Zamówiłem Kule ortopedyczne wczoraj przed południem.
U sprzedawcy informacja "Dostawa jutro. Kup do 12:00"
Wyrobiłem się w czasie z dużym zapasem. Paczka nadana, 3 zmiany statusu zarejestrowane i tak wisi w próżni.
Kule potrzebne na jutro bo jadę na pilną operację kręgosłupa a tu mimo że miałby być doręczone dziś, nie wiadomo co się stało z paczką.
Statusu nie sprawdzę na stronie DHL bo piszą że obsługuje Allegro.
Pomocy!!!
@Client:136753455 Rzeczywiście jest to paczka Allegro Delivery, która jest obsługiwana przez kuriera DHL. Status zawsze możesz sprawdzić wchodząc w zakładkę Moje zakupy, a następnie w szczegóły tego zamówienia.
Przykro mi, że paczka jest opóźniona. Widzę jednak, że status się zmienił i dzisiaj została wydana do doręczenia, czyli dzisiaj powinna zostać dostarczona.
Tak, faktycznie dziś status się zmienił.
Ale to już kolejny raz gdzie wysyłka DHL przyprawia mnie najpierw o stres a później o ból głowy.
Zmieńcie partnera albo rozpocznijcie poważne rozmowy z obecnym bo dają ciała raz po raz.
Dzięki za odpowiedź. 👍
Dostawa jutro. Kup do 12:00 - to jest przewidywany czas dostawy, a nie gwarantowany.
Allegro Delivery ma 3 dni na dostawę takiej przesyłki.
Czyli kolejny tani chwyt marketingowy.
Skusiłem się bo te opcje dostawy były promowane Smart Monetami. Wracam do InPostu. Tam jeszcze mi się nie zdarzyło by coś przyjechało później niż miałem w podsumowaniu zamówienia lub w samej ofercie.
A pomijając te szacowane terminy doręczenia, śledzenie i zmiana statusu i sam DHL - dno 👎
Informacje typu "Dostawa jutro. Kup do 12:00", wstała Allegro i sprzedawca może nawet i tym nie wiedzieć.
Co do terminu doręczenia, to jest to tylko i wyłącznie przewidywanie Allegro. Sprzedawca nie ma większego wpływu na to, co Allegro tam pokazuje.
Jeżeli chodzi o termin dostawy, to na chwilę obecną żadna firma kurierska w ofercie standardowej, nie gwarantuje doręczenia na drugi dzień. Jeżeli chodzi o terminy doręczenia to:
Allegro Delivery - D+3
Inpost Kurier - D+5
Allegro Kurier Inpost - brak gwarancji
Inpost Paczkomaty - D+7
Allegro Paczkomaty Inpost - brak gwarancji
Pocztex - D+6
Allegro Pocztex - D+2
DPD Kurier - D+3
DPD Pickup - D+5 (ale tu od daty odbioru przez kuriera, a od nadania)
Orlen Paczka - D+4
Dopiero po przekroczeniu podanych terminów, daną przesyłkę uważa się za opóźnienioną. W usługa Allegro Paczkomaty Inpost i Allegro Kurier Inpost nie ma czegoś takiego jak opóźnienie, paczka zawsze jest w terminie (nawet jakby dotarła po np roku).
Nie mogę się doczekać aż inna firma na "A" rozwinie sieć dostaw. Oj dowie się Allegro, sprzedawcy i firmy kurierskie jak wygląda poziom usług z dostaw do klienta w tym samym dniu co dokonany zakup.
Szybciutko albo podniesione zostaną standardy albo popłynie Allegro i sprzedawcy tak jak firma na małe "e" gdy firma na "A" weszła z buta na rynek np. w Wielkiej Brytanii.
Też wszyscy mówili póki firma na "A" była tylko w większych miastach że to nie działa i nie będzie działać. Wystarczyło poczekać. Zmietli konkurencję z planszy właśnie dzięki dostawom Next Day albo Same Day.
No nic. Pozdrawiam wszystkich i miłego finiszu wakacji ✌️
P.S. Nie mogłem podać pełnych nazw bo Allegro je wykropkowało - ahhh ta wolność słowa 🤣
Tylko, że ta firma na A, wysyła z własnych magazynów (tylko wtedy masz gwarancję doręczenia w podanym terminie). A Allegro działa jak wirtualny bazar lub centrum handlowe. Tylko udostępniają miejsce i środki techniczne do przeprowadzenia transakcji.
Tak owszem. I wiem jak działa bo doręczałem dla nich mieszkając na wyspach.
Allegro też ma wysyłkę już ze swoich magazynów. Zamówiłem część do samochodu i mimo że z "Magazyn własny" to i tak jedzie 2 dni 🤣 😍😍😍
Magazyn własny to magazyn sprzedawcy. Sprzedawca jak tak pisze, to podaje patrząc od swojej strony. Samo Allegro nie pokazuje czy wysyłka jest z ich magazynu czy od sprzedawcy.
Poza tym przewoźnik Allegro Delivery ma gwarantowany termin doręczenia do trzech dni roboczych i żadne teksty Allegro tego nie zmienią. Ba, zdarza się nawet, że masz oferty gdzie dostawa wg Allegro jest wcześniej, niż wysyłka przez sprzedawcę (bot liczący termin nie bierze pod uwagę terminu wysyłki, a jedynie statystki i to bez podziału na poszczególnych przewoźników).
A jeżeli chodzi o śledzenia to jest ono dostępne tutaj https://allegro.pl/allegrodelivery/sledzenie-paczki
Na stronie DHL nie ma informacji, bo to nie jest ich przesyłka. Dla przesyłek Allegro Delivery, formalnym przewoźnikiem jest Allegro.