anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zawieszenie konta bez uzasadnienia – brak możliwości odzyskania środków i korzystania z Allegro Prot

Owcamen111
#1 Nowicjusz#

Dzień dobry,

Od kilku lat korzystam z Allegro jako sprzedawca. Moje konto było aktywne, bez zadłużeń, z pozytywną historią transakcji.

Ostatnio sprzedałem zestaw Apple za ponad 10 tys. zł. Kupujący zgłosił, że urządzenie ma rysy. Jako osoba prywatna sprzedająca używany sprzęt, który był w bardzo dobrym stanie, nie zgodziłem się na zwrot.

Allegro wymusiło na mnie przyjęcie zwrotu. Po otrzymaniu towaru, dokładnie go sprawdziłem, wyczyściłem i odesłałem. Od momentu wydania decyzji odmownej przez Allegro, moje konto zostało zablokowane.

W międzyczasie zakupiłem obudowę do komputera za 1000 zł, która okazała się wadliwa. Sprzedający przetrzymuje towar, a ja nie mam ani pieniędzy, ani produktu. Ze względu na blokadę konta, nie mogę skorzystać z Allegro Protect.

Dział bezpieczeństwa poprosił mnie o weryfikację konta. Przesłałem dokumenty tożsamości, które w pełni pokrywają się z danymi na koncie. Po pewnym czasie otrzymałem odmowę bez konkretnego uzasadnienia.

Czuję się bezsilny. Nie mam dostępu do środków, nie mogę korzystać z serwisu, a moje próby kontaktu z Allegro nie przynoszą rezultatów.

bez wyjaśnień bez niczego otrzymuję takie wiadomości od działu bezpieczeństwa nawet nie wiem za co jest blokada 

dziękuję Panu za wiadomość.

Stanowisko Serwisu zostało już przedstawione i nie ulegnie ono zmianie

dziękuję za zdjęcia, które Pan przesłał, przepraszam za dłuższy czas odpowiedzi.

Przykro mi, ale na ich podstawie nie mogę pozytywnie zweryfikować Pana zgłoszenia. Nie mogę zdjąć ograniczeń - wiąże się to z ryzykiem niebezpieczeństwa przyszłych transakcji. Pana konto zostanie zawieszone na czas nieokreślony. Nie zgadzamy się na ponowną rejestrację w naszym serwisie.

Podstawa regulaminowa: artykuł 2.12 i 8.7 Regulaminu Allegro.

Proszę o pomoc i wskazówki, co mogę zrobić w tej sytuacji.

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

Client:44052296
#21 Demiurg#

@Owcamen111 zostaje Ci wymiar sprawiedliwości. A co do zakupu obudowy udaj się do lokalnego Rzecznik Praw Konsumenta

oznacz moderatorów

Owcamen111
#1 Nowicjusz#

RPK? Przepraszam pierwszy raz mam doczynienia po prostu z taką sytuacją , nie da się skontaktować z nimi w jakiś innym sposób aby wyjaśnić całą sprawę i odblokowali mi konto ?

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Owcamen111 Czytając to forum od kilku lat i wątki takie jak Twój - jeśli Allegro odpisało Ci tak jak podałeś wyżej to bez sprawy w sądzie (lub co najmniej wystosowania pisma od jakiegoś prawnika) się nie obejdzie a i to nie gwarantuje sukcesu.
Niestety.

oznacz moderatorów

Owcamen111
#1 Nowicjusz#

A UoKIK?

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Owcamen111 UOKIK jest raczej od spraw związanych z 'interesem zbiorowym'. Możesz się z nimi skontaktować ale na za wiele bym tu nie liczył.

oznacz moderatorów