Dzień dobry
Przesyłka AD0DJG031FCNXJ2GV nadana przez DPD. Czekam na nią drugi dzień i przed chwilą dostałem info, że została odesłana do nadawcy. Jakim cudem skoro cały czas jestem pod adresem dostawy - to gdzie kurier dostarczał tą przesyłkę?
Co to za bzdury z trackingu (Tarnów to nie moja lokalizacja):
Cześć, @moonlighting! Weryfikuję z oddziałem, dlaczego przesyłka została odesłana do nadawcy. Przesyłka nie była wydana do doręczenia.
@moonlighting wracam z informacją - przesyłka została zwrócona do nadawcy ze względu na błędny kod pocztowy. W takiej sytuacji proponuję kontakt bezpośrednio ze sprzedajacym i ustalenie ponownej wysyłki lub złożenie ponownie zamówienia z poprawnym kodem pocztowym.
Dziękuję za informację. Faktycznie jest błąd w kodzie pocztowym 800 zamiast 080.
Cały czas jednak mści się to, że Allegro nie waliduje wprowadzanych danych i stąd taka łatwa do wykrycia pomyłka (inny kod inna nazwa miejscowości) generuje zamieszanie.
@moonlighting
Aby walidować dane adresowe, to trzeba mieć z czym. Nie ma jednej centralnej bazy adresów i kodów pocztowych. A i tak to, co jest, niestety zawiera bardzo dużo błędów.
Także mamy często rozbieżności pomiędzy PINB, WINB i GINB, jeżeli chodzi o bazy adresowe.
Jedyne co można łatwo zweryfikować to, czy adres ma poprawną składnię. A firmy kurierskie swoich baz, które budowały przez ostatnie 30 lat, nie udostępnią.
Czy jest możliwe przekierowanie tej paczki na właściwy adres?
@moonlighting przykro mi, ale nie będzie takiej możliwości. Przesyłka została skierowana do zwrotu do nadawcy.
Być może przesyłka się uszkodziła lub była nie doręczalna (np przez błąd w adresie).
A co do miejscowości widocznej w śledzeniu, to nie jest to twoja miejscowość, lecz miejscowość w której jest oddział firmy kurierskiej.