Witam wszystkich!
Chciałem dzisiaj opisać patologiczne zachowanie obsługi Allegro, DPD i punktów odbioru Żabka.
Mianowicie nadaje przesyłkę do punktu w poniedziałek 16.03 i klient ma otrzymać przesyłkę we wtorek 17.03.
Niestety oczywiście nie jest tak pięknie, klient do mnie dzwoni z pytaniem o co chodzi i dlaczego przesyłka wraca do nadawcy. Ja również zdziwiony sprawdzam wszystko, oczywiście w opcjach nadania miałem do wyboru 3 opcje wymiarów - wybrałem największy 64 x 38 x 41 cm, chociaż sam pakuje w kartony o wymiarach 63 x 38 x 38 cm. Po sprawdzeniu wszystkiego piszę na chacie z prośbą o wyjaśnienie i dostaje odpowiedź, że przesyłka była zbyt duża. Oczywiście wszystko tłumaczę, że paczka ma takie wymiary jak wyżej, ale wiadomo muszą wszystko zweryfikować, a więc proszę o zdjęcia z wymiarami tej niby za dużej przesyłki i jak się można spodziewać nic nie otrzymuje na chacie czy na maila.
Następnie przesyłka do mnie wraca, robię zdjęcia z wymiarami (wszystko się zgadza) - przesyłam pik ze zdjęciami do doradcy na chacie i w miedzy czasie nadaję kolejną paczkę w ten sam poprawny sposób co wcześniej i informuje doradcę o numerach paczki z prośbą o monitorowanie. Moja nieufność następnego dnia rano popycha mnie do napisania znów na chacie z prośbą o monitorowanie tej przesyłki, żeby paczka mogła dotrzeć do punktu. Dostaje informacje od Pani, że " Oczywiście, ja również będę monitorować paczkę. Przekazałam wszystkie informację do oddziału,
poprosiłam o dokładną weryfikację. Będziemy w kontakcie mailowym" - żadnego maila, ani monitorowania nie było.
Po około 40 minutach w statucie przesyłki widzę informacje, że przesyłka wraca do nadawcy... Klient dzwoni do mnie już ciężko zliczyć, który raz z pytaniem co się tu odwala delikatnie mówiąc i wspólnie myślimy co tu zrobić, żeby mógł otrzymać przesyłkę, którą na pilnie potrzebował. Proponuje zmianę punktu odbioru, ponieważ nie mam opcji zmiany z punktu na dostawę kurierem. Nie czekam ponownie, aż paczka do mnie wróci tylko kompletuje nową i wysyłam do innego punktu dokładnie tak samo jak dwie poprzednie.
Dzisiaj mamy piątek 20.03 i widzę, że paczka pomyślnie dotarła do punktu - normalnie czary.
Złożyłem samodzielnie reklamacje na dwie poprzednie dostawy i nie spodziewam się tutaj jakiś zadośćuczynień, bo to nie jest pierwsza taka sama sytuacja. Natomiast odnośnie tych niby spraw założonych i odpowiedzi, które miałem dostać na maila dostałem jedną bez konkretów, z której finalnie wynikło żebym sobie sam zareklamował dostawę.
Cały tydzień roboczy nerwów moich i klienta, pracy po godzinach, koszty nowych kartonów, foli i taśmy, żeby jedna poprawnie nadana przesyłka dotarła do puntu odbioru Żabka. Tyle dobrze, że po wyjaśnieniu całego tego cyrku klient czekał na rozwój wydarzeń z umiarkowanym zrozumieniem dla sprzedającego.
Ja jako sprzedawca nie mam podpisanej umowy z DPD, tylko Allegro. Wszystko robię poprawnie, a finalnie przed klientem za taki cyrk odpowiadam ja, bo do kogo miałby się klient odezwać...
@FANIKA_textil przykro mi, że napotkałeś takie problemy z doręczeniem Twojej przesyłki. Widzę, że jesteśmy w kontakcie z przewoźnikiem i czekamy na wyjaśnienia dotyczące wymiarów. Otrzymasz dalsze informacje w korespondencji 59986849.
@FANIKA_textil Problemem jest żabka, oni często odmawiają przyjęcia, jak mają za dużo paczek lub są za duże, z tego powodu InPost mając kiedyś żabki jako punkty zrezygnował z tej współpracy 😞
Co nie zmienia faktu że Allegro Delivery nie wykonało usługi, reklamacja i odszkodowanie 😞
To już jest kwestia pomiędzy Żabkami - DPD - Allegro i ani mnie, ani klienta nie powinno to interesować skoro Allegro udostępnia taką metodę dostawy. Zamiast jakiś zmian systemowych otrzymuje kłamstwo, że moja przesyłka jest za duża i muszę się z tego tłumaczyć przed klientem i allegro, żeby nie naliczyli mi dodatkowych opłat za rozmiar paczki lub/i dodatkowe wysyłki.
@FANIKA_textil problem jest też to że punkty mają wymiar Gabaryt L: 410 x 380 x 640. a automaty DPD max Gabaryt L: 410 x 380 x 590 więc była za długa i nie mieli jak jej przekierować 😞
@FANIKA_textil
Zasadnicze pytanie. To były przesyłki Allego DPD czy Allegro Delivery Kurier DPD. To są dwie różne firmy kurierskie, pomimo tego, że fizycznie doręcza to ten sam kurier.
Allegro Odbiór w Punkcie DPD Pickup (AD) (DPD Pickup- "Sklep Żabka" PL63185)