Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Właśnie kończy mi się smart, cena na następny rok to 59,99. Nie kupię smarta w tej cenie, jest zdecydowanie za drogi, w sumie nie powinno go być wcale, jeżeli kupi się u sprzedawcy za większą sumę przesyłka powinna być darmowa, to oczywiście będzie zależeć od sprzedawcy. Przy cenie 60 zł za smarta ja przestanę kupować na Allegro. Wydaję tu w ciągu roku pewnie kilkanaście tysięcy a i tak muszę jeszcze opłacać za przesyłki.
W poniedziałek zrobiłem tu małe zakupy u dwóch sprzedawców, u jednego z nich musiałem dokupić kilka rzeczy, które nie były mi niezbędne, żeby załapać się na smarta. Jedna z przesyłek dalej jest w przygotowaniu. W tym samym dniu kupiłem kilka rzeczy w Chinach, bez żadnego smarta z Chin mam darmową wysyłkę. Dodatkowo Chińczycy ogarnęli transport, kiedyś czekało się miesiącami, teraz po tygodniu paczka z Chin jest u mnie w domu. ZA DARMO! Bez żadnych dodatkowych opłat, dodatkowo im więcej się kupi tym większe dostaje się rabaty. Paczka z poniedziałku z Allegro -w przygotowaniu. Paczka z poniedziałku z Chin- Paczka opuściła kraj/region nadania, wczoraj.
Allegro musi się jeszcze dużo nauczyć, lubiłem tu kupować, ale nie wydam 60 zł na SMART! Po prostu mocno ograniczę zakupy na Allegro, lub w ogóle nie będę tu kupował, jest dużo różnych opcji żeby robić zakupy internetowe, bez dodatkowych opłat. Nawet w Polsce czy UE .
Mam tu konto przeszło 20 lat, trochę szkoda, ale nie jestem sentymentalny, pozdrawiam zespół Allegro i Allegrowiczów.
smart nie jest obowiązkowy
Oczywiście, jednak mogę chyba zabrać głos jak coś mi się nie podoba. Napisałem kulturalny post, nikogo w nim nie obrażam. To jest tylko moja subiektywna ocena ceny smarta, dla ciebie ta cena może być ok i ja to rozumiem, dla mnie jest za wysoka. Może ktoś z Allegro to przeczyta, na pewno chcą znać opinie klientów o ich ofercie.
Kupowanie na Allegro też nie jest obowiązkowe, jeżeli klienci uznają że cena smarta jest za wysoka, mniej ludzi go kupi. Ja akurat tak uważam i wyraziłem tylko swoją opinię w tej kwestii.
Moje oszczędności na dostawach według Allegro to ponad 2000. Jakoś nie czuję tej kasy w kieszeni, jeżeli nic nie kupię na Allegro moje oszczędności będą jeszcze większe, bo czasem dorzucałem coś, co akurat nie było mi potrzebne, żeby mieć tą darmową przesyłkę.
Hmm .. załapał focha....nie chcesz nie kupuj...w Chinach sprzedawcy są dofinansowani z rządu na przesyłki dlatego są darmowe
Nie chodzi tylko o Chiny, co napisałem wyżej. Jak w Polsce kupię towar w sklepie internetowym za odpowiednią sumę np 200 wysyłkę mam za darmo. Wiele sklepów tak robi, w sumie każdy większy sklep. Jak widzę na tym forum zamiast podyskutować, dostaje się odpowiedzi ad personam, nie złapałem focha dyskutuję na temat ceny SMART na Allegro. Jeżeli dalej chcecie mnie obrażać, to lepiej nic nie piszcie, chciałbym podyskutować z ludźmi na poziomie, którzy mają nawet odmienne zdanie od mojego. Krótkie docinki sobie darujcie, szkoda mojego czasu na wchodzenie tutaj.
@thorn-t1 tak , Masz pełne prawo pisać co Cię boli , nam sprzedawcom również wiele zasad obowiązujących tu nie za bardzo się podoba , ale jakie mamy wyjście to co napisałem wcześniej cyt ,, smart nie jest obowiązkowy ,, nie jest moim spostrzeżeniem tylko standardową formułą allegrowską wklejaną przez konsultantów i moderatorów . Dobrze ,ze piszesz choć oni wiedzą ,ze portal schodzi na psy , wiedzą ,ale udają ,że nic się nie dzieje , a dzieje się dużo , dużo złego , co w niedalekiej przyszłości doprowadzi do masowego odejścia klientów , a z nimi sprzedawców , głównie tych drobnych , którzy utworzyli tu ten klimat uwielbiany przez klientów , pozostanie tu z czasem tylko masówka walająca się w biedrach i lidrach między skarpetkami i majtkami , unikalny ciekawy towar odejdzie razem z nami ...drobnymi sprzedawcami /.....smart ? , a po co komu będzie smart ? .. dla garniełów lorelajów whiskasów ? .. itp . tego pełno wszędzie i w lepszych cenach .
@thorn-t1 wzrost ceny usługi Smart! jest związany ze wzrostem cen dostaw. Dodatkowo w ramach Smart! poza darmowymi dostawami masz dostęp do okazji cenowych np. w ramach Smart! week.
Rozwiązanie, o którym piszesz, czyli darmowa dostawa od pewnej kwoty też jest dostępne na naszej platformie. Jest to zależne od sprzedającego, jednak niektórzy z nich udostępniają darmową dostawę od pewnej kwoty. Wiele bardziej kosztownych produktów też ma zapewnioną darmową dostawę przez sprzedającego, niezależną od Smart!. Przy wyszukiwaniu produktu należy zaznaczyć [darmowa wysyłka].
@mdrogeria co dokładnie Twoim zdaniem jest bzdurą? To z czego wynika koszt usługi Smart!, to że w jej ramach są dostępne inne korzyści poza darmową dostawą, to że na Allegro można zamówić z darmową dostawą bez Smart!, czy to że niektórzy sprzedawcy udostępniają darmową dostawę od pewnej kwoty? Doprecyzuj proszę 🙂
@mdrogeria myśle że w tym co napisała @Syrena_zT jest dużo racji. Musimy pamietać że chinczycy przejmuja od allegro polski rynek i smart jest jednym ze sposobów aby to troche spowolnić.
Alegro nie wygra z chinczykami którzy nie płacą ceł, podatków, vatu, nie muszą przestrzegac dyrektyw i do tego są dotowani przez rząd.
Póki co allegro próbuje robić pewne rzeczy: smart, ap, oststnio wysytałem o tym że kupujący bedzie mógł dowolnie sobie oznaczyc produkt jako nie nowy - za co sprzedawca oczywiście poniesie konsekwencje.
Problem jest w tym że zaówno Unia jak i przepisy krajowe a teraz dołacza do tego także allegro - próbują zwalić konsekwencja na sprzedawców detalicznych. Natomiast klienci oczekują wiecej boo..... chinczycy dają wiecej. Co zresztą widzimy nawet we wpisie założyciela wątku.
Niestety w związku z tym : "dajcie wiecej "wielu sprzedawców tego po prostu ie wytrzyma.
A swoją drogą aż dziwne że Unia tak chroniąca rynek nie robi z tym zupełnie nic. Tego nie wytrzymaja ani producenci samochodów ani mebli ani żadna inna branża
@_Likos_ ja nie piszę o smarcie ,ten program jak każdy inny ma swoje dobre i złe strony ... no , może nieco więcej dobrych , mój wpis dotyczy ograniczania różnorodności towarowej ... ba ..usilnej unifikacji ze strony portalu , a to zła droga . Na przestrzeni ostatniego roku wywalili mi z katalogu kilkanaście ciekawych nietuzinkowych produktów , w pełni bezpiecznych i legalnych , na początku próbowałem się bronić wysyłając pełną dokumentację legalności i zgodności ,ale dochodziłem do ściany , w przypadku jednego pomogła mi ....🥀 , produkt wrócił do katalogu na jakieś 3 miesiące i znowu go wywalili bez żadnych konkretnych informacji ,, nie ...bo nie .... Nie mam już siły , sprzedaję te produkty z powodzeniem na innych kanałach , klientów allegrowskich przekierowałem ,na pewno już tu nie wrócę z tym asortymentem,
@_Likos_ ależ allegro może bardzo łatwo spacyfikować chińczyków wystarczy że na allegro może sprzedawać podmiot gospodarczy zarejestrowany w PL i z siedzibą w PL i koniec zwrotów na Chiny tylko cały chłam na siedzibę chińczyka w PL.
@az1rael ohh nie. To sie nie uda. T..mu jest już tu zbyt mocno. Wówczas ceny na allegro byłyby 50-100% wyższe niż ceny na T..mu.
Allegro własnie chce przyciągnąć Chinczyków - tak aby oni sprzedawali w swoich chinskich cenach.
Wówczas allegro będzie przynajmniej w jakiś stopniu konkurencyjne cenowo.
Do tej pory allegro wygrywało szybkoscią dostaw. Teraz chinskie portale mają magazyny w europie albo wysyłjaą samolotem. 2-5 dni i towar z tamtych portali jest u klienta. Allegro straciło przewage
Pamietaj też że allegro nie myśli o interesie polskich sprzedawców. Allegro myśli o interesie allegro ....... nawet kosztem polskich sprzedawców.
a tutaj masz fakty:
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Temu-wyprzedzilo-Allegro-Przelom-w-handlu-internetowym-8922700.html
Wlasnie dlatego dla polskich sprzedawców allegro bedzie coraz trudniejsze. Bo oni poniosą koszty walki o klienta miedzy dwoma dużymi portalami
@_Likos_ wyjątkowo głupia taktyka bo jak wytną lokalnych to dowalą takie ceny że allegro stanie
@az1rael cóż szczerze mówiąc nie zazdroszcze allegro obecnej sytuacji.
Mali sie szybciej dostosuja niż duzi. Jak allegro straci klientów ( choćby część) to straci bacik na sprzedawców a potem bedzie zjazd w dół.
Jeśłi zbyt mocno dociśnie sprzedawców - oni nie wytrzymają i sytaucja bedzie podobna.....
Już masę stracili. Głównym ich błędem była próba dostosowania się do konkurencji, gdzie z chińskim tanim badziewiem od początku nie mieli większych szans.
Mieli inne zalety:
-najlepsze wyszukiwarki
- lepsze jakościowo produkty
- największy wybór produktów kolekcjonerskich/ zabytkowych. Prawie każdy coś zbiera nawet głupie pocztówki, ludzie wchodzili regularnie poszukując i przy okazji robili zakupy wszystkiego innego
- dobrze działający system powiadomień o wybranych produktach. Dawniej ustawiało się wyszukiwarkę, wykluczało z wyników to czego nie nie chcemy. Codziennie rano przychodził mail z interesującymi nas przedmiotami.
- i przede wszystkim mieli niezłą opinię jako portal. Wielu klientów wracało z powodu zaufania. Teraz całe 1.4, w tyle za całą chińszczyzną...
- proste wyszukiwanie produktów od tego samego sprzedawcy. Przykładowo szukałam czegoś dzieciom. Znalazłam spodnie, weszłam w ofertę - kliknęłam POKAŻ WSZYSTKO W TYM SAMYM ROZMIARZE. Jak miał kilka spoko sztuk w dobrej cenie to był koniec zakupów... 5 minut i po sprawie. Teraz skarpetek kiedyś szukałam przez 2h, a w desperacji kupiłam pół roku później u chińczyka...
Zamiast wykorzystać własne atuty to na siłę próbują się zmienić w coś w czym nie tylko nie mają szans wygrać ale też jest już taka konkurencja, że to i tak bezsensu.
Sami wieloletnich klientów odesłali na inne platformy. Masa ludzi nigdy by nie zajrzała na chińskie platformy, bo wolała zaufane Allegro. A Allegro potraktowało ich jak to kreskówkowe stado baranów. Cierpliwość każdego w końcu się kończy. Starzy klienci poznali inne platformy, kolekcjonerzy najpierw wchodzą na O.., a resztę zakupów robią przez google. Najmłodsze pokolenia wiedzą, że i tak będzie taniej założyć nowe konto na chińskim portalu i klepnąć kupon 40% niż na Allegro. A w gratisie dostaną darmową dostawę i darmowy zwrot (włącznie z szybciutkim zwrotem gotówki).
Oddali przewagę za NIC.
@_Likos_ a co tu zazdrościć skoro ktoś nie potrafi zarządzać to musi upaść... leźć za stadem baranów każdy potrafi tylko wtedy wygra największy ze stada czyli chińczyki ich kupią. Jedyna nadzieja w tym że teraz wyłapią takiego dzwona na tylek że może tam ktoś się ocknie i zacznie allegro uzdrawiać a nie iść w korpo światowe standardy z nadzieja ze jak u wszystkich działa to i u nas musi
Internet się zmienia i Allegro musi iść za tymi zmianami albo zostanie w tyle. Nie chodzi o to że mnie nie stać na te 60 zł, lubię też kupować na Allegro, ale zawsze kupuję tam gdzie uznaje to za najbardziej korzystne. Czasem zapłacenie za dostawę jest korzystniejsze niż darmowa dostawa jeżeli cena jest dobra. Możliwe że skorzystam z tego wyszukiwania(darmowa wysyłka), a jak znajdę coś w dobrej cenie kupię z dostawą. jednak SMART w tej cenie nie kupię, a co za tym idzie będę kupował na Allegro mniej towaru. Może będzie jakaś promocja na SMART, kiedyś była, poczekam. Smart nie jest obowiązkowy, kupowanie na Allegro też nie jest obowiązkowe, i całe szczęście żyjemy w wolnym kraju. Dawno temu nawet czasem tu coś sprzedałem, zajmuję się hobbistycznie terrarystyką, jednak allegro lokalnie też nie jest za dobre i robię to w inny sposób.
Dowiedziałem się wszystkiego czego oczekiwałem, chociaż to mnie zbyt nie satysfakcjonuje @Syrena_zT i @mdrogeria dziękuję za odpowiedzi. Każdy ma prawo wyboru.
Nie wierze
60 zł za nieograniczoną liczbę zakupow
za bezpłatne zwroty
oczywiście nie bzdetów za 10 zł ale po takie śrubki można sobie iść do lokalnego sklepu
Dostawy za darmo?
Smart za darmo?
a wiesz ile kosztuje najtańsza przesyłka nadawana w punkcie kurierskim? Za 15 zł ciężko wysłać rozmiar A
na poczcie przesyłkę rejestrowaną w kopercie zaśpiewają 10 zl
I chcesz kupić za 30 zł żeby sprzedający z własnej kieszeni wysłał za 15 zł? Wiesz że on u hurtownika ma marżę na tym max 5 zł??
Ja bym tam chętnie dała przesyłkę na mój koszt od tych 200zł. Problemem jest niestety cena oraz niewliczanie tego do statystyk Allegro. Robiąc taką wysyłkę musze wysłać z normalną etykietą, to nie idzie na etykiecie Allegro. Czyli np za paczkomat zamiast 11.49 płacę 16.99-18.99-20.99. A niech to będą nie drogie i duże przedmioty, wyjdą ze 2-3 paczki, szkło potrzebuje miejsca. Mało opłacalne.
Do tego mimo dodania numerów etykiet Allegro nie wliczy mi tego do szybkich wysyłek, statystyki spadną.... Czyli krótko mówiąc zostanę ukarana przez Allegro za taką wysyłkę. Nie mówiąc o tym, że muszę cudować z wycinaniem połowy maila klienta. Bo jak dam go w całości to Allegro radośnie doliczy mi drugą opłatę za już zapłaconą wysyłkę... I w ogóle muszę etykietę od podstaw wypełniać, systemowo się nie da co też jest wnerwiające... Kolejna sprawa to zamówienie kuriera. Przykładowo inpost ma darmowego kuriera od 5-ciu przesyłek razem nadawanych. Jednak przesyłki nadawane przez Allegro, a nadawane normalnie liczą się oddzielnie. Czyli mogę mieć 50 paczek z Allegro i tę jedną też z Allegro ale z normalnie płatną etykietą i każą mi zapłacić za wezwanie do niej kuriera, mimo że do innych mam to za darmo...
Taką darmową wysyłkę czasem mam na firmowym koncie ale tylko do pojedyńczych przedmiotów. Tam się da ustawić koszt dostawy za 0zł i wysłać na Allegrowej tańszej etykiecie na mój koszt. To wszystko co mogę. Ogólnie normalnego smarta nie używam wcale, bo mnie nie stać na odpowiadanie za błędy kurierów w przymusowych do smarta...