anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zamknięcie DG, wyprzedaż majątku na allegro

7-MALY-7
#11 Animator#

Hej.

Mam na allegro konto prywatne, jak i firmowe.

Nadszedł czas na odpoczynek, człowiek coraz starszy, dzieci rosną... Pora zająć się rodziną i zacząć coś żyć.

Zostanie mi po zamknięciu DG troszkę materiałów, towaru itp.

Wiadomo, że przez co najmniej dwa lata będę musiał posiadać jeszcze konto firmowe do obsługi ewentualnych dyskusji, zwrotów, reklamacji itp.

Jak to ugryźć prawidłowo?

1) Czy po zamknięciu firmy nadal mogę mieć konto firmowe na allegro?

2) Czy mogę towar "firmowy", już prywatny, sprzedać na koncie prywatnym? Z tego co pamiętam, allegro wysyła upomnienia, kary i groźby jeżeli na koncie prywatnym sprzedaje się rzeczy dostępne na koncie firmowym.

3) Czy jakoś do allegro należy zgłosić faktu zamknięcia DG?

4) Czy jest coś na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę?

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

fox_paws
#16 Inspirator#

@7-MALY-7 Od towaru pozostałego po zamknięciu działalności, którego nie sprzedałeś musisz zapłacić VAT.

------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier
oznacz moderatorów

7-MALY-7
#11 Animator#

Ok dzięki za przypominajkę, "na szczęście" jestem zwolniony z VAT (zwolnienie podmiotowe) więc tu problem odpada. niemniej jednak w ciągu 6 lat od zamknięcia - trzeba zapłacić podatek z pozarolniczej DG mimo tego, że fizycznie już jej się nie ma. tyle zdołałem się dowiedzieć;)

chyba, ze chce się komuś bawić w darowizny itp.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@7-MALY-7 konsultuję już Twoje pytania. Wrócę do Ciebie z odpowiedzią 🙂 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@7-MALY-7 wracam z odpowiedzią 😄 

1 - Technicznie jest taka możliwość, ale nie powinieneś z niego korzystać, ponieważ wszystkie działania wykonywane na tym koncie są wykonywane jako firma, która już nie istnieje. Zachęcamy do zamknięcia konta
2 - Pomijając kwestie prawne, co do których nie jesteśmy uprawnieni, aby się wypowiadać. Z reguły nie identyfikujemy pochodzenia towaru (choć istnieje taka możliwość).
3 - Możesz po prostu zamknąć konto lub z niego nie korzystać, nie musisz bezpośrednio się z nami kontaktować.
4 - Jeśli sprzedawałeś w niedalekim okresie, to lepiej wstrzymaj się z wypowiedzeniem na koncie. W innym wypadku, w przypadku reklamacji i założenia dyskusji nie będziesz mógł się odnieść do tematu i kontakt z kupującym będzie bardzo utrudniony.

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów