Witam, paczka miała dotrzeć w piątek 20.03.2026 a nie dotarła. Brak numeru listu przewozowego, nie jestem W stanie skontaktować się z kurierem, proszę o pomoc.
Podaj proszę numer zamówienia, bo w jaki sposób bez żadnych informacji mam się domyśleć o jaką przesyłkę Tobie chodzi?
Numer przesyłki AD021ZIVA1
@Client:104806318 dziękuję za ten numer i przepraszam za tę sytuację, ale z powodów technicznych paczka nie trafi do automatu przez weekend, a nowy termin dostawy jest planowany na poniedziałek 23.03.2026.
Sytuacja jest dla mnie bardzo problematyczna. Przesyłka miała być prezentem i zależało mi na jej dostarczeniu w obiecanym terminie.
Chciałabym prosić o dokładniejsze wyjaśnienie stwierdzenia „problemy techniczne”.
Ze względu na zaistniałą sytuację proszę o informację, jaką formę rekompensaty mogą Państwo zaproponować.
@Client:104806318 Dzisiaj w ramach dobrych relacji w dyskusji przyznaliśmy na Pani konto kupon, który znajdzie Pani tutaj: https://allegro.pl/zobacz/kupony.
Twoja przesyłka została to przesyłka Allegro Delivery. Zgodnie z regulaminem usługi, przewoźnik ma do 3 dni roboczych na doręczenie przesyłki.
I teraz twoja przesyłka 19 marca, czyli termin jej doręczenia upływa 24 marca. Data widoczna w ofercie to tylko i wyłącznie przewidywanie Allegro (nie sprzedawcy czy przewoźnika, lecz Allegro) na podstawie statystyk. A w języku polskim termin przewidywać nie jest synonimem słowa gwarantować czy obiecywać.
Zamówienie zostało złożone dnia 18 marca o godzinie 9:28, wiec zgodnie z informacją, która widniała podczas jego skladania - paczka powinna dotrzeć do 20 marca.
To, kto ma rację, nie ma już znaczenia, ponieważ do dnia dzisiejszego przesyłka nie została doręczona.
Zgodnie z regulaminem oznacza to, że usługa nie została wykonana w terminie. W związku z tym oczekuję niezwłocznego rozwiązania sprawy oraz rekompensaty.
Przy dacie dostawy jest wyraźna informacja, że jest to przewidywana przez Allegro data dostawy. Mówiąc prościej, jest to sugestia Allegro, na którą sprzedawca nie ma żadnego wpływu i za nią nie odpowiada.
Jeżeli chodzi rekompensatę, to tylko na drodze sądowej, po udowodnieniu strat (prawo konsumenckie nie przewiduje czegoś takiego, więc obowiązuje KC). Natomiast nadawcy przysługuje odszkodowanie z tytułu opóźnienia przesyłki (art. 92 ust. 1 pkt 1 ustawy Prawo pocztowe). Wynosi ono nie więcej niż dwukrotność opłaty za nadanie (§ 14 ust. 9 pkt 2 regulaminu Allegro Delivery w zw. z art. 88 ust. 4 pkt 4 ustawy Prawo pocztowe). Nadawca może jednak zrzec się prawa do odszkodowania (art. 92 ust. 1 pkt 2 ustawy Prawo pocztowe).
Do tego dochodzi Kodeks Cywilny, który mówi:
Art. 5431. [Sprzedaż konsumencka]
§ 1. Jeżeli kupującym jest konsument, sprzedawca obowiązany jest niezwłocznie wydać rzecz kupującemu, nie później niż trzydzieści dni od dnia zawarcia umowy, chyba że umowa stanowi inaczej.
W twoim przypadku termin, o którym mówi KC, nie minął, więc nie masz podstaw prawnych do rekompensaty. A przewidywana przez portal data dostawy, nie jest gwarancją w rozumieniu KC.