Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, mam jednoosobową działalność gospodarczą oraz jestem wspólnikiem spółki cywilnej 50/50. Dotychczas konto sprzedawało na danych JDG, jednak chciałbym zmienić dane firmowe na dane spółki cywilnej. W jaki sposób można to zrobić, ponieważ ostatnio zmieniły się zasady na allegro? Nie do końca rozumiem, ponieważ spółka nie podlega wpisowi do KRS a takowego wymagają.
@WArrior221 Cześć. 🙂 Ale czy w tym przypadku dojdzie do zbycia, czy przekształcenia spółki? Jeśli zmieniasz formę prawną spółki, to zgodnie z Kodeksem spółek handlowych, zmiany widoczne będą w rejestrze KRS.
Ale ja nie chce nic zbywać ani zmieniać formy prawej. Po prostu zamiast sprzedawać jako JDG chce sprzedawać jako spółka cywilna. Nie rozumiem dlaczego nie mogę tego zrobić.
@WArrior221 Jeżeli masz JDG to zmiana danych na Spółkę będzie możliwa tylko w przypadku aportu JDG do spółki — wpis będzie wówczas w KRS JDG.
Jeżeli nie będzie żadnego aportu ani przekształcenia, tylko masz JDG i jednocześnie 50% udziałów w Spółce i chcesz zmienić dane na drugą firmę, to nie będzie możliwe.
@ko_alka - JDG nie ma rejestracji w KRS. Jak zatem ma być to widoczne w KRS?
Właściciel JDG będzie widniał jedynie jako wspólnik spółki cywilnej jedynie w CEIDG.
Niezależnie od tego aportem z JDG do spółki cywilnej może zostać wniesiony np. stan magazynowy, ale ten wpis nie będzie widoczny nigdzie indziej niż w umowie spółki cywilnej.
Dlaczego w tym przypadku nie umożliwiacie dostarczenia dokumentu umowy spółki jako wiążącego dokumentu do dokonania takiej zmiany?
@WArrior221 źle zadałeś pytanie, należy zapytać czy istnieje możliwość zbycia konta innemu podmiotowi. @ko_alka prosimy o odpowiedź na takie pytanie, bo to, że nie masz w ogóle pojęcia czym jest spółka cywilna - już wiemy.
Proszę czytać ze zrozumieniem, odpowiedź już padła, nie można i koniec: "Jeżeli nie będzie żadnego aportu ani przekształcenia, tylko masz JDG i jednocześnie 50% udziałów w Spółce i chcesz zmienić dane na drugą firmę, to nie będzie możliwe." Z tego co wiem niedługo przed zadaniem pytania zmienił się regulamin allegro i wcześniej były inne możliwości.
@ko_alka "to zgodnie z Kodeksem spółek handlowych" proszę wskazać mnie w tym kodeksie handlowym przepisy dotyczące spółki cywilnej, bardzo chętnie dowiem się czegoś nowego.
"zmiany widoczne będą w rejestrze KRS"
A skąd spółka cywilna ma wziąć KRS?