Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, kupujacy zakupił ode mnie maszynę którą wyprodukował na fakturę Vat. Po zakupie zauważyłem, że robi to praktycznie to samo wiec moją maszynę kupił w celu zeżnięcia i robienia takiej samej. Dzis dostał maszynę za pobraniem i połtora h od otwarcia napisał że jest niezgodna z opisem (jest zgodna z opisem) i ze nie spełnia jego wymagań i w poniedziałek zwróci poprzez formularz allegro. Czy musze uwzgledniać taki zwrot w tej sytuacji?
@Stal-Mag 3 razy przeczytałam i wymiękam 😂 W półtora godziny od otwarcia zdążył zeżnąć maszynę ?
@Stal-Mag Masz opatentowaną? Napisz z sensem i żeby dało się cokolwiek zrozumieć. Oczywiście zakup na FV przez firmę nie podlega zwrotowi, podlega reklamacji, która musisz rozpatrzyć, pozytywnie lub negatywnie, ale musisz.
Od piątku do poniedziałku ma na to czas...
@Kaliope_Brzeg czy w Twoim poście jest nieprzyzwoite stwierdzenie?🤔 🤣🤣🤣
@pinsplash Po Twojej sugestii przeczytałam swój post raz jeszcze i faktycznie może mieć trochę nieprzyzwoity wydźwięk 😂🤣 Wszystko wyłapiesz, nawet najbardziej zakamuflowane 😂
Kupujący ma prawo do reklamacji ze względu na niezgodność z opisem. Firma nie ma prawa do zwrotu bez podania przyczyny, ale składać reklamacje może. Jeśli to była zakup na fakturę na osobę prywatną, kupujący ma także prawo do zwrotu bez podania przyczyny.
Ja jestem firmą i kupujacy też. Wystawiłem mu fakture Vat. On chce zwrocić bo nie zgodny z opisem ale ja sie na to nie godzę, jak to zalatwic?
pierwszy błąd - dyskusja mailowa
drugi błąd - jakieś niepotrzebne gadanie
trzeci błąd - klient firmowy to nie konsument
kazać pisemnie Kupującemu złożyć reklamację
niech napisze o co mu chodzi i co chce
ustosunkować się do niej pisemnie - np: odrzucić
podając odpowiednie przepisy i tyle
gwarantuję, że w większości przypadków tacy firmowi znafcy i reklamiacze
nie znają przepisów i nie potrafią przedstawić poprawnie problemu
Red-pomożesz mi to załatwić? Odezwij sie prosze na emaila [edycja]
@Stal-Mag Nie ma zworu bez podania przyczyny ( nie jest konsumentem w myśl rozumienia ustawy). Może reklamować, ale z Twojego postu nie wynika co napisał dokładnie - niezgodność z opisem...i..? Czy podał że to reklamacja? czy wyszczególnił co jest niezgodne z opisem? Reklamację możesz odrzucić lub uznać - ale wpierw musisz ją mieć zgłoszoną.
Powód zwrotu: przedmiot jest niezgodny z opisem (Witam, stojak pomalowany na mokro w innym kolorze. Cała płyta i elementy surowe prosto z produkcji. Spawy nieestetyczne, bolce w akcesoriach krzywo ponabijane w zbyt duże otwory (luzy) i zaspawane. Ogólnie urządzenie nie spełnia moich wymagań w związku z czym odeślę je w poniedziałek. ( Przed chwilą przyjechało. ))
@anastazja567 To nie jest reklamacja w scisłym tego słowa znaczeniu. Czy napisał czego chce? Zwraca i..co?
nie na tym sie skonczylo, pewnie zwrotu kasy i korekty faktury
@pinsplash To jest reklamacja w ścisłym tego słowa znaczeniu; https://sjp.pwn.pl/sjp/reklamacja;2514694.html
@xyz96 Doskonale wiesz że prawo i logika to dwie zupełnie nie związane pojecia.... Jak napisała @anastazja567 napisał że jest niezgodność..i..? W piśmie reklamacyjnym powinien napisać czego chce ...a tu nic... to nie jest reklamacja ( a przynajmniej nie pełna jej wersja)
@pinsplash Doskonale wiesz, że w takiej sytuacji trzeba się zwrócić do kupującego o przesłanie żądania, a po otrzymaniu reklamacji w prawidłowej postaci podjąć decyzję o jej uznaniu lub odrzuceniu. Doskonale też wiesz, że po odrzuceniu reklamacji na Allegro jest coś takiego, co nazywa się POK 🙂
@xyz96 przepraszam,że co?
Kupujący ma focha i widzimisie bo mu sie niepodoba
Tutaj należy wezwać Kupującego by złożył reklamacje zgodnie z przepisami
od firmy należy oczekiwać profesjonalizmu a nie jakiegoś pitolenia
dlatego na takiego maila zawsze odpisuje - brak możliwości zwrotu w trybie konsumenckim - proszę złożyć reklamację na adres podany w ofercie zgodnie z przepisami
lub jak uczy @WREDZIA-W1
przykro mi że produkt nie spełnia oczekiwań - i tak dalej - - brak możliwości zwrotu w trybie konsumenckim - proszę złożyć reklamację na adres podany w ofercie zgodnie z przepisami
nie znam treści oferty
ale tutaj jak widzę jest ocena jakości wykonania w stosunku do jakiś wyimaginowanych urojeń/oczekiwań nie będących przedmiotem umowy
nie wystawia się korekt firmom, które nie potrafią złożyć reklamacji
bo jak znam życie człowiek odeśle towar razem oryginałem faktury
i w życiu nie zaksięguje faktury
na jaki artykuł sie powołać?
Gdy napisałam proszę o złożenie reklamacji odpisał
"witam, zwracam towar-poprostu. Szykuję paletę do wysyłki"
@anastazja567 Poproś o podstawę zwrotu - na jakiej podstawie zwraca