom i krauflandom i sremu na Polski rynek - ale Zostawiliby chociaż w spokoju Polskich sprzedawców, bo długoterminowo takie występki będą prowadzić do nienawiści w efekcie Barbry Streissand.
Aby korzystać z naszego wsparcia, zapewnij konkurencyjne ceny przynajmniej 80% swoich produktów.
A konkurencja godzinkę później wysłało maila 🙂
Złożyliśmy pozew przeciwko Allegro w związku z praktykami, które - w naszej ocenie - naruszają zasady konkurencji i mają negatywny wpływ zarówno na sprzedawców, jak i konsumentów. Decyzja ta została poprzedzona analizą prawną i konsultacjami, a jej celem jest ochrona rynku, na którym wszyscy funkcjonujemy.
Naszym zdaniem obecne mechanizmy stosowane przez Allegro ograniczają możliwości sprzedawców i wpływają na wzrost cen dla kupujących. Takie działania tworzą niezdrową przewagę rynkową i osłabiają niezależność przedsiębiorców. Nie zgadzamy się na to - dlatego podjęliśmy działania formalne.
Do nas dzwonili, że na naszym WŁASNYM sklepie mamy mieć drożej, niż na Allegro, bo jak nie to nam wyłączą ten swój program xD
Ta, na Allegro ma być taniej, mimo że często cyckają więcej prowizji, niż mamy zarobku
@foto-hurtownia taki jest zamysł Allegro żebyśmy na innych kanałach podnieśli ceny, stąd pozew od konkurencji, ja mam jakieś 10 % droższe część produktów bo się inaczej nie da 😞
Sramazonowi się to udało bo ma nielimitowaną kasę - uzależnić sprzedawców od systemu.
I teraz wszyscy na ich platformie jak dzikie małpy walczą kto wydajniej literki dobierze do swojej reklamy...
Dystopię Jeff Bezos wprowadził dzięki swojej bogatej rodzince, ale do niczego dobrego nie doprowadzają, długoterminowo to mnie przeraża jednolita władza bezdusznej megakorporacji.
Nie bierzmy przykładu z potwora.
@Omeble co to znaczy nie bierzmy przykładu, przecież prezesem Allegro był prezes Sramazona, Allegro nie jest Polskie itp. 😞 Chyba że masz na myśli sprzedawców żeby dywersyfikować sprzedaż 🙂
Mam na myśli by zarówno były prezes sramazona nie brał przykładu z ich podłej strategii jak i my, byśmy pamiętali że takie praktyki idą w kierunku zniewolenia ludzkości.
Nie cierpię marketingu, który z pomocy sprzedającym przerósł się w raka społeczeństwa na skalę światową, stał się narzędziem kontroli.
Nie cierpię przysparzania bólu na korzyść jednej tylko strony, wiem że zdrowy rynek opiera się na wolnym przepływie dóbr i informacji, na otwartych możliwościach i konkurencji.
Wiem że nic nie wiem a moje pisanie to ideologiczne pragnienia młodzieńca dla dobra świata, ale chciałoby się byśmy chociaż w swoim własnym państwie walczyli o niezależność, a nie opłacali kroki do niewolnictwa.
@kostas11 @foto-hurtownia dwie firmy na dwóch NIP-ach i allegrowskie AI się rozjeżdża , program AC sam wyłączyłem .
@mdrogeria wystarczy inne kody EAN lub wcale na innych kanałach i też Allegrowe porównywarki leżą 😄
i kto oberwie wraz z allegro - sprzedawca uczestniczący z przymusu w tej zmowie cenowej