anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Patologiczne zachowania Allegro - DPD - Żabka

FANIKA_textil
#8 Zapaleniec

Witam wszystkich!
Chciałem dzisiaj opisać patologiczne zachowanie obsługi Allegro, DPD i punktów odbioru Żabka.
Mianowicie nadaje przesyłkę do punktu w poniedziałek 16.03 i klient ma otrzymać przesyłkę we wtorek 17.03.
Niestety oczywiście nie jest tak pięknie, klient do mnie dzwoni z pytaniem o co chodzi i dlaczego przesyłka wraca do nadawcy. Ja również zdziwiony sprawdzam wszystko, oczywiście w opcjach nadania miałem do wyboru 3 opcje wymiarów - wybrałem największy 64 x 38 x 41 cm, chociaż sam pakuje w kartony o wymiarach 63 x 38 x 38 cm. Po sprawdzeniu wszystkiego piszę na chacie z prośbą o wyjaśnienie i dostaje odpowiedź, że przesyłka była zbyt duża. Oczywiście wszystko tłumaczę, że paczka ma takie wymiary jak wyżej, ale wiadomo muszą wszystko zweryfikować, a więc proszę o zdjęcia z wymiarami tej niby za dużej przesyłki i jak się można spodziewać nic nie otrzymuje na chacie czy na maila.
Następnie przesyłka do mnie wraca, robię zdjęcia z wymiarami (wszystko się zgadza) - przesyłam pik ze zdjęciami do doradcy na chacie i w miedzy czasie nadaję kolejną paczkę w ten sam poprawny sposób co wcześniej i informuje doradcę o numerach paczki z prośbą o monitorowanie. Moja nieufność następnego dnia rano popycha mnie do napisania znów na chacie z prośbą o monitorowanie tej przesyłki, żeby paczka mogła dotrzeć do punktu. Dostaje informacje od Pani, że " Oczywiście, ja również będę monitorować paczkę. Przekazałam wszystkie informację do oddziału,
poprosiłam o dokładną weryfikację. Będziemy w kontakcie mailowym" - żadnego maila, ani monitorowania nie było.
Po około 40 minutach w statucie przesyłki widzę informacje, że przesyłka wraca do nadawcy... Klient dzwoni do mnie już ciężko zliczyć, który raz z pytaniem co się tu odwala delikatnie mówiąc i wspólnie myślimy co tu zrobić, żeby mógł otrzymać przesyłkę, którą na pilnie potrzebował. Proponuje zmianę punktu odbioru, ponieważ nie mam opcji zmiany z punktu na dostawę kurierem. Nie czekam ponownie, aż paczka do mnie wróci tylko kompletuje nową i wysyłam do innego punktu dokładnie tak samo jak dwie poprzednie.
Dzisiaj mamy piątek 20.03 i widzę, że paczka pomyślnie dotarła do punktu - normalnie czary.
Złożyłem samodzielnie reklamacje na dwie poprzednie dostawy i nie spodziewam się tutaj jakiś zadośćuczynień, bo to nie jest pierwsza taka sama sytuacja. Natomiast odnośnie tych niby spraw założonych i odpowiedzi, które miałem dostać na maila dostałem jedną bez konkretów, z której finalnie wynikło żebym sobie sam zareklamował dostawę.
Cały tydzień roboczy nerwów moich i klienta, pracy po godzinach, koszty nowych kartonów, foli i taśmy, żeby jedna poprawnie nadana przesyłka dotarła do puntu odbioru Żabka. Tyle dobrze, że po wyjaśnieniu całego tego cyrku klient czekał na rozwój wydarzeń z umiarkowanym zrozumieniem dla sprzedającego.
Ja jako sprzedawca nie mam podpisanej umowy z DPD, tylko Allegro. Wszystko robię poprawnie, a finalnie przed klientem za taki cyrk odpowiadam ja, bo do kogo miałby się klient odezwać...

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@FANIKA_textil przykro mi, że napotkałeś takie problemy z doręczeniem Twojej przesyłki. Widzę, że jesteśmy w kontakcie z przewoźnikiem i czekamy na wyjaśnienia dotyczące wymiarów. Otrzymasz dalsze informacje w korespondencji 59986849.

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@FANIKA_textil Problemem jest żabka, oni często odmawiają przyjęcia, jak mają za dużo paczek lub są za duże, z tego powodu InPost mając kiedyś żabki jako punkty zrezygnował z tej współpracy 😞 

Co nie zmienia faktu że Allegro Delivery nie wykonało usługi, reklamacja i odszkodowanie  😞

1. Z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania Usługi uprawnionemu przysługuje odszkodowanie:
    2) za opóźnienie w doręczeniu Przesyłki w stosunku do gwarantowanego terminu doręczenia – w wysokości nieprzekraczającej dwukrotności opłaty za Usługę.

FANIKA_textil
#8 Zapaleniec

To już jest kwestia pomiędzy Żabkami - DPD - Allegro i ani mnie, ani klienta nie powinno to interesować skoro Allegro udostępnia taką metodę dostawy. Zamiast jakiś zmian systemowych otrzymuje kłamstwo, że moja przesyłka jest za duża i muszę się z tego tłumaczyć przed klientem i allegro, żeby nie naliczyli mi dodatkowych opłat za rozmiar paczki lub/i dodatkowe wysyłki.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@FANIKA_textil problem jest też to że punkty mają wymiar Gabaryt L: 410 x 380 x 640. a automaty DPD max Gabaryt L: 410 x 380 x 590 więc była za długa i nie mieli jak jej przekierować 😞 

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@FANIKA_textil 
Zasadnicze pytanie. To były przesyłki Allego DPD czy Allegro Delivery Kurier DPD. To są dwie różne firmy kurierskie, pomimo tego, że fizycznie doręcza to ten sam kurier.

oznacz moderatorów

FANIKA_textil
#8 Zapaleniec

Allegro Odbiór w Punkcie DPD Pickup (AD) (DPD Pickup- "Sklep Żabka" PL63185)

oznacz moderatorów