Na społeczności można również prowadzić dyskusje oprócz zadawania samych pytań? Ja nie mam żadnych pytań do wyjaśnienia - paczka z DHL została doręczona na mój adres zamieszkania. Szkoda tylko, że przez jednego kuriera z jednodniowym opóźnieniem. Zanim opiszę całą sytuację, to najpierw ważna wiadomość dla kupujących, którzy stali się ofiarami nieuczciwych praktyk stosowanych przez tę parszywą firmę kurierską, jaką jest DeHaEl.
Po pierwsze. Są dwie spółki należące do tego samego przewoźnika - 1) DHL Express oraz 2) DHL eCommerce Parcel. Ta druga ma podpisaną umowę z Allegro Delivery. Dla tych, co nie kumają w dalszym ciągu - AD to program partnerski od Allegro, z którym umowę partnerską (logistyczną) podpisane mają:
Allegro One, Orlen Paczka, DPD i ten nieszczęsny DHL
A skoro już mowa o AD, to jeśli po wpisaniu na stronie głównej DHL eCommerce numeru przesyłki z Allegro, nie zwraca wam żadnych wyników, to teraz właśnie wiecie dlaczego. Allegro Delivery odpowiada bezpośrednio za kwestie logistyczne od tego przewoźnika oraz pozostałych wyżej wymienionych. Dlatego też na stronie ze statusem przesyłki, pod "Przewoźnik i numer przesyłki" zobaczycie napis "Allegro" zamiast DHL czy inne.
Po drugie. Nie próbujcie się z nimi nawet kontaktować przez telefon, ponieważ ich poczta głosowa po upływie 1-2 minut sama się rozłącza. W ten sam dzień kiedy kurier nie dostarczył mi przesyłki, wykręciłem chyba z 6 razy na ich infolinię i każda kolejna próba dodzwonienia się do nich kończyła się fiaskiem. Rano identycznie. Dwa razy i dalej nic. Oczywiście na podany na stronie numer do eCommerce, żeby nie było żadnych niedomówień.
Rozmowa z konsultantem na chatbocie bez większego powodzenia, chociaż udało mi się od niego uzyskać adres mailowy do biura obsługi klienta, dzięki czemu mogłem zgłosić zażalenie na pierwszego kuriera, dołączając szczegółowy opis całego zdarzenia. Zgłoszenie wysłałem 24 h temu i do tej pory żaden pracownik z zespołu nie raczył odpisać, a podobno mają na to 1 dzień roboczy. Dla zainteresowanych zostawiam e-maila: kontakt.pl@dhl.com
Następny zadziwiający fakt, na ich stronie internetowej podany przez konsultanta adres mailowy nie istnieje.
Po trzecie. Skarga na kuriera. Pozwolę sobie zacytować siebie, więc wkleję ten sam tekst wysłany do nich w zażaleniu. Niech każdy się z nim dobrze zapozna. Usunąłem tylko nr telefonu do tego pierwszego kuriera:
Witam.
Ogólnie w Polsce mamy firmy DHL, DHL Expres i DHL eCommerce (dawniej DHL Parcel)(to są oddzielne spółki). Wszystkie są własnością Deutsche Post International w Holandii, a na poziomie kraju nie ma pomiędzy nimi żadego powiązania.
Jeżeli chodzi o Allegro Delivery, to tu Allegro jest operatorem pocztowym i to zgodnie z prawem odpowiada przez nadawcą czy adresatem. Taki DHL eCommerce nie jest stroną usługi kurierskiej i nie odpowiada ani przed nadawcą, ani przed adresatem, a sama przesyłka nie jest ich przesyłką (tylko Allegro).
Natomiast kwestię skargi na kuriera, to należy zgłosić ją do Allegro, bo przy doręczeniu przesyłki Allegro Delivery kurier jest traktowany jako pracownik/podwykonawca Allegro, a nie DHL eCommerce.
Tu już nawet nie chodzi o kwestię doręczenia paczki, lecz o sam fakt zachowania godnego potępienia.
Mały update. Odezwało się do mnie biuro obsługi klienta DHL z emaila podanego wyżej. Odpisali tak:
Dzień dobry,
dziękujemy za przekazanie szczegółowych informacji dotyczących doręczenia przesyłki realizowanej przez DHL eCommerce Polska.
Przepraszamy za zaistniałe niedogodności oraz sytuację, która miała miejsce podczas próby doręczenia. Tego rodzaju zdarzenia nie są zgodne ze standardami obsługi, jakie obowiązują naszych kurierów.
Informujemy, że Pana zgłoszenie zostało odnotowane i przekazane do dalszej analizy. Zapewniamy, że zgłoszenie zostanie rozpatrzone z należytą starannością, a wyciągnięcie odpowiednich konsekwencji leży po stronie przewoźnika.
Dziękujemy za poświęcony czas i przekazanie uwag, które pozwalają nam doskonalić jakość świadczonych usług.
Na Allegro kupuję już od kilkunastu lat i jeszcze nigdy nie trafił mi się taki burak, a korzystałem z usług naprawdę wielu przewoźników, włączając w to DHLa.
Ten kurier był podwykonawcą tylko w momencie doręczenia przesyłki czy też po tym, jak mi wystawił awizo? Bo chciałbym w razie czego złożyć osobną skargę do Allegro na tego kuriera, ale nie jestem pewien czy, pomimo odebrania przeze mnie paczki, Allegro nie uzna mojego zgłoszenia za nieważne z powodu "przedawnienia".
Wątek będę aktualizował jak coś.
@SimonStudios cóż Ci napiszę , a napiszę Ci , że miałeś ogromne szczęście .... tylko 1 dzień poślizgu biorąc pod uwagę fakt , że na doręczenie jako tako deklarują 3 dni...
Moja klientka czekała na paczkę 12 dni i ostatecznie po wielu perturbacjach wróciła do mnie , a Pocztex załatwił sprawę w 1 dzień , to samo z drugą , trzecią ....kolejną
Wyliczać i gadać o Delivery można w nieskończoność , tylko co to da , a nic to nie da poza tym ,że niebawem usuną mój wpis jako niewygodny , jak wiele innych w temacie.
Allegro Delivery deklaruje dostawę na drugi dzień, a gwarantuje w ciągu 3 dni roboczych (oczywiście z uwzględnieniem godziny granicznej).
I teraz za opóźnienie w doręczeniu przesyłki powyżej gwarantowanego terminu doręczenia, przysługuje odszkodowanie w wysokości dwukrotności opłaty za usługę, chyba że regulamin lub umowa przewidują korzystniejsze odszkodowanie. Co ważne odszkodowanie przysługuje z mocy ustawy i nie ma tu znaczenia, czy przewiduje je regulamin przewoźnika lub umowa.
ps. DHL eCommerce deklaruje dostawę w ciągu dwóch dni roboczych, a gwarantuje w ciągu 3 dni (od listopada 2025, wcześniej termin gwarantowany wynosił 14 dni roboczych). Mają jednak w ofercie usługę Premium, która niby gwarantuje doręczenie na drugi dzień (taka gwarancja jest w cenniku dla nadawców indywidualnych, ale nie ma jej w cenniku dla firm, a warunkach usługi premium jest tylko "doręczenie z gwarancją zwrotu kosztów przy nieterminowej dostawie", przy czym nigdzie nie ma podanego, ile wynosi ten termin).