Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jak to jest z wystawianiem paragonu lub fv jeżeli klient nie jest Smart i płaci za wysyłkę. Zawsze do paragonu lub faktury dodawałam koszty kuriera dla kupującego, ale teraz tak sobie siedzę i się zastanawiam czy to jest poprawne. Przecież nie mam umów z nimi tylko Allegri i to ono się z nimi rozlicza na podstawie umów, więc dla czego ja robię sobie przychód na kasie fiskalnej z którego nie odzyskam nawet VATu?
Jak wy ewidencjonujecie takie zakupy? Według czata GPT:
"Jeśli to Allegro wystawia etykietę i pobiera kasę od klienta za przesyłkę – to nie Ty jesteś sprzedawcą tej usługi.
Czyli:
Ty wystawiasz paragon tylko na wartość towaru (100 zł),
koszt wysyłki (10,99 zł) nie musi być na Twoim paragonie, bo to Allegro rozlicza się z klientem za usługę kurierską,
Ty nie zarabiasz ani nie fakturujesz tej przesyłki, tylko Allegro płaci kurierowi – jesteś pośrednikiem technicznym."
@KRZAGA_Outlet dokument wystawiasz na całą kwotę jaką opłacił klient
Tak , ja to rozmumiem i tak robię ale z logicznego punktu widzenia jest to chyba niepoprawne. Jak ja mam podpisaną umowe z Inpost to co miesiąc otrzymuję fv za wysyłki i odliczam sobie potem Vat, a na allego klient płaci przesyłkę np;10zł , ja to wprowadzam na paragon bo tak klient zapłacił ale na końcu to ja zostaje z nabitym przychodem od którego muszę odprowadzić 23%vat a nie mam umowy z kurierami aby sobie to potem odliczyć tak jak to zapewnie robi sobie Allegro. Czli Vat od przesyłki płaci sprzedawca a allegro ma koszty. Ja to tak rozumiem. Jeżeli tak nie jest to proszę mi to wytłumaczyć.
Może allegro potem to w miesięcznej FV uwzględnia, a ja tego nie zauważyłam?
Przecież te koszty masz w rozliczeniach, ujęte na fakturze od allegro
Na fv od allegro nie ma wyszczególnia co jest za abonament , co za sprzedaż a co za wysyłkę. Wszystko jest w jeden koszt wrzucone. Nawet jak pobierze się raport to nie widzę jak rozliczane są płatne przez klienta przesyłki. Tam jest wszystko wymieszane i nie widać czy to opłata smart czy co innego.
W zakładce "podsumowanie opłat" możesz to +/- sprawdzić
@KRZAGA_Outlet nie umiesz przeszukiwać raportu, można dojść do tego co jest za którą przesyłkę.
Wszystko załatwia allegro? To po co przelewają Tobie pieniądze za dostawę?
@KRZAGA_Outlet w rozliczeniach z fiskusem nie ma logiki , na dokumencie ma być kwota jaką zapłacił klient i nie podlega to żadnym dyskusjom
"Według czata GPT" x *** D