Witam, zwrot do nadawcy został nadany 2 lipca przez DHL POP. Do dziś status przesyłki pokazuje, że jest w sortowni DHL. Nr przesyłki to JJD000030214008000129555645. Co mam zrobić aby ruszyła w dalszą drogę z tego punktu?
To przesyłka zagraniczna przewożona na podstawie CMR.
Jeżeli chodzi o zgłoszenie niedoręczenia przesyłki, to można to zgłosić nie wcześniej niż 60 dni od daty nadania, o ile umowa o nadanie przesyłki nie stanowi inaczej. Na to rozpatrzenie reklamacji, przewoźnik ma 30 dni.
Co ważne, reklamacja zgłoszona przed terminem, jest traktowana jako zgłoszona pierwszego dnia po upływie tych 60 dni.
Ponieważ klientem wysyłającym jest Allegro, ja jako klient nie mam wglądu do takowej umowy i nie jestem w stanie zweryfikować zapisów w niej zawartych.
Czy w związku z tym iż jest to przesyłka zagraniczna przewożona na podstawie CMR, przetrzymywanie przesyłki od 3 Lipca 2026 na sortowni DHL nie budzi żadnych zastrzeżeń i jest zgodne z obowiązującymi zasadami?
Zwracamy się z prośbą o pilne rozwiązanie tej sytuacji i udzielenie informacji na temat dalszych działań.