anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z odbiorem przesyłek w punkcie DPD Pickup – prośba o poradę

Client:122257684
#7 Wielbiciel

Dzień dobry,
chciałabym zapytać społeczność, jak postępować w sytuacji, która spotkała mnie podczas odbioru przesyłek Allegro w punkcie DPD Pickup (Leroy Merlin).

Otrzymałam SMS z informacją o możliwości odbioru dwóch przesyłek Allegro wraz z numerami AD… oraz kodami PIN. W dniu 17.11.2025 około godz. 19:00 przyszłam do punktu odbioru, jednak pracownica stwierdziła, że przesyłek nie ma i odmówiła ich wyszukania po numerach Allegro, żądając numerów DPD — których nie otrzymałam w wiadomości.

Mimo okazania SMS, pracownica nie chciała sprawdzić paczek, mimo że w punkcie było ich niewiele. Dopiero po dłuższej rozmowie zgodziła się sprawdzić i okazało się, że przesyłki jednak są.

Pracownica poinformowała mnie też, że nie ma obowiązku wyszukiwania ani wydawania paczek na podstawie numeru Allegro, co wywołało stresującą sytuację. Gdyby nie naleganie mojego towarzysza, prawdopodobnie wyszłabym bez paczek i zostałyby one odesłane do sprzedawcy.

Moje pytanie:
Jak powinien zachować się odbiorca w takiej sytuacji?
Czy pracownik punktu DPD Pickup ma obowiązek wydać paczkę na podstawie danych z SMS Allegro (numer Allegro + PIN)?
Do kogo zgłaszać takie przypadki?

Z góry dziękuję za wskazówki.

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

Dzień dobry @Client:122257684! Bardzo dziękuję, że napisałaś do nas w tej sprawie. Osoba z punktu DPD powinna wydać przesyłki na podstawie danych z Allegro, kupujący nie musi znać wewnętrznych numerów tych przesyłek. Poprosiłam już o interwencję w tej sprawie, aby taka sytuacja się nie powtórzyła.  

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Client:122257684
#7 Wielbiciel

Chciałabym ponownie poruszyć temat odbioru paczek z Allegro w punktach DPD na podstawie numeru Allegro.
Przypomnę, że już wcześniej zgłaszałam ten problem, ponieważ w punkcie DPD Pickup przy ul. Pleszewskiej 1 odmawiano mi wydania paczki na podstawie numeru Allegro, żądając numeru DPD. Wydawało się, że sprawa została wyjaśniona i zaczęli wydawać paczki bez problemu.

Jednak dziś, 14.01.2026, około godziny 10:00, sytuacja się powtórzyła. Nowy pracownik punktu DPD Pickup Pleszewska 1 również nie chciał wydać paczki na podstawie numeru Allegro i dodatkowo żądał podania danych osobowych (imienia i nazwiska), w przeciwnym razie odmawiał nawet jej wyszukania. Ostatecznie paczkę wydał po nazwisku, ale niesmak pozostał.

Rozumiem, że zostanie przeprowadzone kolejne szkolenie i ten pracownik zacznie wydawać paczki poprawnie, ale w tym punkcie często zmienia się personel. Czy za każdym razem z nowym pracownikiem trzeba będzie ponownie wdawać się w dyskusje? Może dałoby się rozwiązać ten problem systemowo, na przykład poprzez dodatkowe przekazywanie kupującym numeru DPD, aby uniknąć takich sytuacji.

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@Client:122257684

Allegro Delivery to osobny przewoźnik i nie mogą podać numer przesyłki DPD (bo to inna firma kurierska).

A nawet jakbyś miał nr nadany przez DPD, to i tak nic to nie da. Tego nr nie ma w systemie. Tu DPD działa jako podwykonawca Allegro, a jak firma kurierska.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Marne szanse. Jak zaczną przekazywać numery DPD to kupujący będą mogli paczki przekierowywać, a za to DPD skasuje nadawcę czyli Allegro na 15zł. Dlatego tego nie dadzą :). 

Ta opcja była przed Delivery, bo wtedy opłaty cichaczem doliczali sprzedawcą bez ich zgody, a klient nawet nie wiedział jak ich wrabiał.. Gdy chodzi o kieszeń Allegro rozmowa jest inna...

Niestety co za darmo to nie dość, że mało warte to jeszcze w praktyce 3 x droższe... Takie czasy. Piękne reklamy, kijowa dostawa, duże dopłaty doliczane sprzedawcom wliczane w cenę towaru. Tak sobie od dawna myślę, że gdyby wysyłki funkcjonowały tu na  zasadzie O.X to towary były by z 10% tańsze. Odeszły by dopłaty, idio*tyczne zwroty po wyścigach kurierów, zwroty noszonych rzeczy i inne podobne rzeczy wliczane w ceny...