anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy Allegro one box, DPD ODBIERA paczki w soboty?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:140514039
#8 Zapaleniec

Czy Allegro one odbiera paczki w soboty? Czy może dopiero w poniedziałek paczko zostanie odebrana?

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:140514039

Allegro Delivery często odbiera, ale i tak przesyłki nadane w dni wolne, traktuje się jako nadane w najbliższym dniu roboczym.

Kurier DPD Pickup raczej nie odbiera.

Pamiętaj że Allegro Delivery Kurier DPD i Kurier DPD to formalnie dwie różne firmy kurierskie, nawet jak fizycznie obsługuje to ten sam kurier.

W przypadku obu firm czas doręczenia i tak liczysz od poniedziałku. Odbiór przez kuriera nie ma znaczenia, bo za moment nadania uznaje się moment zamknięcia skrytki, ale obowiązuje tu godzina graniczna.

Jeżeli chodzi o terminy doręczenia to:

Allegro Delivery - D+1 (przewidywany), D+3 (gwarantowany)

DPD Pickup - D+1 (przewidywany), D+5 (gwarantowany). 

D - dzień nadania, cyfra po oznacza ilość dni roboczych.

oznacz moderatorów
AGD-RTV-IT
#13 Ambasador

@pecela  napisał(a):

Jeżeli chodzi o terminy doręczenia to:

Allegro Delivery - D+1 (przewidywany), D+3 (gwarantowany)

DPD Pickup - D+1 (przewidywany), D+5 (gwarantowany). 

D - dzień nadania, cyfra po oznacza ilość dni roboczych.

Usługa, o którą padło pytanie to nie jest ani Allegro Delivery (DPD), ani DPD Pickup, tylko Allegro One (punkt/box) by DPD. 😝

Pozdrawiamy
PHU MAR-SAT
oznacz moderatorów
MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @Client:140514039. Kurierzy DPD odbierają przesyłki z Allegro One Box również w soboty.  

[edycja 16.02.2026] Przepraszam za zamieszanie. Kurierzy DPD w ramach Allegro One nie odbierają paczek w sobotę. 

Marysia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MiMary może i nie do końca , mam u siebie w sklepie Pick-up / i inne / , kurier przyjeżdża w soboty owszem , ale tylko zostawić paczki , nie ma zlecenia na odbiór , jak mi bardzo zależy to owszem zabiorą poza systemem , ale zwykle nie zawracam głowy i zlecenie odbioru czeka do poniedziałku .

oznacz moderatorów
KRZAGA_Outlet
#10 Popularyzator

Szkoda że nie dostarczają do klienta, pomimo gwarancji Allegro, że przesyłka będzie w sobotę

oznacz moderatorów
agrolux
#7 Wielbiciel

Dlaczego przesyłka A003TTFNF8 nie została odebrana przez kuriera w sobotę z Allegro One Box?

W piątek doradca Allegro zapewniał mnie, że kurier DPD odbierze przesyłkę w sobotę, w poniedziałek inny doradca twierdzi, że nie odbiera w sobotę.

Proszę o ostateczną i potwierdzoną informację, czy kurierzy DPD odbierają w sobotę paczki z Allegro One Box?

oznacz moderatorów
N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@agrolux Zweryfikuję tę sprawę z odpowiednim zespołem, aby mieć pewność 😉 Wrócę z informacjami. 

Nicol
oznacz moderatorów
N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@agrolux Wracam do Ciebie z odpowiedzią. Przepraszam za zamieszanie i błędne informacje. 

Kurierzy DPD w ramach Allegro One pracują tylko od poniedziałku do piątku. Nie obsługują w soboty. Niekiedy kurier może odebrać paczkę w sobotę, ale zależy to raczej od sytuacji kuriera i jest to wyjątek, a nie zasada. 

Edytowałam również wiadomość od Marysi, aby wszystko było jasne. 

Podsumowując- kurierzy DPD w ramach One nie odbierają paczek w sobotę z automatu Allegro One Box. 

Nicol
oznacz moderatorów
agrolux
#7 Wielbiciel

No to super, na podstawie Waszej błędnej informacji podjąłem decyzję o umieszczeniu przesyłki w automacie w sobotę, a zamówiłbym podjazd na piątek. I co teraz, jaka rekompensata dla sprzedawcy?

oznacz moderatorów
N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@agrolux Nie pozostaje mi nic innego jak przeprosić za całą sytuację. 

Nicol
oznacz moderatorów
AGD-RTV-IT
#13 Ambasador

Kurierzy DPD odpierają paczki z punktów i automatów jak im się spodoba lub np. jak nazbiera się więcej. W Krakowie, z Kolportera na dworcu, zajęło kurierowi to kiedyś 3 dni.

Pozdrawiamy
PHU MAR-SAT
oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AGD-RTV-IT

Allegro One już nie ma, zostało zastąpione przez Allegro Delivery. Ta usługa była świadczona do 25.06.2024.

Od 26.06.2024 Allegro One (punktu/box) wchodzi w skład Allegro Delivery.

Jest to dokładnie ta usługa (całość to jedna usługa w Allegro Delivery):

Allegro One Box, Allegro One Punkt, Allegro Automat Orlen Paczka, Allegro Odbiór w Punkcie Orlen Paczka, Allegro Automat DHL BOX 24/7, Allegro Odbiór w Punkcie DHL, Allegro Odbiór w Punkcie DPD Pickup - max. wymiary Przesyłki (w mm) wraz z opakowaniem (wysokość x szerokość x długość): Gabaryt S: 80 x 380 x 640 Gabaryt M: 190 x 380 x 640 Gabaryt L: 410 x 380 x 640. Allegro Automat DPD Pickup - max. wymiary Przesyłki (w mm) wraz z opakowaniem (wysokość x szerokość x długość): Gabaryt S: 80 x 380 x 590 Gabaryt M: 190 x 380 x 590 Gabaryt L: 410 x 380 x 590

oznacz moderatorów
AGD-RTV-IT
#13 Ambasador

A rzeczywiście, mogliby ujednolicić wszystkie nazwy, bo tylko to wprowadza w błąd.

Pozdrawiamy
PHU MAR-SAT
oznacz moderatorów