anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot Laptopa

darkblue88
#7 Wielbiciel#

Witam. 

Sprzedałem laptopa z nie oryginalnym zasilaczem. Kupujący chce go oddać, ponieważ twierdzi że nie prawidłowo działa zbyt mała wydajność w grach.

Nie przyjąłem zwrotu laptopa. Czy allegro może mnie obciążyć kosztami jakimikolwiek?

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

LEW433
#21 Demiurg#

@darkblue88 Prywatny sprzedający nie musi przyjmować zwrotów bez podania przyczyny, ale musisz rozpatrzyć reklamacje a tu chyba była reklamacja, więc musisz ją rozpatrzyć i możesz uznać albo odrzucić, musisz to uzasadnić, możesz także zaproponować naprawę, obniżkę ceny itd. Nie wiem także jak opisana była oferta ale z pewnością kupujący wykorzysta dostępne mechanizmy Allegro, dyskusja a może i POK i jak otrzyma rekompensatę to Allegro może, nie musi zawiesić ci konto.

oznacz moderatorów

VSPRINT_PL
#12 Orędownik#

@ko_alka@mr_oma@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 
Moderatorzy pomogą 🙂

Potrzebujesz wiedzy z zakresu zwiększania sprzedaży na Allegro?
Zajrzyj na nasz kanał na YouTube!
https://bit.ly/vSprintYT

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@darkblue88 Ajaka była wydajność prądowa tego innego zasilacza w porównaniu do oryginalnego. Jeżeli nie była duża (np 4A zamiast 5A) to nie ma to żadnego wpływu na działanie. Wydajność w grach jest zależna od szybkości procesora i dostępnej pamięci. Jeżli podałeś wszystkie parametry to nie ma podstaw do reklamacji. Wiadomo, że nowsze gry mają wyższe wymagania systemowe i mogą odmówić współpracy ze starszymi modelami.

oznacz moderatorów

darkblue88
#7 Wielbiciel#

Na aukcji było ujęte że zasilacz nie oryginalny.

Karta nie daje artefaktów, allegro twierdzi że jeśli jestem Smart to muszę przyjąć zwrot nawet jeśli jestem osobą prywatną...

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@darkblue88 No to jeśli Allegro tak stwierdziło to raczej nie masz wyboru. Tylko sprawdź go dokładnie po otrzymaniu, czy nic się nie stało, i dopiero potem zwróć kasę.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@darkblue88 Raczej przyjmowanie z zwrotów bez podania przyczyny nie zależy od Smarta tylko prawa, tam wyraźnie jest napisane że nie ma zwrotów od sprzedawcy prywatnego, chyba że wyrazi na to zgodę. Oczywistym jest że Allegro może ci utrudnić sprzedaż na przyszłość, ale wystarczy w dyskusji merytorycznie odpowiadać i nic ci się nie stanie.

oznacz moderatorów

ares_
#14 Krzewiciel#

@LEW433 Jeżeli ktoś ma SMARTa to ma obowiązek udostępnić zwroty dla klienta.

@darkblue88 Jeżeli masz SMARTa (czyli udostępniłeś możliwość zwrotu dla klienta) to masz obowiązek przyjąć zwrot bez podania przyczyny. Taki jest regulamin Allegro.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Masz racje. 😁

oznacz moderatorów