anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro żąda odręcznego podpisu na wydruku przy składaniu reklamacji uszkodzonej przesyłki One.

ohir
#9 Pomysłodawca#

Zakupiony toner na skutek rzucania paczką przez Allegro ONE został uszkodzony (połamane elementy plastiku).  Paczka była rzucona na płask, więc karton nie został pogięty.  Uszkodzenia towaru wewnątrz odkryłem już po odebraniu przesyłki.  Wiem że uszkodzono w drodze, bo jak robiłem zdjęcia do reklamacji okazało się że jest w tekturę wbity kamyk a raczej kawałek betonu.  Zgłosiłem sprzedającemu, dałem zdjęcia, i uzgodniliśmy że wyśle mi ponownie i wystąpi do Allegro o zwrot za uszkodzoną przesyłkę.  Wysłał mi taki sam toner tego samego dnia, i złożył reklamację do One.  Wystarczy?  Otóż nie.

Dzwoni do mnie miły pan z Allegro, że takie mają procedury i nie mogą wypłacić sprzedającemu nic bo potrzebne jest ODRĘCZNIE PODPISANE pismo, które muszę WYDRUKOWAĆ, że moją wolą jest by sprzedawca otrzymał odszkodowanie.  Żądanie absolutnie sprzeczne z prawem (Art 61 KC).  O zdrowym rozsądku nie wspominając.

Ma ktoś pomysł do jakiego urzędu to zgłosić?  UOKiK?
A może wystarczy że każdy kogo to spotka zrobi dobre nagłośnienie na X czy fejsie?

PS. Pracownik na słuchawce miły i jak mi się wydaje rozumie absurd "procedur".

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15

kostas11
#21 Demiurg#

@ohir piszesz o zrzeczeniu się praw do odszkodowania, tak jest to wymóg bo Ty jesteś właścicielem towaru, żeby sprzedawca dostał odszkodowanie 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

ohir
#9 Pomysłodawca#

@kostas11 

Zrzekam się za pomocą oświadczenia woli.  Kodeks Cywilny nie wymaga notarialnego poświadczenia do takiego przeniesienia praw.  Oświadczenie woli składałem do Allegro już trzy razy, raz ustnie w rozmowie, drugi raz mailem (odpowiadając na ich mail), trzeci raz mailem z załączonym jotpegiem.  Post dotyczy bezprawnego domagania się wydruku na papierze i odręcznych podpisów, które w obrocie elektronicznym zostały usunięty przez ustawodawcę wieki temu, nawet przed naszym wejściem do UE, i potwierdzone postanowieniem SN też przed datą przystąpienia do UE.

[Izba Cywilna SN, 10 grudnia 2003, sygn. akt V CZ 127/03]  Sąd uznał, iż oświadczenie woli w postaci elektronicznej dokonywane online zostaje złożone z chwilą jego przejścia do systemu informatycznego prowadzonego i kontrolowanego przez odbiorcę, to jest w momencie przyjęcia oświadczenia przez serwer odbiorcy i zarejestrowania na nim odpowiednich danych.

oznacz moderatorów

ohir
#9 Pomysłodawca#

Żeby była jasność: dalej w orzecznictwie sąd uznał też że taką rejestracją jest przyjęcie poczty elektronicznej przez serwer odbiorcy, oraz zarejestrowanie głosu w rozmowie z konsultantem.

Platforma na której wiążące umowy kupna sprzedaży zawiera się klikając w "Kup Teraz", i która teraz chce sama obsługiwać też przesyłki żąda przy reklamacji podpisanych długopisem wydruków.  Dobrze że nie stawiennictwa osobistego w wyznaczonym na drugim końcu Polski, czy Europy, punkcie przyjmowania podpisanych wydruków.

Robią to po to, żeby zniechęcić ludzi do składania reklamacji i tyle.

oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@ohir 

Do reklamacji usługi pocztowej nie stosuje się przepisów KC, lecz ustawy Prawo pocztowe oraz Rozporządzenia w sprawie reklamacji usługi pocztowej.

Ani w jednym, ani w drugim nie ma nic o tym, że adresat ma podpisywać jakieś oświadczenia.

oznacz moderatorów

ohir
#9 Pomysłodawca#

Tu jest oświadczenie woli że odszkodowanie za towar zniszczony przy przewozie ma trafić nie do mnie tylko do sprzedawcy (który już ponownie wysłał towar).  Moderatorka potwierdziła to, co podejrzewałem, że "mają inne priorytety" niż wysłanie wiadomości przez interfejs Allegro w którym jestem zalogowany i gdzie moja tożsamość jest wystarczająco potwierdzona bym mógł zawierać umowy kupna-sprzedaży i dokonywać płatności.  No ale nie mogę (według "procedur") powiedzieć że odszkodowanie za zniszczony towar mają wypłacić Sprzedawcy.

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@ohir, przykro mi, że doszło do uszkodzenia towaru.
Wymagamy ręcznie podpisanego zrzeczenia, ponieważ musimy mieć pewność, że dokument wypełniła osoba do tego uprawniona, czyli w tym przypadku Ty - jako kupujący. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@MiMary @ohir Do tego wystarczy oświadczenie w formacie PDF podpisane profilem zaufanym.

------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier
oznacz moderatorów

ohir
#9 Pomysłodawca#

W tym wypadku według polskiego prawa wystarczyłoby nawet kiwnięcie głową na tak w odpowiedzi na pytanie "czy chcesz by odszkodowanie za zniszczoną przesyłkę przysługiwało sprzedawcy".

oznacz moderatorów

ohir
#9 Pomysłodawca#

@MiMaryDodam jeszcze, że proponowałem wam, żebyście napisali mi nie maila ale wiadomość w interfejsie, a ja bym odpowiedział z swojej otwartej sesji.  Mielibyście taką samą pewność że to ja jak przy dokonywaniu zakupu czy płatności.  Ale się dowiedziałem, że "to niemożliwe".  Ciekawe czemu niemożliwe...

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@ohir to jest niemożliwe, bo takiej funkcji nie ma w naszym systemie. Czy kiedyś się pojawi? Być może, ale w tej chwili nie mamy takich planów i inne priorytety do realizacji. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

ohir
#9 Pomysłodawca#

No właśnie domagacie się bezprawnie.  Wy zadzwoniliście do mnie (macie pewność), napisaliście do mnie (macie pewność), a Kodeks Cywilny i orzecznictwo (dosyć bogate, bo zmiany wprowadzono pod koniec ubiegłego wieku i wiele firm się upierało tak jak wy, że jak sprzedaż to online a jak reklamacja to pisemnie lub osobiście). A Kodeks Cywilny wprost mówi, że o ile nie jest wymagana forma notarialna, oświadczenie woli można złożyć w dowolny sposób.  I ma konkretne przepisy dotyczące formy elektronicznej.

Przykład wczesnego orzeczenia z sygnaturą akt podałem.  Wasi prawnicy wiedzą co najmniej tyle samo co moi.  Więc wasze "procedury" i domaganie się w obrocie elektronicznym wydruków są intencjonalnie wprowadzone w celu zniechęcenia do składania reklamacji.

oznacz moderatorów

ohir
#9 Pomysłodawca#

"że dokument wypełniła osoba do tego uprawniona"

PS. A dlaczego nie ma w interfejsie dla zalogowanego użytkownika guzika "Tak, potwierdzam, że sprzedający ma dostać odszkodowanie"?  Tylko formularze do wydruku? 

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@MiMary Skąd pewność, że ręcznie podpisane zrzeczenie będzie wypełnione przez osobę uprawnioną?

------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier
oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@fox_paws jeśli podpisze je i przedstawi osoba nieuprawniona to ona sama naraża się na konsekwencje karne. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

ohir
#9 Pomysłodawca#

Pani HoluOlu, ale @fox_paws pytał się skąd będziecie wiedzieli, że podpisze je i przedstawi osoba nieuprawniona.  Tu w ogóle nie ma czego bronić, bo wasze wymaganie wydruku oświadczenia woli jest sprzeczne z Kodeksem Cywilnym art.art 60 do 65 KC. 

Przypominam, że oświadczenie woli po raz pierwszy złożyłem w rozmowie telefonicznej zainicjowanej z WASZEJ strony, czyli wiedzieliście do kogo dzwonicie.  Po raz drugi złożyłem takie samo oświadczenie w odpowiedzi na WASZEGO maila, czyli wiedzieliście do kogo go wysłaliście.  PO RAZ TRZECI (i po kolejnej rozmowie) złożyłem to oświadczenie w postaci zdjęcia z maila podpisanego własnymi palcami.  A polskie prawo mówi jasno:

KC Art.60.Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, wola osoby dokonującej czynności prawnej może być wyrażona przez każde zachowanie się tej osoby, które ujawnia jej wolę w sposób dostateczny, w tym również przez ujawnienie tej woli w postaci elektronicznej (oświadczenie woli).

oznacz moderatorów