anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Już 7 kwietnia do Allegro Delivery dołącza DHL!

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

Wiecie już, że do programu Allegro Delivery dołącza nowy przewoźnik - DHL.
W tym wątku zebrałam najważniejsze informacje na ten temat.

7 kwietnia 2025 dodamy do programu Allegro Delivery metody DHL:

• Allegro Kurier DHL
  • Allegro Odbiór w Punkcie DHL 
  • Allegro Automat DHL BOX 24/7.

Jak będziemy dodawać metody DHL do Allegro Delivery
Od 7 kwietnia możecie samodzielnie dodać metody DHL w ramach Allegro Delivery lub poczekać, aż zrobimy to za Was. Będziemy je włączać kolejno określonym grupom sprzedających, poinformujemy osobno każdą z grup e-mailowo z około tygodniowym wyprzedzeniem.

la_nika_0-1741694777265.png

Maksymalna waga i wymiary:
Maksymalna wymiary i waga przesyłek DHL została dopasowana do programu Allegro Delivery.
Jedyna różnica między przesyłkami DHL nadawanymi poza programem to maksymalna waga przesyłek w automatach i punktach (poza Allegro Delivery to 25 kg). 

la_nika_1-1741695110189.png

Jak nadać i przekazać paczki
Przesyłki będziecie mogli nadać wyłącznie przez Wysyłam z Allegro lub poprzez integrację zewnętrznych narzędzi z API Wysyłam z Allegro. Będziecie mogli przekazać paczki:

• podczas jednorazowego lub stałego podjazdu kuriera
  • w automatach paczkowych DHL BOX 24/7
  • w punktach nadań DHL POP, również w Żabkach.

Jak zamówić podjazd kuriera
Tak jak w przypadku pozostałych metod w ramach Allegro Delivery, dla każdego przewoźnika należy zamówić osobny podjazd przez narzędzie Wysyłam z Allegro.
Podjazd kuriera będzie 
bezpłatny bez względu na liczbę paczek.

Jak zamówić stały podjazd kuriera
Będziecie mogli zamówić stały podjazd kuriera przez formularz na stronie DHL. 
W ciągu 5 dni roboczych otrzymacie potwierdzenie e-mailowe, jeśli konieczne będzie dopracowanie indywidualnych rozwiązań realizacji odbiorów, przewoźnik będzie kontaktować się telefonicznie..

Jak będzie wyglądać proces zwrotów operacyjnych
Przesyłki będą czekać na odbiór przez kupujących w automacie paczkowym i w punkcie odbioru przez 48 godzin. Po tym czasie lub w przypadku przesyłki kurierskiej, która nie mogła zostać doręczona – przesyłka zwracana jest bezpłatnie do sprzedającego.

Reklamacje logistyczne, tak jak w przypadku innych metod z programu Allegro Delivery możecie zgłaszać do nas. 
Godziny wysyłki tego samego dnia dla DHL w ramach Allegro Delivery będzie można ustawić od 7 kwietnia.

Podsumowanie:
Podstawowe informacje o Allegro Delivery (LINK)

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
27 ODPOWIEDZI 27

mdrogeria
#21 Demiurg#

@la_nika no ... dobra , to wobec tego w imieniu wszystkich sprzedawców oraz swoim proszę o jednoznaczne określenie godzin granicznych dla nadań DHL.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@mdrogeria godziny graniczne w punktach odbioru paczek zależą od kodu pocztowego, a godziny podjazdu od ustaleń z przewoźnikiem. Można to sprawdzić tutaj.  Nie jesteśmy w stanie ich określić dla wszystkich sprzedających w całej Polsce. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@la_nika ależ ja to rozumiem , zrezygnowałem z DHL tylko dlatego ,że nie mają określonej godziny granicznej dla nadań , baa .. nawet pofatygowałem się i zadzwoniłem na infolinię w tej sprawie bo nawet nadane z bladym świtem paczki w automacie kisiły się do następnego dnia . Gwiazda na infolinii powiedziała jednoznacznie ,że nie ma u nich takiego czegoś jak godzina graniczna do nadań , deklarują dostarczenie do odbiorcy w 2 dni od nadania w punkcie , automacie czy po podjęciu przez kuriera

Czekam wobec powyższego na konkretne informacje bo usuwanie ze statystyk prawidłowo nadanych paczekk nie za bardzo mnie satysfakcjonuje .

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@mdrogeria godziny graniczne są ustalone i są dostępne w pliku, można pobrać z linku w artykule, który podesłałam. Jeśli przesyłki w ramach Allegro Delivery nie zostaną odebrane na czas, będziemy prosić o zgłoszenia. Oprócz wykluczenia takich zamówień z jakości, będziemy interweniować u przewoźnika. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

bosek_2804
#13 Ambasador#

U mnie wpadają paczki i generując kwit dla DHL wybieram godzinę podjazdu między 14:00 a 16:00 i skubaniec przyjeżdża zawsze punktualnie na 14:01

Faktycznie podjazd jest bezpłatny - zamówienie poprzez nadaję z Allegro. 

2 dni ? Dwa dni to moje paczki idą do Holandii, Czech, Słowacji. 

***(...domowe przedszkole wszystkie dzieci kocha ...)
oznacz moderatorów

bosek_2804
#13 Ambasador#

Podoba mi się dwukrotne użycie słowa "bezpłatnie".

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@la_nika Co to znaczy, że "Dodatkowo, jeśli nie korzystasz z Allegro Delivery, a jesteś w zasięgu Allegro One Kurier – włączymy tę metodę w Twoich cennikach w ramach Allegro Delivery."?

Jeśli nie udostępniam metod Allegro DHL, to też mi włączycie Delivery?

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@fox_paws tja.... wrypią Ci tak jak łorlena 

oznacz moderatorów

bosek_2804
#13 Ambasador#

Pamiętam piękne czasy, gdy operatorzy telefonii komórkowej dostawali spore kary za włączanie niechcianych usług ... 

oznacz moderatorów

Client:38781134
#1 Nowicjusz#

Szanowni Państwo. 

Kurier DHL działający na moim terenie idzie sobie po najmniejsze linii oporu i zwala z samego rana większość przesyłek po różnych punktach odbioru. Z uwagi na konieczność opieki nad osobą starszą z przyczyn jej choroby nie zamawiam produktów z odbiorem w punktach odbioru. O ile nie mam, żadnych problemów z innymi firmami kurierskimi o tyle DHL to totalna porażka. 99% dotychczasowych przesyłek realizowanych przez DHL nie trafia bezpośrednio do odbiorców ( mam szereg dostaw z innych platform). Reklamowanie w oddziale pozostało bez odzewu. W innych firmach zastrzegłem wysyłkę przez DHL ale w Allegro nie ma informacji jaki przewoźnik bedzie realizował dostawę. Nie ucieszyła mnie Wasza informacja o nawiązaniu współpracy z DHL. Dotychczasowa realizacja dostaw przez DPD była bardzo dobra. Jeśli można zaznaczyć w Allegro zastrzeżenie realizacji dostaw przez DHL- będę bardzo wdzięczny ( w innych platformach się udało). Serdecznie pozdrawiam zespół Allegro

oznacz moderatorów

julienail
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@Client:38781134, cześć. Obecnie możesz wyłączyć metodę dostawy Allegro Kurier DHL - zrobisz to tutaj (więcej informacji w tym temacie znajdziesz tutaj). Natomiast od 7 kwietnia metody DHL będą obowiązywały w ramach Allegro Delivery i z tego względu nie będzie możliwości ich wyłączenia. 

Julia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@julienail pisze to kupujący 🙂 ma zastrzeżenia do tego że Wy wybieracie kuriera ( co mnie też irytuje stąd nie zamawiam u Was produktów gdzie musi być dostawa kurierem ) jak obowiązkowy będzie DHL to jak znam życie będziecie go pakować każdemu kupującemu łącznie z One Kurierem bo będzie w Allegro Delivery, Poczta poszła u mnie w zapomnienie od kiedy sami wybieracie kurierów ( monopol ) 

________
Κώστας
oznacz moderatorów

julienail
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@kostas11 @Client:38781134, w takim razie najmocniej przepraszam - nie zauważyłam, że pytanie jest ze strony kupującego. Przy wyborze dostawy kurierem nie ma możliwości wyboru konkretnego przewoźnika - proponujemy najbardziej optymalną metodę, by paczka dotarła na czas. W przypadku jakichkolwiek problemów w kwestii dostaw zachęcam do kontaktu z przewoźnikiem lub bezpośrednio z nami. 

Julia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

esturion_pl
#11 Animator#

@la_nika Jeśli nie udostępniamy nic z DHL-a to jak chcecie włączać to w nasze cenniki? Skąd wiecie jakie formy włączyć? Tam gdzie będzie Delivery inne np. One Box UPS włączone tam po prostu siłowo to włączycie?

Po co ta zmiana? Wasz portal z dnia na dzień staje się coraz bardziej przekombinowany i bardzo nieprzyjemny w obsłudze.

Dodatkowo czemu manipulujecie siłowo cennikami wysyłki? Przecież każdy produkt to inny gabaryt, masa...

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@esturion_pl zgodnie z tabelą, jeśli udostępniacie Allegro Delivery, a nie udostępniacie żadnej metody DHL, w Twoich cennikach dodamy metody Allegro Odbiór w Punkcie DHL, Allegro Automat DHL BOX 24/7 oraz Allegro Kurier DHL. 
Wprowadzamy kolejnego partnera, ponieważ chcemy oferować jeszcze więcej punktów odbioru i automatów paczkowych. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

esturion_pl
#11 Animator#

@la_nika I tak jesteśmy bardzo negatywnie nastawieni, bo przyjeżdża do nas plejada kurierów, a Kupujący i tak nie mogą wybrać którym co pojedzie.

Problemem jest siłowe włączanie czegokolwiek. Jaką mamy gwarancję, że poprawnie to włączycie?

Jeśli włączymy teraz w kilku cennikach dostawy to nie będziecie ruszać reszty czy i tak sobie włączycie?

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@esturion_pl od dzisiaj metody dostawy włączamy stopniowo określonym grupom sprzedających, otrzymasz wiadomość e-mail z tygodniowym wyprzedzeniem, kiedy będziemy planować włączenie ich na Twoich kontach.
Dodajemy metody DHL (zgodnie z tabelą) do wszystkich cenników, więc nawet jeśli dodacie je do kilku swoich cenników, dodamy je do pozostałych.  
Nie jest to błąd, ale oczywiście zgłoszę zespołowi, który zajmuje się tym programem, że zostało to tak zinterpretowane. Plik, który przytaczasz dotyczy metod dostawy dostępnych w ramach Allegro Delivery, podane są w nim nazwy konkretnych metod dostępnych w ramach programu.
W cenniku dostaw można je udostępnić w części Allegro Delivery.  DHL poza Allegro Delivery są dostępne w innej części cennika.  

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

esturion_pl
#11 Animator#

@la_nika Nawet we własnym pliku pdf wpisaliście błędne dane, przez co wprowadziliśmy niepoprane id dostaw do naszego programu, które teraz musimy skorygować. Poniżej zrzut z waszego pliku.

esturion_pl_0-1744029881265.png

Podaliście nazwy Allegro Kurier DHL, a faktycznie wprowadzacie Allegro Kurier DHL (AD).

Naprawdę poziom Państwa usług jest z dnia na dzień coraz gorszy. Nie dość, że wymuszacie zbędne zmiany utrudniające pracę, to jeszcze nie robicie tego w sposób poprawny i klarowny.

oznacz moderatorów

NaBudowe24pl
#7 Wielbiciel#

Dzień Dobry,

Proszę o wyjaśnienie :

Paczka Allegro Automat DHL BOX 24/7 oraz Allegro Odbiór w Punkcie DHL o wymiarach 64x41x38 według wagi gabarytowej ma 24,928kg , czyli rozumiem że jako sprzedawca zostanę obciążony do każdej takiej paczki SMART w ramach Allegro DELIVERY dodatkową opłatą 2,99zł ?

Maksymalne wymiary oraz waga przesyłek, które nadasz metodą Allegro Automat DHL BOX 24/7 do automatu paczkowego i metodą Allegro Odbiór w Punkcie DHL do punktu odbioru:

• waga – 25 kg
  • długość – 64 cm
  • szerokość – 41 cm
  • wysokość – 38 cm
  • obwód (długość + 2x szerokość + 2x wysokość) – 220 cm.

Ciężar paczki jest określany według:

• wagi rzeczywistej - tyle waży twoja paczka postawiona na wadze DHL

lub

• wagi przestrzennej (nazywanej również wagą wymiarową lub gabarytową) - jest ona związana z rozmiarami twojej paczki. Obliczamy ją według wzoru: [długość (cm) x szerokość (cm) x wysokość (cm)] / 4000.
  •  

Dopłaty do przesyłek kurierskich powyżej 10 kg

Za przesyłki metodami Allegro One Kurier oraz Allegro Kurier DHL o wadze ponad 10 kg będziemy pobierać dopłaty. Sprawdź ich wysokości w tabeli poniżej.

Waga przesyłki
(rzeczywista lub gabarytowa)

Dopłata

od ponad 10 do 15 kg

1,49 zł

od ponad 15 do 20 kg

1,99 zł

od ponad 20 do 25 kg

2,99 zł

od ponad 25 do 31,5 kg

3,99 zł

Do każdej paczki kurierskiej o wadze powyżej 10kg (czyli nawet mała paczka 40x35x30cm waży 10,5kg przestrzennie bo obliczamy ją według wzoru: [długość (cm) x szerokość (cm) x wysokość (cm)] / 4000) w ramach Allegro Delivery zostanę obciążony powyższymi opłatami.

oznacz moderatorów