Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, próba wystawienia na Allegro hulajnogi elektrycznej wprowadzonej do obrotu przed dniem 1 stycznia 2022, której prędkość maksymalna wynosi powyżej 20km/h w kategorii "Hulajnogi elektryczne" kończy się niepowodzeniem i pojawia się prośba o poprawienie opisu i komunikat:
Przedmiotem Twojej oferty jest pojazd, który nie spełnia wymogów określonych dla hulajnogi elektrycznej. Hulajnogi elektryczne powinny spełniać poniższe warunki: szerokość maksymalna 0,9 m, masa nie może przekroczyć 30 kg, maksymalna prędkość 20 km/h. Ponadto zgodnie z ustawą z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym, hulajnoga elektryczna nie może być wyposażona w siedzisko. Oferując pojazd niespełniający wyżej wymienionych wymagań, nie opisuj go jako hulajnoga i ofertę wystaw w kategorii: Sport i turystyka - Skating, slackline - "Inne pojazdy elektryczne"
Problem polega na tym, że parametry w komunikacie Allegro które są wymagane dla hulajnóg elektrycznych są wzięte i przekopiowane z ustawy Prawo o ruchu drogowym, która oprócz warunków do spełnienia, jasno mówi jednocześnie o wyjątkach:
Art. 5.
1. Hulajnogi elektryczne i urządzenia transportu osobistego wprowadzane do obrotu po dniu 31 grudnia 2021 r. muszą spełniać warunki techniczne określone dla tych pojazdów w przepisach wydanych na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy zmienianej w art. 1.
2. Hulajnogi elektryczne i urządzenia transportu osobistego wprowadzone do obrotu przed dniem 1 stycznia 2022 r. mogą nie spełniać warunków technicznych określonych dla tych pojazdów w przepisach wydanych na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy zmienianej w art. 1.
W komunikacie Allegro nie ma dostępnych informacji czy taka aukcja została odrzucona przez automat czy przez pracownika Allegro. Być może automat może nie umieć z góry stwierdzić kiedy dana hulajnoga została wprowadzona do obrotu, co można jeszcze zrozumieć, ale nawet po skontaktowaniu się z Allegro i wyjaśnieniu im osobiście, że producent tej konkretnej hulajnogi oświadczył oficjalnie iż wystawiana hulajnoga została wprowadzona do obrotu przed dniem 1 stycznia 2022, Allegro upiera się przy swoim i nie chce zaakceptować aukcji, jednocześnie Allegro nie podało żadnej podstawy swoich działań, jedynie wkleja gotowe formułki, które nie odnoszą się bezpośrednio do poruszonych kwestii prawnych:
Firma Vsett opublikowała w swoich kanałach film, na którym reprezentująca ją adwokat Joanna Wyciślok z Zabrza informuje klientów, że „wprowadziliśmy wszystkie oferowane przez nas produkty do obrotu jeszcze przed końcem 2021 r. i w chwili obecnej stanowią one przedmiot dalszej odsprzedaży, aczkolwiek są produktami w pełni nowymi” . Inaczej mówiąc, kupowana dzisiaj od Grupy GP e-hulajnoga Techlife czy Vsett „nie musi spełniać przepisów wynikających z treści rozporządzenia” Tak długo, jak sprzedawcy będą posiadali w swojej ofercie hulajnogi zakupione jeszcze w 2021 roku, tak długo będzie można je od nich nabyć i korzystać z nich w pełni zgodnie z przepisami. Podobnie sprawa się ma z urządzeniami używanymi. Tak długo, jak będą dostępne na rynku, tak długo będzie można je kupować
Posiadam hulajnogę elektryczną, a nie "inny pojazd elektryczny", wprowadzoną do obrotu przed dniem 1 stycznia 2022, w związku z czym wymagane parametry w komunikacie od Allegro nie mają zastosowania do tej konkretnej hulajnogi / aukcji, i ich niespełnienie nie wyklucza jej z kategorii "Hulajnoga elektryczna". Wnoszę o zastosowanie wyjątku zgodnie z ustawą i zaakceptowanie tej aukcji.
@incognito284 skonsultuję Twoją sprawę.
Nie wiem co z tą konsultacją, póki co w rozmowie mejlowej postępów nie ma, jak grochem o ścianę, ale będę ciągnął za język ile się da:
Allegro: "Zasady panujące w naszym serwisie są przejrzyste i ogólnodostępne."
Podobnie jak przepisy ustawy które ja przywołałem i które są przepisami nadrzędnymi wobec regulaminu Allegro, nie wiem ile razy to jeszcze muszę powtarzać.
Allegro: "Wyświetlony komunikat jasno określa że produkt nie może zostać wystawiony w wybranej kategorii jeżeli jego prędkość maksymalna przekracza 20 km/h."
Wymagane przez komunikat parametry są przekopiowane z ustawy, która jednocześnie jasno określa, że te parametry nie muszą być spełniane przez hulajnogi wprowadzone do obrotu przed dniem 1 stycznia 2022, w związku z tym taka hulajnoga dalej jest hulajnogą elektryczną w rozumieniu ustawy.
Allegro: " Proszę o zmianę kategorii oferty / produktu z katalogu.:
" Jeżeli kategoria produktu to hulajnogi elektryczne, proszę o skorzystanie z opcji [zgłoś błąd] i wprowadzenie poprawnej dla tego produktu kategorii."
Wg ustawy sprzedaję hulajnogę elektryczną, a nie inny pojazd, więc mam prawo wystawić ją w kategorii "Hulajnogi elektryczne" i platforma Allegro nie ma prawa mi tego uniemożliwiać.
Allegro: "rozumiem Pana sytuacje, jednak zgodnie z naszym regulaminem taki towar należy wystawić w kategorii Inne pojazdy elektryczne i nie nazywać ich hulajnogami."
Ja również rozumiem Pana/Allegro sytuację, ale zgodnie z ustawą taki towar należy wystawić w kategorii hulajnogi elektryczne i nazywać je hulajnogami elektrycznymi. Końcem końców ustawa jest aktem prawnym wyższej rangi i regulamin Allegro powinien być zgodny z ustawą i działać w jej obrębie, Allegro nie jest tutaj ustawodawcą i nie ma prawa zastępować definicji ustawowej hulajnogi elektrycznej swoimi własnymi definicjami. Proszę o działanie zgodnie z prawem / ustawą.
Allegro: "Nasze działanie jest zgodne z obowiązującymi przepisami. Oferując pojazd, którego prędkość przekracza 20 km/h należy go wystawić w kategorii Sport i turystyka - Skating, slackline - [“Inne pojazdy elektryczne”]."
Póki co to ja podałem przepisy z których jasno wynika, że Wasze działanie nie jest zgodne z obowiązującymi przepisami, a Wy nie podaliście żadnych konkretnych przepisów, które by zaprzeczyły przepisowi podanemu przeze mnie, podajecie tylko same ogólniki. Skoro więc ja powołałem się na konkretny przepis, to proszę zatem o podanie konkretnego przepisu w ustawie Prawo o ruchu drogowym, na który Allegro się powołuje, i na podstawie którego Allegro twierdzi, że przepis na który ja się powołałem nie ma zastosowania i że moja hulajnoga elektryczna nie spełnia ustawowej definicji hulajnogi elektrycznej. Nie oczekuję formułek i ogólników, lecz konkretne przepisy.
@incognito284 skonsultowałam sprawę i wracam do Ciebie z odpowiedzią.
Otrzymałam informacje, że niestety nie mamy możliwości skutecznej weryfikacji tego, kiedy dany produkt został wprowadzony do obrotu. Nie możemy też dopuścić do sytuacji, w której pojazdy niebędące w rozumieniu przepisów prawa hulajnogą, będą wystawiane w kategorii “hulajnogi elektryczne”. W trosce o bezpieczeństwo Klientów, jeśli parametry pojazdu nie pokrywają się z obowiązującą definicją hulajnogi elektrycznej, taka oferta może być wystawiona wyłącznie w kategorii “inne pojazdy elektryczne”.
Akurat jeśli chodzi o model hulajnogi który próbuję wystawić, czyli "Vsett 8 15,6Ah 48V", to w Polsce pojawił się on już w 2021r . W takim razie, proszę Allegro o skontaktowanie się z oficjalnym dystrybutorem tego modelu hulajnogi w Polsce: https://mobiway.pl/info/kontakt.html i zapytanie o datę wprowadzenia do obrotu wystawianego przeze mnie modelu, najlepiej z dołączeniem linku do tego wątku, żeby zapoznali się z kontekstem sytuacji i nie pomylili się. Ja ze swojej strony również wysłałem zapytanie (na sklep@mobi.pl)
Jak tam, czy dostaliście już potwierdzenie? Ja już dostałem właśnie przed chwilą pozytywne potwierdzenie, czy to wystarczy i dalej sobie to wyjaśnicie z Mobi czy wymagacie kopii mejla ode mnie lub jakiś konkretnych dokumentów ode mnie otrzymanych z Mobi? Jesli wystarczy to proszę Allegro o zaakceptowanie mojej aukcji, czyli - szkicu nr 18024028605, a tym czasem załączam potwierdzenie:

Czy można wiedzieć ile jeszcze trzeba czekać na odpowiedź w sprawie, jako że upłynęło już sporo czasu. Przy okazji druga sprawa: ile trzeba czekać na wyświetlenie w końcu obrazka w moim poprzednim komentarzu.
@incognito284 poprosiłam już zespół o odpowiedź w Twojej sprawie i przekazałam już wiadomość, którą przedstawiłeś, więc poproszę Cię o cierpliwość.
@incognito284 poprosiłam zespół o ponowną weryfikację Twojej sprawy, ale właśnie otrzymałam informację, że nasza decyzja w tej kwestii pozostaje niezmienna. Ze względów bezpieczeństwa nie można wystawić w kategorii hulajnogi elektryczne, pojazdu który osiąga prędkość większą niż 20km/h, dlatego taką ofertę możesz wystawić wyłącznie w kategorii "inne pojazdy elektryczne", z zaznaczeniem, że nie można tego pojazdu nazywać hulajnogą.
Jeżeli sprzedajesz jako firma, to niestety nie możesz sprzedawać produktu jako hulajnoga elektryczna po zmianie przepisów.
Prywatnie, jak kupiłeś przed zmianą przepisów, możesz sprzedać. Jako firma już nie (chyba że nie jako hulajnogę).
@pecela sprzedaję jako osoba prywatna.
Ale niezależnie od tego, to nie wiem skąd wziąłeś ten podział na rodzaje sprzedawców, bo wyjątek w art 5. nie wprowadza żadnego podziału co do sprzedawców, a jedynie odnosi się do daty wprowadzenia do obrotu.
Bo jako firma wprowadzasz produkt do obrotu detalicznego, czyli udostępniasz go kupującym. Producent czy hurtownik udostępnia produkt na rynku hurtowym.
To jak np z instrukcją obsługi. To sprzedawca ma ją dostarczyć, a nie producent czy importer i to on jest karany za jej brak (karany jest wyłącznie sprzedawca detaliczny). Inny przykład to niezgodność z umową, tu też odpowiada sprzedawca, a nie producent, hurtownik czy producent.
Po prostu to sprzedawca detaliczny wprowadza produkt ostatecznie na rynek i to on ponosi odpowiedzialność.
@pecela Ale w Ustawie Prawo o ruchu drogowym, w art.2 "Użyte w ustawie określenia oznaczają" punkt 79) jest definicja "wprowadzenia do obrotu" i mówi ona wyraźnie, że chodzi tylko o wprowadzenie po raz pierwszy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:
"wprowadzenie do obrotu – odpłatne albo nieodpłatne przekazanie pojazdu,
przedmiotu wyposażenia lub części po raz pierwszy na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej użytkownikowi"
Zdefiniowanie "wprowadzenia do obrotu" jako pierwszego przekazania na terytorium Polski użytkownikowi oznacza, że nie ma ono zastosowania do kolejnej (ponownej) odsprzedaży tego samego przedmiotu. Późniejsze transakcje między kolejnymi użytkownikami (np. na rynku wtórnym) nie są już traktowane jako "wprowadzenie do obrotu" w rozumieniu tej konkretnej definicji prawnej. Definicja ta zazwyczaj służy do określenia momentu, od którego wynikają określone obowiązki regulacyjne, takie jak np. obowiązki producenta, importera, czy też związane z opłatami produktowymi lub recyklingiem.
Bo to, co napisałem wyżej, to dotyczy, jakbyś sprzedawał jako firma, po zakupie np. w hurtowni. Kluczowy jest tu wyraz "użytkownikowi", czyli nabywcy końcowemu.
@pecela no czaję już. Ale w takim razie w twoim rozumowaniu też znajduje się taki sam błąd tylko w przeciwną stronę: bo napisałeś, że "prywatnie możesz sprzedawać", ale przecież nie zawsze, bo jeśli prywatny sprzedawca kupił nową, i jej nie użytkował, tylko stała sobie np. w pokoju, albo na balkonie albo piwnicy itp., a potem chce ją dalej odsprzedać, to nie może, bo przecież nie jest użytkownikiem, bo nigdy na niej nie jeździł, więc jest jedynie pośrednikiem wprowadzającym ją do obrotu.
Oczywiście akurat w moim przypadku, hulajnoga którą chcę wystawić była już używana, więc jestem użytkownikiem (a nie wprowadzającym do obrotu) i w związku z tym mogę ją wystawić jako hulajnogę.
@incognito284 w tym wypadku ważniejszym wyrazem jest "przekazanie pojazdu,
przedmiotu wyposażenia lub części po raz pierwszy na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej użytkownikowi", a to czy będziesz go używał, czy nie to już inna sprawa😉