anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy Kurierzy Allegro One mogą wejść na teren posesji, aby dostraczyć przesyłkę?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Alchcraft
#8 Zapaleniec

Jak przyznala osoba reprezentujaca kurierow z Allegro One, moga oni (i nagminnie to robia) wchodzic na czyjas posesje bez zgody odbiorcy. W dodatku twierdza, ze "kazdy tak robi". Ciekawe bo 2 kurierow z innych firm dobrze znam i mimo, ze mam do nich zaufanie to nigdy nie wlamali sie na moja posesje w celu zostawienia paczki, a gdy ja zostawiali to informowali mnie o tym! Moze czas najwyzszy zrobic szkolenie kurierom i osoba nimi zarzadzajacym, ze to nie jest zgodne z prawem i owszem, moze nieraz kurierzy wchodza na czyjas dzialke by zostawic cos pod drzwiami ale na 100% dzieje sie tak za zgoda odbiorcy, a nie samowolnie i bez uprzedzenia! Co gdyby na ogrodzie byl pies? Kompletny brak wyobrazni i znajomosci prawa. 

oznacz moderatorów
42 ODPOWIEDZI 42
KOGIEL_T
#19 Nestor ⭐

@Alchcraft  jak będzie miał zakaz wstępu, to następnym razem zrobi tak 

https://tvn24.pl/ciekawostki/kurier-na-schwal-rzucil-monitorem-i-odjechal-ra194779-ls3535866

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

taa... ,,niech pan rzuci tą paczkę pod drzwi ... Nie !!! ... k..wa muszę zamówić nowe szklanki ,,

oznacz moderatorów
Alchcraft
#8 Zapaleniec

No to super, ja dostane nowy monitor a on bedzie musial oddac za poprzedni. 🙂 

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Alchcraft zamawiaj paczki do punktu lub automatu , pamiętaj że zamawiając przesyłkę do drzwi Masz obowiązek umożliwić kurierowi dotarcie bezpośredni pod nie , kurier nie ma obowiązku dzwonić czy  w jakikolwiek inny sposób kontaktować się z odbiorcą paczki , jeśli to robi należy uznać to za gest dobrej woli z jego strony , jeśli nie może się dostać na posesję ma pełne prawo oznaczyć ,, odbiorca nieobecny ,, i cofnąć paczkę do nadawcy 

oznacz moderatorów
pecela
#19 Nestor ⭐

@mdrogeria

Nieobecność odbiorcy, nie jest powodem do zwrotu przesyłki do nadawcy. W takim przypadku, kurier powinien pozostawić zawiadomienie i ponowić doręczenie następnego dnia (i jak drugi raz się nie uda, to dopiero zwrócić) lub pozostawić przesyłkę w punkcie odbioru.

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela tytuł wątku brzmi cyt ,,Czy Kurierzy Allegro One mogą wejść na teren posesji, aby dostraczyć przesyłkę? ,, ....wielokrotnie widziałem jak kurier z paczką stoi u wrót , nijak nie może wejść , domofon nie działa , telefon przy uchu , w końcu odchodzi . Według autora wątku kurier to bezprawnie wdzierający się na posesję intruz , ostatecznie można furtkę zamknąć na klucz i czekać może kurier się zmiłuje i zadzwoni .

oznacz moderatorów
Alchcraft
#8 Zapaleniec

Tytul sobie ubzduralo Allegro bo moj brzmial mniej wiecej tak "Kurierzy Allegro One wchodza na posesje bez zgody wlascicieli". 🙂 

Jak kurier nie moze dostarczyc paczki to moze ja zwrocic. Wole to niz by ktos obcy mi po ogrodzie chodzil. 

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Alchcraft  "Wole to niz by ktos obcy mi po ogrodzie chodzil. "

Może w ogrodzie badasz zawartość cukru w cukrze ?  Możemy odkupić trochę jeśli  zawartość  jest odpowiednia ...🔥

oznacz moderatorów
bosek_2804
#13 Ambasador

Myślę, że najwyższy czas wyjść z domu i pojechać do normalnego sklepu.

Cały świat musiał się dowiedzieć, że zamawiasz paczki do domu pod drzwi, ale nie pozwolisz ich dostarczyć człowiekowi, który ma pracę i stara się ja wykonywać jak najlepiej.

POSTAW WIĘC WIELKĄ SKRZYNIĘ Z OTWOREM WRZUTOWYM PRZED BRAMĄ !

Ja tym kurierom zwyczajnie współczuję.

***(...Allegro doprowadza do konfliktów między ludźmi...)
oznacz moderatorów
Alchcraft
#8 Zapaleniec

Allegro zmienilo tytul mojego posta bo nie bylo to pytanie tylko stwierdzenie. W przeciwienstwie do pracownikow Allegro One ja znam prawo i wiem, ze wchodzenie na posesje odbiorcy bez jego zgody jest niedozwolone. 

Kurier ma OBOWIAZEK dostarczyc paczke pod wskazany adres - nie porzucic jej obok czyjegos adresu lub wlamac sie by zostawic komus pod drzwiami czy moze najlepiej na stole w kuchni. 😉 Fakt, dzwonic w wielu firmach nie musi, ale kontakt z odbiorca MUSI byc jesli nie ma opcji oddania jej do rak. I serio, nie przekonasz mnie, ze jest inaczej, bo juz kiedys mialam podobna dyskusje z InPostem i ostatecznie okazalo sie, ze to ja mam racje. 

To, ze kurierzy sie rozbestwili i teraz wydaje im sie, ze moga rzucic paczke pod plot i uciec to nie znaczy, ze jest to norma i tak powinno byc. To, ze jeden sasiad zgodzi sie na to by ktos wszedl na jego ogrod w celu polozenia przesylki nie znaczy, ze kolejny chce/moze na to pozwolic! 

Kto bedzie odpowiadal za to, jesli furtka zostanie nie zamknieta a z mojego ogrodu ucieknie pies? Lub dziecko wyjdzie na ulice bo nie zauwazymy, ze kurier nie mogl za soba zamknac? 

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#19 Nestor ⭐

@Alchcraft  jeśli kurier nie ma prawa wejść na Twoją posesję, to  w jaki sposób ma dostarczyć paczkę🤔 

oznacz moderatorów
Alchcraft
#8 Zapaleniec

Tak jak od lat robia to kurierzy innych firm - dzwoniac na domofon? A jak mnie nie ma - dzwoniac na tel pytajac czy moga zostawic za plotem lub czy jestem w poblizu by odebrac? A jak nie chce im sie dzwonic to zabrac paczke ze soba? 

oznacz moderatorów
sklep_solpio
#15 Entuzjasta

@Alchcraft to będą ci awizować, potem zwrot 🙂 

oznacz moderatorów
Alchcraft
#8 Zapaleniec

To niech awizuja skoro nie potrafia dostarczyc normalnie paczki jak inni kurierzy. 

oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Alchcraft  kurier co do zasady ma prawo wejśc na posesje podczas doręczenia paczki poniewaz jest to związane z bezpośrednio z wykonywanym obowiązkiem.

Wyjątkiem jest sytuacja kiedy własciciel posesji uprzednio poinformuje kuriera o tym że sobie nie życzy abyon wchodzil na posesje ( własciciel ma prawo zarzadzac swoją własnością i wówczas kurier nie powinien wchodzićna posesje)

Co do psa - jeśłi on jest to powinno być to wyraźnie oznaczone wówczas prawdopodobnie żaden kurier nie wejdzie.

Jeśli poinformujesz kuriera że nie życzysz sobie aby wchodził na posesje sugeruje założyć na furtce odpowiednią skrzyneczka na awiza i zorientować sie gdzie jest najbliższy oddział. Kurier prawdopodobnie po prostu zostawi awizo, zrobi notke na etykiecie i paczka bedzie czekała w oddziale lub zostanie zwócona do nadawcy.

oznacz moderatorów
Alchcraft
#8 Zapaleniec

Absolutnie nieprawda. Polecam zapoznac sie z obowiazujacym w Polsce prawem. Jesli posesja jest ogrodzona to NIE ma prawa otworzyc drzwi/furtki bez zgody odbiorcy/mieszkanca/wlasciciela posesji. 

Chyba zartujesz, ze JA mam informowac kogos, ze nie zycze sobie by wchodzil na moja posesje. 😄 Moze jeszcze mamy informowac zlodzieji by nas nie okradali? 

Nie zamierzam oznaczac na siatce, ze mam psa i NIE mam takiego obowiazku. A kurier powinien znac prawo i nie naruszac prywatnosci niewazne czy jest napisane "uwaga pies" czy "drodzy kurierzy Allegro One zapraszam do dostarczania przesylek jak kazdy inny normalny kurier to robi w okolicy" 🙂 

I znowu - nic nie MUSZE. Nie musze robic zadnej skrzynki na awiza, czy pochylac sie przed jegomosciem w zaden inny sposob. Kurier ma przestrzegac prawa i swoich regulaminow - to nie jest skomplikowana praca. Jesli wedlug niego nie mogl zostawic paczki to mogl ja zwrocic do nadawcy. I powinien tak zrobic bo paczka zniknela i nikt nie wie gdzie jest. 

oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Alchcraft  zrobisz jak zechcesz. Twój kurer -Twój problem i ewentualne Twoje konsekwencje.

oznacz moderatorów
Alchcraft
#8 Zapaleniec

To kurier Allegro i to ich problem, bo musza pokryc koszty przesylki, ktora ten kurier zapodzial. 🙂 To nie jest moj problem, ale niesmak pozostaje i na pewno bede unikac ich uslug jak tylko moge.

oznacz moderatorów
wojtekmarchewka
#12 Orędownik

@Alchcraft Ludzie to lubią stwarzać sobie problemy.

Ok masz ogrodzenie, czy furtka jest zamknięta (jeżeli tak), to jak kurier wchodzi na posesję? Jeżeli otwarta, dlaczego masz pretensje, że wchodzi. Jeżeli zamknięta i nie wchodzi, to znaczy, że ma Cię wołać, czy masz dzwonek, lub domofon? 

oznacz moderatorów