Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Wiecie już, że do programu Allegro Delivery dołącza nowy przewoźnik - DHL.
W tym wątku zebrałam najważniejsze informacje na ten temat.
7 kwietnia 2025 dodamy do programu Allegro Delivery metody DHL:
Jak będziemy dodawać metody DHL do Allegro Delivery
Od 7 kwietnia możecie samodzielnie dodać metody DHL w ramach Allegro Delivery lub poczekać, aż zrobimy to za Was. Będziemy je włączać kolejno określonym grupom sprzedających, poinformujemy osobno każdą z grup e-mailowo z około tygodniowym wyprzedzeniem.
Dodatkowo, jeśli nie korzystasz z Allegro Delivery, a jesteś w zasięgu Allegro One Kurier – włączymy tę metodę w Twoich cennikach w ramach Allegro Delivery.
Jeśli w cenniku udostępniasz jedynie metody kurierskie, w tym metodę Allegro Kurier DHL – nie włączymy w nim metod z programu Allegro Delivery.
Maksymalna waga i wymiary:
Maksymalna wymiary i waga przesyłek DHL została dopasowana do programu Allegro Delivery.
Jedyna różnica między przesyłkami DHL nadawanymi poza programem to maksymalna waga przesyłek w automatach i punktach (poza Allegro Delivery to 25 kg).
Jak nadać i przekazać paczki
Przesyłki będziecie mogli nadać wyłącznie przez Wysyłam z Allegro lub poprzez integrację zewnętrznych narzędzi z API Wysyłam z Allegro. Będziecie mogli przekazać paczki:
Jak zamówić podjazd kuriera
Tak jak w przypadku pozostałych metod w ramach Allegro Delivery, dla każdego przewoźnika należy zamówić osobny podjazd przez narzędzie Wysyłam z Allegro.
Podjazd kuriera będzie bezpłatny bez względu na liczbę paczek.
Jak zamówić stały podjazd kuriera
Będziecie mogli zamówić stały podjazd kuriera przez formularz na stronie DHL.
W ciągu 5 dni roboczych otrzymacie potwierdzenie e-mailowe, jeśli konieczne będzie dopracowanie indywidualnych rozwiązań realizacji odbiorów, przewoźnik będzie kontaktować się telefonicznie..
Jak będzie wyglądać proces zwrotów operacyjnych
Przesyłki będą czekać na odbiór przez kupujących w automacie paczkowym i w punkcie odbioru przez 48 godzin. Po tym czasie lub w przypadku przesyłki kurierskiej, która nie mogła zostać doręczona – przesyłka zwracana jest bezpłatnie do sprzedającego.
Reklamacje logistyczne, tak jak w przypadku innych metod z programu Allegro Delivery możecie zgłaszać do nas.
Godziny wysyłki tego samego dnia dla DHL w ramach Allegro Delivery będzie można ustawić od 7 kwietnia.
Podsumowanie:
Podstawowe informacje o Allegro Delivery (LINK)
@NaBudowe24pl Co konkretnie chciałbyś wyjaśnić? Wszystkie informacje, które dotyczą wymiarów i dopłat, zawarłeś w swoim poście.
Proszę o wyjaśnienie :
Paczka Allegro Automat DHL BOX 24/7 oraz Allegro Odbiór w Punkcie DHL o wymiarach 64x41x38 według wagi gabarytowej ma 24,928kg ,
Jaką kwotą dodatkową zostanę obciążony za paczkę o wymiarach 64x41x38cm SMART w ramach Allegro DELIVERY ?
Ponawiam prośbę o wyjaśnienie ile ja sprzedawca zapłacę (dodatkowe obciążenie) za wysyłkę Paczki Allegro Automat DHL BOX 24/7 oraz Allegro Odbiór w Punkcie DHL o wymiarach 64x41x38 (według wagi gabarytowej ma 24,928kg)
@NaBudowe24pl widzisz jakie fajne jest allegro
samo narzuca kuriera do łona, gdy każdy przewoźnik ma inne standardy obsługi przesyłek,
serwis nie jest w stanie wymusić standaryzacji
śmieszne i zarazem smutne to
u nas żaden przewoźnik łana nie trzyma parametrów odbiorów przesyłek zlecanych przez was, specjalnie wysyłamy takie przesyłki dzień później by wasza predykacja pokazywała inny czas wysyłek niż inpostu - ale nadal twierdzicie, podając czas dostawy, że wasza usługa jest okej
@NaBudowe24pl ale te dopłaty dotyczą przesyłek kurierskich powyżej 10 kg a nie automatów 🙂 takie same dopłaty kurierskie ma UPS i DPD 🙂
@kostas11 na pewno tylko kurierskie UPS i DPD? wróć do pierwszej informacji Pani moderator.
Maksymalne wymiary oraz waga przesyłek, które nadasz metodą Allegro Automat DHL BOX 24/7 do automatu paczkowego i metodą Allegro Odbiór w Punkcie DHL do punktu odbioru:
Ciężar paczki jest określany według:
lub
@NaBudowe24pl już wiem o co Ci chodzi, oni mają max 20 kg do automatów w Allegro Delivery więc jak przekroczysz te wagę to 9,99 zł
Dopłata do przesyłki o wadze ponad 20 do 31,5 kg (wagi rzeczywistej lub wymiarowej) dla przesyłek do punktu odbioru lub automatu paczkowego |
AD_OOH_20_31_5
|
9,99 zł
|
@NaBudowe24pl szczegółowe informacje o dopłatach w ramach usługi Allegro Delivery znajdziesz w Regulaminie.
To jest nikomu nie potrzebne, klienci z automatu klikają dostawę one bo jest na pierwszym miejscu ustawiona z automatu a później mają problem z odbiorem bo mysleli, że jak zwykle zamówili do paczkomatu. Dla punktów odbioru rozmiary paczek są tak małe, że kurierzynawet ich nie próbuja doręczyć. Nie powinno być mozliwości utworzenia etykiety o rozmiarach przekraczających mozliwości punktu ale o to nie zadbaliście.
Czy przebieg dostawy DHL w ramach AD różni się w jakiś sposób od tego, co było wcześniej? Pytam jako kupująca.
Normalnie kurier DHL dowoził paczki następnego dnia. A teraz czekam sobie na przesyłkę AD00IJ61Z2 ze świeżymi warzywami / owocami nadaną w czwartek i już wiem od kuriera, że dziś nie dotrze. Po 4 dniach kiszenia się w kartonie o "swieżości" produktów można zapomnieć, więc w poniedziałek paczki nie odbiorę. Rozumiem, że Allegro zwróci sprzedającemu pieniądze za zmarnowany towar.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@-Sainkho- Przewidywany czas dostawy jest widoczny w każdej ofercie. Możesz go sprawdzić w momencie zakupu. Nie jest to jednak gwarantowany termin, w którym przesyłka na pewno do Ciebie dotrze. W przypadku opóźnienia, możliwe jest reklamowanie usługi. Sprzedający może z tej opcji skorzystać.
Dostawa miała być dziś. Gdyby przewidywany termin był poźniejszy, nie dokonałabym zakupu. Dawniej, jak można było wybrać kuriera, takich problemów nie było. Zamawiałam regularnie świeże produkty od 2020 r. z dostawą DPD, opóźnienie zdarzyło się jeden raz, jeśli dobrze pamiętam.
Aktualnie traci to sens. Nie mając możliwości wyjścia z domu, zostałabym na weekend bez jedzenia. Ktoś z rodziny będzie jechał 40 km, żeby poratować mnie zakupami stacjonarnymi.
Przygód z Allegro DHL ciąg dalszy...
Sprzedający wysłał powtórnie zamówienie. Przesyłka AD00J6FFG1 odebrana wczoraj przez kuriera znów będzie opóźniona. Nie została dziś wydana do doręczenia, nie ma nawet statusu "w drodze". Pozostaje mi po raz kolejny nie odbierać paczki albo odebrać i ryzykować zatrucie pokarmowe.
Zamawiam świeże warzywa i owoce na Allegro od czasu pandemii. Teraz, nie mogąc wybrać kuriera, który dostarczy przesyłkę następnego dnia, będę musiała z tych zakupów zrezygnować.