Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jak przyznala osoba reprezentujaca kurierow z Allegro One, moga oni (i nagminnie to robia) wchodzic na czyjas posesje bez zgody odbiorcy. W dodatku twierdza, ze "kazdy tak robi". Ciekawe bo 2 kurierow z innych firm dobrze znam i mimo, ze mam do nich zaufanie to nigdy nie wlamali sie na moja posesje w celu zostawienia paczki, a gdy ja zostawiali to informowali mnie o tym! Moze czas najwyzszy zrobic szkolenie kurierom i osoba nimi zarzadzajacym, ze to nie jest zgodne z prawem i owszem, moze nieraz kurierzy wchodza na czyjas dzialke by zostawic cos pod drzwiami ale na 100% dzieje sie tak za zgoda odbiorcy, a nie samowolnie i bez uprzedzenia! Co gdyby na ogrodzie byl pies? Kompletny brak wyobrazni i znajomosci prawa.
@pecela zamaskowane dane są na etykiecie, ale kurier ma dostęp do tych danych i jak przyjeżdża, to pyta się, czy tu mieszka Piotrek xxx z Warszawy😉
Mam dzwonek. I jak widac to nie kurier DPD czy UPS dostarczal te paczke tylko kurier Allegro One bo z innymi kurierami nigdy nie bylo problemow i to ktos z Allegro One dzwonil do mnie w celu wyjasnienia sprawy, a ci zmyslaja, ze niby "juz tak paczki mi zostawiali" co jest totalna bzdura. Zaden kurier nigdy nie wchodzil i nie musial wchodzic nam na ogrod aby zostawic paczke - wszyscy albo daja mi do rak, albo jak mnie nie ma to dzwonia i zostawiaja pod plotem lub w miejscu na kosze na smieci i wysylaja sms. Jakos przez kilka lat bylo dobrze i nigdy z kurierami problemow nie mialam.
"Natomiast kurier nie ma prawa pozostawić przesyłkę bez pokwitowania jej odbioru. Przesyłka kurierska to przesyłka rejestrowana, czyli jest przyjmowana i wydawana za pokwitowaniem (analogicznie jak np list polecony, bo to ta sama kategoria)."
Tak, milo, ze ktos to podkresla bo widze, ze zebrala sie tutaj jakas zgraja klaunow, ktorzy albo sami sa kurierami, albo im sie nudzi bo wymyslaja jakies bzdurne teorie nie czytajac tego, co pisze. Kurier porzucil paczke, paczka zginela, a osoba z Allegro One twierdzi, ze weszla sobie na moj teren prywatny i "zostawila pod drzwiami jak zawsze" choc nigdy nie mialo to miejsca, a paczki nie ma. Gdy zapytalam, czy to normalne dla nich, ze otwieraja czyjas furtke/brame by wejsc do srodka bez pytania i proby kontaktu to odpowiedzieli, ze tak. Moze na niektorych wiochach to norma, u nas jednak pierwsze slysze, by ktokolwiek tak robil.
To komu i gdzie kurier może pozostawić przesyłkę, określa ustawa. A zgodnie z ustawą prawo pocztowe, kurier ma obowiązek uzyskać pokwitowanie odbioru przesyłki rejestrowanej od odbiorcy. Wyjątki od tego określa ustawa i są to:
- na wniosek adresata złożony u operatora
- w czasie stanu epidemii lub zagrożenia epidemiologicznego.