anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak aktualizacji statusu Allegro Delivery

jarasnet
#10 Popularyzator

W czwartek 19-go stycznia o godzinie 23.40 dokonałem zakupu z dostawą do One Box. Przewidywany termin dostawy 21-go, sobota. Przez cały piątek status "w przygotowaniu". Późnym wieczorem napisałem do sprzedawcy co się stało że nie wysłał paczki. Dziś, czyli w sobotę rano, dostałem info ze paczka została wysłana w piątek około godziny 12.00 na co jest dowód w postaci wydruku nadania paczki w sklepie Żabka.

Allegro cały czas pokazuje "w przygotowaniu" i dodatkowo "przesyłka opóźniona". Pytanie dlaczego?

A no pewnie dlatego, że jeżeli przesyłka jest opóźniona z winy przewoźnika Allegro (zapewne DPD nie odebrało paczki z Żabki), to wtedy nie aktualizuje się statusu by wyglądało że to sprzedawca się nie ogarnął i nie wysłał. Przecież skoro Żabka paczkę przyjęła i jest nadany numer DPD to status powinien być "w drodze".

IMG_0680.jpg

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@jarasnet

Przesyłka ma status nadany, śledzenia masz na stronie DPD https://tracktrace.dpd.com.pl/parcelDetails?typ=1&p1=1036988594665U

A i to nie jest przesyłka Allegro Delivery, tylko zwykły DPD. Zgodnie z regulaminem usługi DPD Pickup na jej doręczenie DPD ma do 5 dni roboczych.

Na Allegro pokaże ci, że sprzedawca nadał przesyłkę, dopiero jak przesyłka wyruszy w drogę z punktu lub automatu. Dla Allegro przekazanie przesyłki pracownikowi punktu obsługi, czy umieszczenie jej w automacie, nie jest nadaniem przesyłki i dlatego pokazuje ci, że przesyłka nie została nadana. Liczy się tylko odbiór przez kuriera. 

oznacz moderatorów

jarasnet
#10 Popularyzator

Jak nie jest Allegro Delivery?

Bez tytułu.png

oznacz moderatorów

jarasnet
#10 Popularyzator

I gdzie mam to śledzenie skoro skan dowodu dostałem po prośbie od sprzedającego?

Kończę raz na zawsze z tymi dostawami Allegro. Tylko InPost.

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@jarasnet

Allegro Delivery i DPD to dwie różne firmy kurierskie. Nawet jak Allegro Delivery zleca doręczenia firmie DPD, to nie jest to przesyłka DPD i nie będzie jej w systemie DPD. 

Pewnie Żabka coś pokręciła i zamiast Allegro Delivery, zrobiła przesyłkę DPD (da się, tylko trzeba umieć, albo coś pokitrać). Może jak trafi do oddziału DPD to to skorygują.

Ewentualnie tu masz śledzenie przesyłek Allegro Delivery https://allegro.pl/allegrodelivery/sledzenie-paczki Nr przesyłki Allegro Delivery zaczyna się zawsze od litery A, a drugą najczęściej jest D (czyli AD...). 

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@jarasnet przesyłka jest traktowana jako nadana, gdy zeskanuje ją kurier. W przypadku Twojej paczki skanu kuriera jeszcze nie ma, stąd taki status. 

Ola
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

jarasnet
#10 Popularyzator

Czyli kto ponosi winę za opóźnienie?

oznacz moderatorów