Witam, chciałam zgłosić że kurier w dniu 30.04.2026 dostarczył paczkę na mój adres i przesyłkę zostawił na klatce pod drzwiami. Każdy mógł ją po prostu sobie wsiąść. Nr przesyłki:Allegro A004DL38P6. Proszę o interwencję
Podaję prawidłowy nr przesyłki Allegro A004DL38P6
Zgłoś reklamację do przewoźnika na nieprawidłowe doręczenia.
Tu masz formularz https://allegro.pl/pomoc/last-mile/zloz-reklamacje
I teraz zgodnie z art 3 pkt 19 ustawy prawo pocztowe przesyłka kurierska to przesyłka rejestrowana lub paczka pocztowa. Paczka pocztowa zgodnie z art 3 pkt 14 to zawsze jest przesyłka rejestrowana. Natomiast przesyłka rejestrowana zgodnie z art 3 pkt 23 to przesyłka przyjmowania i doręczana za pokwitowaniem.
Zostawiając więc przesyłkę w miejscu ogólnie dostępnym, kurier naruszył obowiązek uzyskania pokwitowania odbioru (co nakłada na niego ustawa) oraz naruszył bezpieczeństwo obrotu pocztowego (bo każdy mógł zabrać przesyłkę czy do niej zajrzeć). Tu dodaj jeszcze naruszenie tajemnicy korespondencji, bo już same dane z etykiety podlegają ochronie (czyli od kogo i do kogo jest to przesyłka jest chronione prawnie i nikt nie uprawniony nie powinien mieć dostępu do tych tych danych).
Idąc tym torem myślenia to każda paczka na adres z Allegro i większości innych sklepów jest bez pokwitowania. Przynajmniej mnie cokolwiek podpisywać lub podać kod odbioru to od czasu pandemii kazali tylko przy pralkach, meblach i telefonach orange. Reszta dobrze jak zadzwoni i wrzuci do ręki, zwykle dzwoni i zostawia na progu.
Cześć, @alewyd! Zgłosiłam tą sytuację do wyjaśnienia z kurierem.