anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot reklamacja zagranica

zawol
#8 Zapaleniec#

Witam.

Klient z Czech zgłosił zwrot towaru.Powód zwrotu (reklamacja): inna wada bądź niezgodność towaru z umową.

Zwrot zgłoszony 20 marca 2025 ,klient do tej pory nie odesłał towaru.Czy przy zwrotach (zagranicznych obowiązuje czas 14 dni od zgłoszenia ,czy są inne zasady.

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

az1rael
#21 Demiurg#

@zawol obowiązuje go polskie prawo reklamacyjne odrzuć bo nie wydał towaru na reklamację zanim minie 14dni 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@az1rael jak zakup na Allegro.cz to sprzedawca musi się dostosować do prawa Czeskiego 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@kostas11 nie pytałem uokiku obowiązuje prawo unijne i kraju sprzedawcy mam na to interpretację od nich

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@zawol zalezy gdzie kupił za PL czy CZ ? to reklamacja więc musisz odpowiedzieć do 14 dni, napisz i się dopytaj co się stało ? jak nie odeśle a będzie trzeba zbadać produkt, na PL musisz odebrać od klienta, na CZ nie wiem ale w UNI mamy podobne przepisy więc po zmianach 1 stycznia 2023 r. coś czuję że musisz odebrać towar na swój koszt jak nie odeślą za darmo w smarcie 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@kostas11 

Dzień dobry,

odnośnie prawa właściwego. Po pierwsze w przypadku zakupu od sprzedawcy mającego siedzibę na terenie UE to pierwszeństwo zastosowania mają zawsze rozporządzenia Unii Europejskiej - one mają zastosowanie przed przepisami krajowymi, a przepisy krajowe je uzupełniają. Inna sytuacja jest w przypadku dyrektyw europejskich ponieważ one mają rangę niższą niż przepisy krajowe i tutaj pierwszeństwo zastosowania mają przepisy krajowe.

W zakresie transakcji transgranicznej właściwe jest prawo krajowe, w którym sprzedawca ma siedzibę. Obywatelstwo czy miejsce zamieszkania konsumenta nie ma znaczenia. Jeżeli Pan jako obywatel polski zakupił towar od sprzedawcy, mającego siedzibę na Słowacji, właściwe dla uprawnień będzie prawo słowackie.

---

Klaudia Franczyk

Konsumenckie Centrum E-porad

oznacz moderatorów