Hey.
Mam pewną niejasność z udostępnianym kodem QR.
Niedawno przeszliśmy na swoich kontach na dostawy Allegro One, bo używany przez wieeeele lat InPost zaczął zawodzić.
Żona już drugi raz mi przesłała kod QR do odbioru przesyłki w automacie Allegro One i czytnik maszyny nie widzi tego kodu, muszę wklepywać numer telefonu i kod odbioru ręcznie.
Dotąd też tak robiliśmy w przypadku InPost i kody QR zawsze działały.
Coś robimy nie tak? Wczoraj nawet próbowałem rozjaśnić ekran na max, bo myślałem, że zbyt ciemny, ale nic to nie dało.
Załączam screen tego co widzę w wiadomości sms, jest to kod QR przesłany z aplikacji Allegro mojej żony.
Automat nie czyta tego kodu. Nie reaguje na niego w żaden sposób. Pozdrawiam
Hej @Crow_Empire! Najczęściej problem z odczytem kodu QR powodują ograniczenia techniczne wiadomości tekstowych. Gdy aplikacja przekazuje kod QR do wiadomości SMS, telefon wysyła go jako MMS.
Operatorzy komórkowi bardzo mocno zmniejszają jakość i rozdzielczość takich zdjęć, żeby wiadomość szybko się wysłała. Dla ludzkiego oka kod wygląda w porządku, ale czytnik w automacie Allegro One potrzebuje idealnie ostrych krawędzi i stąd brak reakcji maszyny.
Żebyśmy mogli to w 100% potwierdzić i wykluczyć awarię samego czytnika, daj mi proszę znać: Czy sytuacja dotyczy automatu przy ulicy Relaksowej 8? Czy jeśli odbierasz paczkę zamówioną bezpośrednio na swoim koncie (ze swojej aplikacji), czytnik działa poprawnie?
Oczywiście wyjaśnię, co powoduje problem z odczytem QR, gdy potwierdzisz o który automat chodzi i w jakiej sytuacji występuje problem, ale dodam, że możecie skorzystać z opcji udostępniania przesyłek z apki do apki i otwierania skrytek zdalnie z aplikacji. Po udostępnieniu przesyłki osobie dodanej w aplikacji, paczka pojawi się u Ciebie w zakładce Moje przesyłki i będziesz mógł otworzyć skrytkę zdalnie bez podania kodu QR czy numeru telefonu i kodu odbioru paczki.
Pozdrawiam serdeczenie!
@la_nika tak, chodzi o ten automat.
Jak odbieram ze swojej aplikacji, to używam otwarcia zdalnego, nie korzystam z kodu.
W mailu nie przychodzi kod QR (tylko kod odbioru i nr telefonu) jak w przypadku InPost, a wyszukiwanie kodu w aplikacji mija się z celem, bo szybciej można to zrobić zdalnie z aplikacji.
- sprawdzę otwarcie kodem QR z aplikacji następnym razem przy moim zakupie.
- sprawdzimy następnym razem, czy żonie uda się wysłać ten kod na e-mail
Fajnie, jeśli da się tak udostępniać, ogarniemy temat 🙂
@Crow_Empire super, dziękuję za informacje, dla mnie też najwygodniejsze jest zdalne otwieranie 🙂 Tutaj w razie czego instrukcja udostępniania przesyłek z apki do apki, w razie trudności, daj oczywiście znać 🙂
@la_nika konta zostały powiązane, sprawdzimy niebawem jak to działa 🙂
Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
"- sprawdzę otwarcie kodem QR z aplikacji następnym razem przy moim zakupie."
Sprawdziłem dziś. Otworzyłem skrytkę kodem QR ze swojej aplikacji, ale trwało to długo, bo czytnik maszyny nie widział tego kodu. Po kilku próbach w końcu załapał i otworzył skrytkę.
Było pochmurno, ekran rozjaśniony, czysty. Coś nie do końca z tą maszyną.
Piszę informacyjnie, bo ja będę otwierał skrzynkę zdalnie. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Cześć @Crow_Empire, dziękujemy za informację. Zgłosimy problem z czytnikiem tego automatu.