Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Ogólnie mam napisane, że nie przyjmuję zwrotów od firm, ale czasami robię wyjątek. Niestety słyszałem, ze ma to się niedługo zmienić i osoby fizyczne prowadzące działalność będą mogły zwracać towary tak jak konsumenci.
No i tutaj rodzi się pytanie JAK to rozegrać?
Firmie muszę wystawić korektę faktury, którą ta firma powinna mi POTWIERDZIĆ. Miałem kilka lat temu losową konktrolę z US i poległem na korektach, na których nie było pieczątki kupującego i podpisu. US odrzucił takie korekty i kazał zapłacić za nie podatek (!!).
Wczoraj też otrzymałem zwrot od firmy i byli zaskoczeni. Wpierali mi, że mają prawo zwrotu bo przecież ALLEGRO NIE ZABLOKOWAŁO IM TEJ MOŻLIWOŚCI (!!). Ładnie wytłumaczyłem o co chodzi i na szczęście trafiłem na szefa firmy, który był kumaty i w porządku, ale co jak trafię na Janusza biznesu?
Jak to rozgrywacie? Normalnie przyjmujecie zwroty, wysyłacie korektę i co... klient ma potwierdzić mailem? Potem jak US sprawdzi znowu się z nimi spierać o to, że klient przyjął korekty (tylko ją np. nie rozliczył)?
Pozdrawiam
Sebastian
@siesio korektę wysyłaj pocztą w 2 egzemplarzach, dołącz kartkę o podpisie i zwrocie do ciebie. Każda księgowa wie o co chodzi. Tylko firma, która nie ma księgowej może robić problemy.
@siesio Niestety to generuje koszty, ale wyślij korektę pocztą w 2 egzemplarzach z prośbą o zwrot podpisanej. Aby się podwójnie zabezpieczyć możesz dać za potwierdzeniem odbioru a na nim napisać co jest w środku...
Wolne żarty, poczta jest **piiip**o droga. Raczej myślałem o bardziej cywilizowanych poradach, nie o takich z PRLu 🙂
Nie będę wysyłał korekt pocztą ponieważ często przedmioty zwracane są niskiej wartości.
@siesio możesz wysłać maila, ale raczej nie uzyskasz w ten sposób oryginału z podpisem i pieczątką. Cywilizacja w niektórych aspektach kuleje.
@siesio nie musisz mieć podpisanej korekty, ale musisz udowodnić że otrzymał, ja wysyłam zawsze mailem i proszę o potwierdzenie otrzymania + potwierdzenie zwrotu kasy ( do księgowej idzie mail + korekta + potwierdzenie przelewu )
@kostas11 ma moim zdaniem rację i tak właśnie robię - warunkuję zwrot kasy wysłaniem emaila z potwierdzeniem otrzymania wysłanej elektronicznie korekty. Nie będę się rozwodził dlaczego tak, bo jest na to mnóstwo oficjalnych interpretacji podatkowych. Jak ktoś chce niech szuka w sieci. Ja już straciłem dość czasu.
Zwrot konsumencki a dokumentowanie transakcji między podatnikami VAT to dwie rozdzielne sprawy. Zmiana, która ma dać osobom fizycznym prowadzącym IDG prawa konsumenta nie zmienia przepisów o VAT.
Jest 2:2 🙂
2 sprzedawców wysyła po staremu pocztą, 2 e-mailem. Ja osobiście jestem za mailami i udokumentowaniem korekty w ten sposób, ale chciałem od większego grona usłyszeć opinię.
Poczytaj interpretacje podatkowe. Nikt ci nie zagwarantuje, że tak jest a nie inaczej. Kiedyś było inaczej, wiele lat pilnowałem podpisanych i pieczętowanych korekt, ale na szczęście od paru lat sądy przyznają że wiadomość email jest potwierdzeniem otrzymania.
Powoływanie się na księgowe nie ma znaczenia. One zawsze chcą mieć papier w segregatorze aby chronić się przed zarzutami. Przepraszam, jeżeli kogoś uraziłem i proszę to złożyć na karb mojego 30 letniego stażu pracy ze szlachetną armią Księgowych.
konsekwencje są poważne bo jest tak jak opisuje @siesio
opisywałem to w innych postach
generalnie polecam nie przyjmować obecnie, żadnych zwrotów od firm
bo duże z własnymi księgowymi to zrozumieją, a Ci którzy mają z tym problem - tym należy szczególnie i stanowczo odmawiać łącznie powoływaniem się na art 191 kodeksu karnego
wyjaśniam dlaczego
90% zakupów na małe firmy odbywa się z kont prywatnych np: pracowników
którzy:
- przy zwrocie towaru niszczą fakturę nie zanosząc jej szefowi
- potwierdzają korekty, które nie są księgowane z powodu powyżej
- zwrot jest wykonywany na rachunek prywatny losowej osoby/pracownika
lub jeszcze gorzej (by to wyeliminować stworzono mechanizm jpk)
- faktura jest księgowana bo koszta
- zwrot idzie na prywatne konto
- korekta nie jest księgowana
wynik będzie taki jak opisuje @siesio
by chronic swój tyłek jeżeli ktoś chce zrobić korektę
- należy żądać pisemnego odstąpienia od umowy z pieczątkami firmy i itp - może być to wysłane maila
- należy żądać potwierdzenia wystawionej korekty zgodnie z przepisami
- pieniądze należy oddać na konto znajdujące w białej księdze podatników nigdy przez payu
Dziękuję @RED za dość obszerną odpowiedź, pokłony!
Właśnie punkcie ostatnim zapomniałem! Jak zwróci się kaskę na konto z białej księgi podatników to nie trafi na prywatne konto pracownika tak jak to może mieć miejsce i taka firma będzie MUSIAŁA korektę rozliczyć, inaczej będzie miała lewy dochód. W tym momencie sprzedawca jest kryty.
Oczywiście należy spełnić wcześniejsze punkty, czyli mieć potwierdzenie odebrania korekty, e-mailem i najlepiej z konta firmowego, nie tego szyfrowanego przez allegro.