Czemu nie ma opcji wydłużania terminu odbioru paczki w przypadku awarii automatu paczkowego? Sytuacja jaka miała miejsce z moim ostatnim zamówieniem: pt. 31.07 przyszła paczka do urządzania DHL (dostawa Allegro Delivery) i traf chciał, że jak po pracy chciałem odebrać paczkę to automat zaliczył awarię (w rzeczony pt. zgłoszone do DHL). DHL ma 3 dni na jej usunięcie a do 03.08 do północy trzeba było odebrać paczkę. A automat oczywiście dalej nie działał 03.08. Finał jest taki, że termin odbioru nie został wydłużony (jak twierdzili konsultanci DHL - 2 różnych konsultantów) a paczka wraca właśnie do sprzedawcy... Który będzie raz jeszcze musiał ją wysłać do mnie.
@Konosuba faktycznie w przypadku automatów DHL nie mamy możliwości przedłużenia terminu odbioru. Podaj proszę numer przesyłki, zweryfikuję sytuację
Allegro Delivery to osobny przewoźnik od DHL eCommerce.
Jeżeli chodzi o przedłużenie, to konsultant DHL eCommerce, nie wprowadził cię w błąd. W razie awarii automatu paczkowego, termin odbioru ulega wydłużeniu, ale dotyczy to tylko przesyłek należących do przewoźników DHL eCommerce i DHL Expres (to są dwie różne firmy kurierskie). Natomiast twoja przesyłka to Allegro Delivery i tu DHL tylko udostępnia infrastrukturę, nie jest ani przewoźnikiem, ani podmiotem odpowiedzialnym.
Przewoźnik i numer przesyłki
Allegro
AD065B0MN65WSD31M
Nie bardzo mnie interesuje kto i za co odpowiada. Przy problemie z odbiorem przekierowało mnie od razu na infolinię DHL, która wprowadziła mne w błąd. Kropka. Interesuje mnie to, że ktoś nie pomyślał, że automat może nie działać i nie będzie możliwości jej odebrania.
@Konosuba Widzę, że wczoraj tj. 04.08.2026 została złożona interwencja w tej sprawie przez sprzedającego.
Zapytałeś firmy A, czy w razie awarii automatu czas odbioru przesyłki ulega przedłużeniu. Skąd konsultant może wiedzieć, że chodzi Ci o przesyłkę przewoźnika B, a nie o ich przesyłkę.
Allegro Delivery i DHL eCommerce, to dwie różne firmy kurierskie. Ty miałeś przesyłkę tej pierwszej, a zadzwoniłeś na infolinię tej drugiej. Równie dobrze mogłeś zadzwonić infolinię np. DPD i zapytać, czy przy awarii maszyny paczkowej termin się przedłuża.
Po kliknięciu w aplikacji Allegro na opcję problemu z odbiorem paczki odsyła bezpośrednio na infolinię DHL... Więc logicznym jest, że skoro aplikacja przekierowuje do DHL to z nimi mam wyjaśniać temat. Podczas rozmów podawałem numer przesyłki i jakoś DHL nie raczył poinformować, że trzeba kontaktować się z kimś innym. Interwencja jest złożona tylko ja się pytam czemu nie ma opcji wydłużenia odbioru paczki w powyższej sytuacji? Logicznym jest odesłanie paczki do sprzedawcy i ponowna wysyłka w sytuacji awarii urządzenia?! Tydzień czekania aż będę mógł odebrać paczkę. Cyrk. Jak tak ma wyglądać promowana przez Allegro dostawa Delivery to z całym szacunkiem ale można ją sobie w buty wsadzić.
Czy jest to logiczne to inna sprawa. DHL Ecommerce, nie ma w tej kwestii nic do powiedzenia. Oni wynajmują skrytki dla Allegro, które jest oddzielnym przewoźnikiem.
A i nawet jak konsultant DHL przedłużył odbiór, to Allegro mogło ją cofnąć do nadawcy, jako jej przewoźnik. Przedłużenie przez DHL nie jest dla nich wiążące.
A co do odsyłania przez Allegro do DHL Ecommerce, to jest to niestety problem.
Po pierwsze brak odróżnienia Allegro DHL od Allegro DHL (AD), a to dwóch różnych przewoźników.
Po drugie, to przerzucanie odpowiedzialności na swojego partnera logistycznego. Zgodnie z prawem, to operator pocztowy który przyjął przesyłkę, jest za nią odpowiedzialny, nawet jak powierzył ją do doręczenia innemy operatorowi na podstawie art 35 ust 1 ustawy Prawo pocztowe).
Tutaj zabrało po prostu pomyślunku ze strony Allegro na wypadek opisanej sytuacji. Brak możliwości przedłużenia odbioru paczki plus odesłanie do na infolinię DHL zamiast Allegro. @matt_rose @Syrena_zT : jak zauważył @pecela - apka odsyła na infolinię DHL a nie do Delivery? Skoro to nie DHL odpowiada za przesyłkę. Druga sprawa - usługa doręczenia w terminie nie została zrealizowana. Jaka rekompensata z tego tytułu będzie? Słucham.
@Konosuba w ramach dostaw Allegro Delivery, współpracujemy z różnymi przewoźnikami. W przypadku problemu z odbiorem paczki z maszyny, którą obsługuje DHL - nie mamy możliwości pomóc, ponieważ maszyna należy do przewoźnika i my nie mamy wglądu do stanu technicznego. W takich sytuacjach odsyłamy na infolinię przewoźnika, gdzie doradca DHL może np. spróbować otworzyć skrytkę zdalnie.
Rozumiem, że brak możliwości przedłużenia czasu odbioru u naszych partnerów logistycznych może być irytujący, jednak na ten moment możemy jedynie przedłużyć czas na odbiór przesyłek kierowanych do One Box. Jest to ograniczenie techniczne ze względu na różne systemy, z których korzystamy. Wciąż rozwijamy program Allegro Delivery i chcemy, aby był wygodnym wyborem dla naszych klientów.
W kwestii przesyłki otrzymaliśmy reklamację od sprzedającego i będziemy się z nim kontaktować w tej sprawie.
Do wygody jak widać brakuje wiele a sama paczka jest już u mnie bo okazało się, że chyba jednak konsultantka DHL skutecznie podziałała z przekierowaniem paczki. Jal tak to wygląda darujcie sobie zabawę w dostawy bo to cyrk a nie wygodna forma dostawa.
Jeżeli chodzi o odszkodowanie za opóźnienie przesyłki z gwarantowanym terminem doręczenia, to maksymalna jego wartość nie może być wyższa, niż dwukrotność opłaty za nadanie. Jest to limit ustawowy.
A gwarantowany termin doręczenia w usłudze Allegro Delivery wynosi do trzech dni roboczych (czyli soboty i niedziele się nie wliczają), pod warunkiem nadania do godziny granicznej (przesyłki nadane po godzinie granicznej, traktuje się jako nadane w następnym dniu roboczym).