anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot od klienta

Osmio_Water
#1 Nowicjusz#

Dzień dobry,
na początku roku, 12.01 klient zgłosił reklamację towaru zakupionego w sierpniu zeszłego roku. Odpisałem dzień później z prośbą o zdjęcie produktu. Klient odesłał zdjęcie 14.01, ale niestety przeoczyłem powiadomienie o jego odpowiedzi i zauważyłem dopiero 17.01, po upomnieniu od Allegro. Natychmiast napisałem, przeprosiłem i powiedziałem, że chcę wymienić wadliwy produkt na nowy i na kiedy mogę zamówić kuriera. Dodałem też, że mogę zwrócić pieniądze. Klient poprosił o zwrot. Napisałem wówczas, że nie ma problemu i pieniądze odeslę gdy tylko otrzymam zwrot towaru. Klient odpisał, że nie będzie go w kraju przez najbliższe 2 miesiące i nie ma jak odesłać, po czym poprosił o pomoc Allegro. Allegro następnie nałożyło na moje konto ograniczenia. Zapytałem więc w dyskusji pracownika Allegro, co mam zrobić w tej sytuacji. Nikt nie odpisał... Aby móc dalej korzystać z Allegro zwróciłem kupującemu pieniądze i do tej pory nie otrzymałem zwrotu towaru. Dzwoniłem dziś do kupującego, który oznajmił, że wyrzucił towar do śmietnika... Czy to jest normalny sposób działania Allegro? Czy to znaczy, że każdy może sobie zrobić zakup, zgłosić zwrot, a później powiedzieć, że wyjechał na 2 miesiące i nie odeśle towaru, a Allegro zablokuje konto sprzedawcy? Proszę o jakieś opinie, pomoc, cokolwiek, bo to zakrawa o totalny absurd... 

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

Osmio_Water
#1 Nowicjusz#

Dodam, że kontaktowałem się kilkukrotnie z Allegro i zostałem odesłany finalnie a drogę sądową... 

oznacz moderatorów

MartynaSz3
#9 Pomysłodawca#

[Nazwa firmy / Twoje imię i nazwisko]
[Adres]
[NIP / REGON – jeśli dotyczy]
[Telefon / E-mail]

[Data]

[Imię i nazwisko klienta]
[Adres klienta]

Dotyczy: Wezwania do zwrotu towaru lub równowartości reklamowanego produktu

Szanowny Panie / Szanowna Pani,

w związku z reklamacją dotyczącą zamówienia nr [numer zamówienia] z dnia [data zamówienia], informuję, że w ramach uznania reklamacji, w dniu [data przelewu], zwróciłem Panu/Pani pełną kwotę w wysokości [kwota] PLN, zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami.

Jednocześnie przypominam, że zwrot środków został dokonany pod warunkiem odesłania przez Pana/Panią reklamowanego produktu. Do dnia dzisiejszego nie otrzymałem zwrotu towaru ani żadnej informacji o nadaniu przesyłki.

Z wiadomości z dnia [data] wynika, że produkt został przez Pana/Panią zutylizowany, co stanowi naruszenie obowiązku zwrotu rzeczy stanowiącej nadal moją własność.

W związku z powyższym wzywam Pana/Panią do:
1. niezwłocznego zwrotu równowartości przedmiotu reklamacji w wysokości [kwota] PLN,
lub
2. niezwłocznego odesłania reklamowanego produktu (jeżeli jest to jeszcze możliwe).

Na spełnienie jednego z powyższych żądań wyznaczam termin 7 dni od daty otrzymania niniejszego pisma. W przypadku braku odpowiedzi i braku zadośćuczynienia, zastrzegam sobie prawo do dochodzenia roszczenia na drodze postępowania cywilnego.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko / Nazwa firmy]
[Podpis]

Załączniki:
– Potwierdzenie przelewu
– Korespondencja reklamacyjna (jeśli dotyczy)

oznacz moderatorów

Osmio_Water
#1 Nowicjusz#

Bardzo dziękuję.

oznacz moderatorów