anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot towaru ze śladami użytkowania

MAMY ROZWIĄZANIE!
mixx76
#7 Wielbiciel#

Temat zwrotu towaru bez podania przyczyny, a ślady użytkowania i pomniejszenie wartości przedmiotu. Sprawa jest jasna w przypadku towaru nowego, po którym będzie widać użytkowanie, typu rozpakowanie, rysy itp. Co w sytuacji, gdy sprzedaję towar używany, obuwie, które juz nosi ślady użytkowania? Nagminnie klienci zgłaszają odstąpienie od umowy w 14 dniu, następnie odsyłają dopiero po kolejnych 14 dniach. Ewidentnie jest to darmowe "wypożyczenie" i użytkowanie bez konsekwencji towaru przez miesiąc, tym samym narażanie sprzedającego jednak na straty. Jak można to ukrócic, jak uzasadnić pomniejszenie wartości?

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4
az1rael
#21 Demiurg#

Udokumentuj stan przed wysyłką najlepiej nagranie towaru i pakowania i przy zwrocie to samo i masz czarno na białym co się zmieniło w towarze @mixx76 

oznacz moderatorów
mixx76
#7 Wielbiciel#

W tym właśnie cały problem, że przy takiej rzeczy używanej, które juz nosi ślady np. na podeszwie, te ślady nie będą do uchwycenia, a nie trudno się domyślic, że to jest robione celowo, cwaniactwo klientów a niesprawiedliwośc dla sprzedających. Bo jesli ja coś zwracam, bo mi nie pasuje, to staram się robić to niezwłocznie, aby otrzymać zwrot pieniędzy, a nie trzymac używane buty (zapewne korzystając z nich) przez miesiąc. Do tego wszystkiego poza ceną za towar mam zwracać koszty wysyłki do klienta, która de facto została przecież zrealizowana. Podsumowując towar zamrożony/przetrzymany przez miesiąc i sprzedawca w plecy za wysyłke, bo przecież za darmo jej nie wyslał,  poczta jemu nie zwróci tych kosztów, a ja klientowi muszę. Gdzie tu logika??

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator
Moderator

@mixx76 jeśli klient odsyła towar ze śladami użytkowania (dodatkowymi), masz prawo obniżyć kwotę zwrotu proporcjonalnie do utraty wartości produktu.

Kluczowe jest udokumentowanie stanu zwróconego towaru (np. zdjęcia) i jasne poinformowanie kupującego o obniżce. Jeśli klient nie akceptuje decyzji, może otworzyć spór, ale dobrze udokumentowana sprawa działa na Twoją korzyść.

Również zachęcam do dokumentowania zdjęć przed.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@mixx76 wystaw na szybkiej licytacji na 7dni i oddaj tyle za ile się sprzeda, takiej wyceny nikt nie podważy bo towar się sprzedał za tyle ile był wart. A kupującego informujesz żeby byly ślady użytkowania i oddajesz tyle za ile się sprzedało.

oznacz moderatorów